Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] iż bezwzględnym i niezaprzeczalnym faktem jest to, że nadmierne spożycie fruktozy w dużej mierze może przyczynić się do wielu zaburzeń w naszym organizmie. Co nie znaczy, że fruktoza to zło wcielone i jej obecność w naszej diecie jest problemem. Zjedzenie banana po treningu czy truskawek po obiedzie nie stanowi problemu. Jednak ważny i istotny [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
[...] Ależ oczywiście, że powoduje. Mówią o tym np. badania. I te same badania mówią, iż tłuszcze nie są wcale szkodliwe tym aspekcie. Mało tego 99% fruktozy (cukier = glukoza+fruktoza) jest metabolizowane przez wątrobę (całkiem inaczej niż w przypadku glukozy) => fruktoza może powodować stłuszczenie wątroby. W badaniu Ehsan Parvaresh Rizi i [...]
[...] alkoholu. Więc, jeśli pytasz, czy picie alkoholu jest bezpieczne – nowe badania mówią, iż nie. Niektórzy twierdzą, iż alkohol jest równie szkodliwy dla zdrowia, jak fruktoza zawarta w sokach owocowych i słodzonych napojach (np. typu cola). Marion Grillparzer na łamach książki „Simple GLYX” twierdzi: „Dla wątroby nie ma [...]
[...] owocowe, nawet te 100% naturalne i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne jest dostarczanie dużych ilości [...]
[...] kinetyce, który nie są obojętne dla zdrowia. Red bull zawiera 11 g cukru w 100 ml. W składzie, na pierwszych trzech pozycjach wyszczególniono: wodę, sacharozę (=glukoza+fruktoza), glukozę. Puszka Red Bull’a zawiera 27,5 grama węglowodanów odpowiednik ponad 5 łyżeczek cukru! W badaniach dotyczących grupy 40 389 mężczyzn wykazano, iż [...]
[...] wyłącznie z oligomerów glukozy i glukozy, z kolei HFCS jest wytwarzany w procesie enzymatycznym, który prowadzi do częściowej izomeryzacji glukozy, w wyniku czego powstaje fruktoza. HFCS jest zasadniczo sprzedawany w dwóch postaciach - HFCS-42 i HFCS-55 - charakteryzujących się różną ilością fruktozy, odpowiednio 42% lub 55%. Najpopularniejszy [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Najgorszy jest fakt, iż nadwaga oraz nieaktywność fizyczna są powiązane nie tylko z cukrzycą, ale też nowotworami i np. chorobą niedokrwienną serca. Wyniki po 12 [...]
[...] doprowadza do zachwiania pracy trzustki – wahania glikemii oraz problemów z wątrobą (owoce zawierają glukozę i fruktozę; glukoza negatywnie oddziałuje na trzustkę, z kolei fruktoza na wątrobę). Podsumowanie Niedawno wskutek stosowania porad Agi Kirchner zmarła młoda dziewczyna (zagłodziła się na śmierć). W Szwecji para wegan doprowadziła niemal [...]
[...] erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, galaktozę, sedoheptulozę, dihydroksyaceton. Po co nam węglowodany? Fruktoza – charakterystyka Co w nadmiarze może spowodować fruktoza? Ile fruktozy to „za dużo”? Glukoza Czy jedzenie owoców powoduje cukrzycę? Co powoduje picie napojów słodzonych? Cukry proste nazywają się tak, ponieważ [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
[...] się z glukozy i fruktozy, podlega określonym przemianom, jest zużywany na potrzeby energetyczne ustroju, odkładany w postaci glikogenu mięśniowego (glukoza) czy wątrobowego (fruktoza, w pewnym stopniu glukoza), lub w postaci tkanki tłuszczowej (po przekształceniu do trójglicerydów). Ustrój człowieka wytwarza glukozę, a krwinki czerwone i mózg są [...]
[...] otłuszczenie, ilość suchej masy mięśniowej), o której godzinie (insulinooporność rośnie w ciągu dnia) i w jakiej ilości (nadmiar fruktozy jest groźny dla zdrowia). Dlaczego fruktoza jest zła? Należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w wątrobie przebiega bardzo sprawnie właśnie ze źródeł cukrowych (lipogeneza de novo), co zwiększa ilość [...]
[...] => powstaje glukoza izomaltaza hydrolizuje wiązania alfa-1,6 w alfa-końcowych dekstrynach do glukozy sukraza rozkłada sacharozę (cukier stołowy) powstaje => glukoza + fruktoza trehalaza rozkłada trehalozę => powstaje glukoza. Skrobia= amyloza (20%) + amylopektyna (80%) Amylopektyna jest polimerem glukozy, który jest podatny na hydrolizę [...]
[...] złożonym przemianom w ustroju). Co zapamiętać? Węglowodany wykazują różne oddziaływanie na ustrój człowieka. Należy wystrzegać się tych działających szybko (glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozowy - HFCS, miód) na rzecz cukrów wolniejszej kinetyce (np. skrobia: ryże, kasze, makarony itd.). Cukry o [...]
[...] trybem życia. Jednak niewielkie ilości fruktozy (np. zawartej w owocach) nie powinna stanowić zagrożenia. Dlaczego? Postaram się to wyjaśnić. Jak jest wchłaniania fruktoza? W jelicie poprzez transporter GLUT-5 (niepoprawnie nazwany, bo nie jest to wcale glucose transporter, tylko co najwyżej FRUT-5, czyli transporter fruktozy). Proces [...]