[...] proste zalewają to banan zalewa tak samo jak ryż basmati. Ilością antyoksydantów, witamin i minerałów bije ryż basmati na glowę. A jedyne do czego się można dowalić to to że fruktoza nie uzupełnia glikogenu mięsniowego. jednak w bananie 2/3 ww to nie fruktoza, stąd też ma nie tylko samego banan po treningu ;-) To tak kwestią wyjaśnienia. Niech [...]
[...] łączenie się białek na żywo, przetnij jabłko na pół i oglądaj jak zmienia kolor na żółty! Bardzo niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że glukoza może ulec utlenieniu. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ, nie podnosi ona poziomu insuliny. Innymi słowy insulina nie dostaje się do komórek mięśniowych. Ociąga się [...]
A szczgoly tutaj : " Z punktu widzenia budowy chemicznej cukry proste są wielowodorotlenowymi aldehydami lub ketonami, zatem w ich cząsteczkach znajduje się więcej niż jedna grupa hydroksylowa oraz (odpowiednio) grupa aldehydowa lub ketonowa. Cukrami prostymi o największym znaczeniu są heksozy, a wśród nich glukoza. Glukoza, zwana także [...]
[...] Poza tą nietolerancją laktoza to poprostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza to wiadomo, a galaktoza jest przerabiana w wątrobie tak jak fruktoza, również uzupełnia glikogen wątrobowy. Przy uzupełnieniu glikogenu laktoza działa podobnie do połączenia glukozy i fruktozy. Czyli drugi składnik laktozy - [...]
[...] ciągły zły humor - po prostu szczepy bakterii lactobacillus, które zwykle powinny występować w jelicie cienkim są wypierane przez szczepy "gnilne" jelita grubego. Dalej, fruktoza jest bardzo szkodliwa dla wątroby - jest masę badań dotyczących jej wpływu na hepatocyty, praktycznie wszystkie powiązują ją z powstawanie NAFL (niealkoholowe [...]
[...] powodów. Po pierwsze, owoce nie mają potwornie wysokich ilości fruktozy. Większość owoców w rzeczywistości zawiera więcej sacharozy i glukozy niż fruktozy. Po drugie, fruktoza jest wykorzystywana przez wątrobę na dwa sposoby: może zostać zamieniona do glikogenu albo do trójglicerydów. Idealnie byłoby, gdyby cała fruktoza została [...]
[...] używające aspartam tracą więcej na wadze od osób używających innych słodzików. Spadek wagi powodowany jest zmniejszeniem ilości spożywanego cukru. Skoro cukier (szczególnie fruktoza) jest łatwo metabolizowany w tłuszcz, polecam unikanie cukru i gotowych przetworów, które go zawierają. Spożywanie aspartamu jest stosunkowo niebezpieczne dla ludzi [...]
na samym wstepie napisze ze studiuje medycyne i moze to uczyni to co pisze bardziej wiarygodne... :) gdybys lykal CZYSTA fruktoze to to by bylo szkodliwe (z powodow przedstawionych w tamtym tekscie) ale owoce zawieraja takze mnostwo INNYCH substancji ktore sa NIEZBEDNE dla organizmu i dlatego warto je jesc! Na przyklad zawieraja blonnik (celuloze) [...]
[...] naukowych. IG: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12458971 http://www.ajcn.org/content/76/1/290S.long Z resztą nie potrzeba nawet wielkich badań wystarczą prosty przykład: fruktoza - cukier o najniższym indeksie glikemicznym ig = 22. Gdyby bazować na ig fruktoza rafinowana spożywcza byłaby idealnym źrodłem węgli. Osoby, ktore miały na studiach [...]
[...] cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak : glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w organiźmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada [...]
[...] 37 Izomaltuloza występuje naturalnie w miodzie, podobnie jak sacharoza, izomaltuloza zbudowana jest z reszty glukozy i fruktozy teraz moja mieszanka cukier +miód ( glukoza, fruktoza): sacharoza IG 68 miód IG 60 (dokładniej w zależności od rodzaju składa się z glukoza IG 100, fruktoza IG 20, sacharoza IG 68) także nadal nie wiem w czym carbo [...]
[...] martwego ciągu, będą z nich ludzie. /SFD/Images/2016/2/25/04c0aa51eb5a4bdeae1b586ce22e88db.jpg /SFD/Images/2016/2/25/6861453e355849bd8f09042ddfca030d.jpg Posiłek 1: fruktoza + laktoza + dla odmiany gluten Posiłek 2: Lody grycany kubeczek + shake białko Posiłek 3: Kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym + 2 kajzery i buła Po lodach tak [...]
[...] Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych przypadkach. Do cukrowcow ktore nas [...]
[...] Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych przypadkach. Do cukrowcow ktore nas [...]
[...] Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych przypadkach. Do cukrowcow ktore nas [...]
Wstęp Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, [...]
1.Odrzucenie (ograniczenie) mleka krowiego. Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest pokarmem dla cielaków, (potrzebnym min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi. Mleko krowie jest mlekiem typu kazeinowego. Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym [...]
[...] natomiast to C6H12O6. Prawie wszystkie węglowodany, jakie zjadamy zostają rozłożone lub przemienione do tej właśnie cząsteczki. Innym ważnym dla nas cukrem prostym jest fruktoza. Występuje ona w dużych ilościach w owocach. Połączenie 1 cząsteczki glukozy i fruktozy daje sacharozę, czyli cukier z cukierniczki. Połączenie to można zapisać [...]
[...] Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych przypadkach. Do cukrowcow ktore nas [...]