[...] się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze [...]
[...] Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie internetowe fora plotkarskie. Polecam dobre książki, a nie diety cud obiecujące przemianę sylwetki w 3 tygodnie lub [...]
[...] też ważne jest, aby podjąć stosowne działania, które będą zapobiegać jej rozwojowi. 2. Przewlekłe stany zapalne Reakcje zapalne w naszym ciele to zabójstwo dla mięśni. O ile lekki stan zapalny jest procesem, który stymuluje wzrost mięśni, o tyle stany zapalne przewlekłe są wyniszczające. Przy urazie lub chorobie organizm wysyła sygnał, który [...]
[...] wywołam raka? Niekoniecznie, gdyż w grę wchodzi tutaj niezmiernie skomplikowany proces nowotworzenia. Ma znacznie, czy mięso poddano obróbce – chemicznej czy termicznej, ile czasu, jakich użyto substancji. Znaczenie mają przypadkowe mutacje somatyczne, dziedziczne mutacje ważnych szlaków sygnałowych, czynniki środowiskowe i biologiczne, picie [...]
[...] komórki Leydiga. testosteron całkowity (mówi o tym, jak funkcjonują jądra, podstawowy wskaźnik, nie zawsze adekwatny). testosteron wolny (mówi o tym, jak funkcjonują jądra i ile procent testosteronu jest związane). estrogeny (mówi o tym, czy mamy problem z nadmiarem lub niedoborem hormonów, kiedyś uznawanych za „kobiece”; jedno i drugie zjawisko [...]
[...] jogurty, makarony, mleko, fasolkę, ryż? Nie tak szybko. Jeśli ktoś mówi, iż należy wykluczyć z diety jogurt, bo wywołuje on dużą odpowiedź insulinową, to proponuję zobaczyć, ile energii w postaci węglowodanów i tłuszczów dostarcza zwykły, niesłodzony jogurt (np. 3.1 g tłuszczów, 4 g węgli w 100 g). I patrząc zdroworozsądkowo oraz praktycznie, [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] biegowego, by spalić 1 kg tłuszczu. W rzeczywistości potrzeba od 20 do 45 h pracy (przy tętnie 74-79% maksymalnego), w zależności od tego, o jakich tłuszczach mówimy, ile waży dana osoba, w jakim jest wieku, jaki ma profil hormonalny, jak się odżywia, jak jest wytrenowana, czy nie ma współistniejących schorzeń itd. A może rozwiązaniem [...]
[...] Joanna Banach, Władysław Sinkiewicz „Cholesterol HDL — przyjaciel czy wróg?” https://ojs.kardiologiapolska.pl/kp/article/viewFile/KP.2013.0045/7195 John Abramson „Cholesterol-lowering statin therapy for healthy people is not as simple as 'yes' or 'no' Clinical Pharmacist MAR 2017 [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] Anatol Panasiuk “Encefalopatia wątrobowa” https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/download/38528/27004 http://bipold.aotm.gov.pl/assets/files/zlecenia_mz/2015/137/SRP/U_37_380_151214_stanowisko_152_Carbaglu_200mg_5tabl_w_ref.pdf Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania [...]
[...] kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. [...]
[...] obiegowym, błędnym opiniom w umiarkowanej ilości tłuszcze nasycone nie stanowią zagrożenia, a tym bardziej nie są toksynami! Można je uznać za przydatny składnik diety, o ile nie przekraczają określonej ilości w ogólnej podaży tłuszczów (bardziej skupiłbym się na tłuszczach jednonienasyconych i wielonienasyconych). Czy ołów i inne metale to [...]
[...] https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/methandrostenolone#section=Drug-Warning Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 Analysis of the effect [...]
[...] komórek dendrytycznych, NK i Th1. Jej istotną ekspresję stwierdzono w chrząstce oraz w osteofitach w ChZS. Wykazano korelację między jej stężeniem w płynie stawowym a nasileniem zmian destrukcyjnych w stawie kolanowym.” U ludzi wyższe stężenia leptyny odnotowuje się w nocy. Odpowiedź na posiłek, szczególnie bogaty w węglowodany, jest większa [...]
[...] ale 6-10%. W rzeczywistości modelowy 90 kg mężczyzna nosi na sobie ok. 14,4-18 kg tłustego balastu. Dlaczego? Co tak naprawdę spala trening? Ponadto chciałbym zauważyć, iż o ile trening aerobowy czy siłowy mają znikomy wpływ na dzienny bilans utleniania tłuszczu, to już wpływ na węglowodany jest gigantyczny! W eksperymencie z 2012 roku wzięło [...]
[...] odebrać towar w sklepie tradycyjnym. Jeśli chodzi o SFD, to dostępne są sklepy w Gdańsku, Warszawie, Łodzi, Wrocławiu czy Krakowie. Warto zwrócić uwagę na ważny fakt. O ile duży sklep w rodzaju SFD nie może pozwolić sobie na sprzedaż podejrzanych produktów, o tyle mniejsze, nieznane strony internetowe reprezentujące e-handel wcale nie muszą [...]
[...] (2017) Kesavarapu K, et al. Yogi Detox Tea: A Potential Cause of Acute Liver Failure . Case Rep Gastrointest Med. (2017) https://www.lekarski.umed.wroc.pl/sites/default/files/struktura/lekarski/medycyna-ratunkowa/Post%C4%99powanie%20ratunkowe%20w%20ostrych%20zatruciach.pdf Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” Emilia [...]