[...] ostatnich 3 miesiącach (HBA1C – glikowana hemoglobina) – uwaga stanowi badanie pomocnicze, peptyd C, test tolerancji glukozy (OGTT). Wskaźniki dotyczące pokarmu: indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy. Jaką rolę pełni glukoza w ustroju? Glukoza: może zasilać glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, [...]
Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
[...] a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks sytości Jednakże na ile indeks glikemiczny może mieć przełożenie na naszą dietę, stan naszej sylwetki oraz zdrowia? Poza indeksem glikemicznym istnieje również inny [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]
[...] dietetycznych, która powstała stosunkowo niedawno, jest dieta przeciwzapalna. Charakteryzuje ją kilka podstawowych wyróżników, a do jej oceny wykorzystuje się tak zwany indeks prozapalności diety, czyli Dietary Inflammatory Index, w skrócie DII. Co to jest indeks prozapalności diety? Chociaż pierwotnie w dietetyce skupiano się głównie na [...]
[...] pozytywnie wpływa na odchudzanie z brzucha i nóg. Niewątpliwą korzyścią dla osób, które liczą kalorie, jest to, że spożycie białka serwatkowego przed posiłkiem o wysokim indeksie glikemicznym reguluje poziom glukozy w krwioobiegu, co może zapobiegać nagłym wyrzutom insuliny, które są wyjątkowo niepożądane przez osoby odchudzające się. Dużo [...]
Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] aktywności hormonów tarczycy”. Wiąże się z nim jeden zasadniczy problem – ilość, która jest niezbędna, a ilość, która jest toksyczna niewiele się różnią (ma niski tzw. indeks terapeutyczny; w medycynie leki mające niski indeks terapeutyczny stosuje się w ostateczności!) Oszacowano, iż maksymalna bezpieczna dawka selenu wynosi 450 µg/dobę [...]
[...] można utrzymać stabilny poziom cukru we krwi przez dłuższy czas. Produkty dozwolone i niewskazane Przykładowe produkty dozwolone Produkty niewskazane Warzywa o niskim indeksie glikemicznym, takie jak brokuły, szpinak, kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron [...]
[...] glukozy był większy po białym chlebie (181 ± 45 mmol w ciągu 240 min.), w porównaniu do niedojrzałego (62 ± 17 mmol w ciągu 240 min) i banana dojrzałego (106 ±17 mmol), indeks glikemiczny banana (niedojrzałego) wynosił 43 ± 10, a mocno dojrzałego 74 ± 9, średni obszar odpowiedzi na insulinę dla bananów i chleba był podobny: 6618 ± 1398 pmol [...]
[...] Niedawno trafił do mnie „bestseller”, książka która sprzedała się w 1.5 mln egzemplarzy na całym świecie: „Dieta z sukcesem. Simple glyx. Przyjazny indeks glikemiczny” autorstwa Marion Grillparzer. Zaniepokoił mnie dopisek na okładce: „Chudnięcie w poczuciu szczęścia”. Później było już tylko gorzej. [...]
[...] cukier, fermentuje oraz karmelizuje się, można upiec z jej udziałem ciasto drożdżowe - pieczone dłużej, ale w niższej temperaturze. Jest niskokaloryczna oraz ma niski indeks glikemiczny. Jest korzystna dla diabetyków, gdyż spożycie tagatozy nie wpływa znacząco na wzrost stężenia glukozy we krwi. Ma naturalne właściwości prebiotyczne, [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] energii. Wyniki (u wytrenowanych osób): szczytowa moc wzrosła o 8.9%, czas do osiągnięcia szczytowej mocy skrócił się z 2.7 do 1.8 sekundy, średnia moc wzrosła o 3.7%, indeks zmęczenia wzrósł nieznacznie. Wyniki (u niewytrenowanych osób): szczytowa moc wzrosła o 9.2%, czas do osiągnięcia szczytowej mocy zmniejszył się z 2.4 sek. do 2 [...]
[...] które powodują wyrzut insuliny. Potężny wyrzut tego hormonu wywołują białka serwatkowe i produkty mleczne (np. jogurty). Jogurt (niesłodzony, bez dodatków) ma dość niski indeks glikemiczny, jednak powoduje nieproporcjonalnie dużą odpowiedź insulinową. Podobny problem dotyczy mleka. Zresztą dowiedziono, iż duża podaż protein odchudza, więc [...]
[...] „Oksykodon — słaby czy silny opioid? Opis przypadku” http://www.opk.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?indeks=46&indeks_art=274. http://forums.steroid.com/anabolic-steroids-questions-answers/454108-dnp-cycle-how-dosing.html Lucinda M. Hilliard,1 Katrina M. Mirabito [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]