tez czasem czytam porcja dzoukow na rozluznienie atmosferki. ja biore sie za gotowanie piersi z kurczaka, bo jutro nie bedzie co jesc . wroce pozniej - Panie doktorze! Mam taka wielka prosbe! Niech pan sie schyli i zobaczy, czy ON tam jeszcze jest, dobrze? - No dobrze - powiedzial lekarz, schylil sie, odgarnal faldy na brzuchu i mowi: - Och! [...]
[...] - wiec kolejna kasa i to spora do wydania. Jedna praca, druga praca, nadgodziny - stad u mnie brak czasu. Treningi silowe, cardio, pozowanie, praca jedna i druga, zakupy, gotowanie, teraz tez juz doszlo bardziej szczegolowe dbanie o skore %-) czyli peelingi, solar.. no i tak czasu na wszystko brak to troche zaniedbalem dziennik i znajomych [...]
[...] swiezo po slubie, wiec dopiero zaczelam uczyc sie normalnie gotowac, a tu tak sie musze przestawic. Juz mezowi zakazalam robic panierek do miesa dla mnie w dni kiedy jemu wypada gotowanie i zapowiedzialam, ze jak zrobi spaghetii czy lasagne, czy cokolwiek podobnego to splukam w wc. Wszedzie ten gluten. Ma mnie za coraz wiekszego dziwologa heh :P
Hekade kalafior cukinia dynia to atuje dupe na redu %-) jeszcze lody z kalafiora albo budyn ze skrobi :D Weź się za gotowanie %-) Przemo ta guma robi chyba robote bo widac, ze objętośc sporo zwieksza.
Z tego co pamiętam soczewicy nie trzeba moczyć, na parę godzin przed gotowaniem można bo ułatwi gotowanie, ale nigdy szczerzę nie słyszałam by ją ktoś kiełkował, ciekawe czy wg. się da. Moczy się te strączkowe, które mają łupiny, a soczewica nie ma takiej skórki. Sama jestem ciekawa :-) Zmieniony przez - UNKNOVVN w dniu 2013-01-08 14:42:27
[...] urozmaicenie wyboru tych produktów, aby zapewnić wystarczające spożycie zarówno witaminy C, jak i karotenu. Warzywa najlepiej spożywać na surowo lub krótko gotowane. Długie gotowanie niszczy witaminy i wypłukuje składniki mineralne. 1 porcja warzyw to 1 ziemniak średniej wielkości lub pół szklanki, szpinaku, kalafiora, brukselki, zielonej [...]
czy pieczenie w piekarniku może zastąpić gotowanie, lepiej wchodza mi mięcha i ryby z piekarnika, same przyprawy i pycha, jednak gotowane najlepsze ale... można zastąpić gotowanie pieczeniem ?
Hej, Czy ugotowany brązowy ryż móżna przechowywać np. tydzień w lodówce? CHciałbym sobie ugotować ryżu na cały tydzień i po prostu dopiekać mięso w miarę potrzeby. Już mnie mierzi codziennie gotowanie... A może praktykujecie też pieczenie/gotowanie mięsa i przechowywanie go w lodówce? A potem tylko mikrofala...
[...] powietrza- w sumie najprostsza diagnoza. Ja tak miałam w związku z refluksem (i miewam czasem). Więc może w pierwszej kolejności przyjrzyj się czy nie jesz za szybko. Ja przy braku apetytu stawiam na najprostsze gotowanie- jakoś smakowitość nie poprawia sytuacji więc nie tracę czasu na wymyślne gotowanie. A na dobicie dobre są koktajle :D
Twaróg zblendować z bananem. Jedyna forma twarogu, którą potrafię aktualnie zaakceptować. A kurak jest pyszny w każdej formie (pieczenie, gotowanie na parze, gotowanie w garnku). Pokombinuj z przyprawami ogólnie. ;-D
[...] no i oczywiście ten olej wliczam do puli kcal. Raz czy dwa razy w tygodniu nie zaszkodzi użyć tłuszczu po smażeniu, byle był to odpowiedni jego rodzaj! Ale tak jak M-ka lepiej dodać nowego świeżego tłuszczu do potrawy, a tamten pozostały po smażeniu usunąć. Generalnie parowanie gotowanie pieczenie jest lepsze (zdrowsze) od smażenia. Pozdrawiam!
[...] zaraz po podsmażeniu mięsa. 3. Idź na całość! Jedz owoce, warzywa, ziemniaki, sałatę – wszystkie te produkty nie mają ani gram tłuszczu. Także grilowanie i gotowanie na parze odbywa się bez tłuszczu. 4. Wersja oszczędnościowa Zielone światło dla zbóż, makaronu i ryżu – zawierają one jedynie śladowe ilości tłuszczu. 5. [...]
[...] używaj baaaaaaardzo rzadko, jako ostatnią deskę ratunku,a nie stały element diety, jedz normalne chleby, bardziej kaloryczne, a o to teraz walczysz a co do braku czasu na gotowanie i pieczenie prawda jest taka ze wszystko jest kwestią organizacji, skoro robisz to wszystko co napisałaś, to na pewno urządzisz czas na gotowanie większych ilości i [...]
[...] a Wy jak gotujecie? Bo ja ostatnie dwa pasztety robiłam ze strączkowych gotowanych w "nowej" wodzie - tak jak w przepisie. gotowanie w wodzie wykorzystywanej wcześniej do moczenia zmniejszy straty składników mineralnych, ale jednocześnie zmniejszy straty składników antyodżywczych, w które [...]
[...] zawsze mam czas na przygotowywanie czegos osobnego dla siebie :-( Staram sie jednak jak moge i wiem, ze bedzie lepiej. Zamierzam zaczac przeznaczac sobie cala niedziele na gotowanie zebym mogla nagotowac posilkow na caly tydzien lub przynajmniej polowe, moze wtedy bedzie latwiej. Badz co badz, nadal sie ucze, nie jestem idealna ani nigdy nie [...]
Lepszym rozwiązaniem było by gotowanie ryżu i pieczenie, gotowanie mięsa. Oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia ponieważ ma niską temp. dymienia. Jeśli bardzo chcesz smażyć kup spray do smażenia Oli-oli lub PAM chyba że masz patelnie do której potrawy nie przywierają. Pamiętaj, że w smażenie w temp. powyżej 180C jest niebezpieczne dla zdrowia. [...]
mat1239 oczywiscie, np do platkow owsianych shirivetn1 tak zeby Ci smakowal, pieczenie, grillowanie, gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, itp. Staraj sie unikac smazenia. Zmieniony przez - domer w dniu 2010-08-16 15:03:46
SMPA pytalem o to gotowanie na parze a w wodzie co nie, i chcialbym sie dowiedziec bo jak gotuje w wodzie co nie to sobie doprawie tam sól itp a jak bede gotowal na parze to nie doprawie chyba wtedy? I tak ogolnie to co jeszcze moge na parze gotowac oprocz cyca? bo mam taki gar z tym co sie da na parze gotowac to moze bym sie przerzucil z [...]