" a jakiś jogurcik owocowy bez cukru? " Zawsze to będą dodatkowe kalorie - owoce to fruktoza (cukier owocowy), mleko to laktoza (cukier mleczny), ale jak nie sposób wytrzymać, trzeba czasem ulec Zmieniony przez - jogger w dniu 2005-06-27 11:34:54
[...] Może zawierać 60-80% tłuszczu, 10-20% białka i maksymalnie 10% węglowodanów. Z diety tej wyklucza się węglowodany łatwo przyswajalne przez organizm, takie jak skrobia, fruktoza, glukoza, dwucukry: sacharoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozwy. Ogranicza się spożycie warzyw i owoców. Preferuje się potrawy bogate w tłuszcz zwierzęcy, takie [...]
Glukoza to organicznym związek chemiczny, który zaliczyć należy do cukrów prostych. Cukier ten ma białą, krystaliczną barwę, a z wyglądu przypomina zwykły cukier stołowy - sacharozę. Glukoza bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a smak ma słodki, minimalnie mniej intensywny niż sacharoza. Spotkać ją można po części w owocach, razem z fruktozą. [...]
[...] jak się sprawdza. ◘ oliwa Każdy czysty olej jest bezpieczny. ◘ miód Produkt o wysokim potencjale fermentacyjnym (nasila wzdęcia). Około 80% składu to czyste cukry proste: fruktoza i glukoza. Najgorsza jest tutaj fruktoza, i jej powinnaś unikać w każdej formie, jeśli jest jej więcej niż 5% masy w produkcie (w miodzie stanowi prawie 50% [...]
Chcialbym zwrocic uwage na detal o ktorym nie kazdy wie-jedzenie owocow po treningu. Jezeli robicie to z zamyslem uzupelnienia glikogenu, to niestety fruktoza jest jedynym cukrem, ktorego nasz organizm NIE przerabia na glikogen... Od jakis 20 lat to wiem ;-) Na masie po treningu powiedzmy 60g carbo, kilka zelków, jablko zeby zaczac powolny proces [...]
Glukoza jest organicznym związkiem chemicznym, zaliczanym do cukrów prostych, monosacharydów z grupy aldoheksoz. Ma ona białą, krystaliczną barwę, z wyglądu przypominającą zwykły cukier stołowy. Posiada ona dobre właściwości rozpuszczalne w wodzie a smak słodki, minimalnie mniej intensywny niż cukier. Glukoza występuje w sporej części w owocach, [...]
w sumie to cukry proste a bananow fruktoza(rowniez proste) mleka i prztworow nie licze wegli jest to laktoza czyli cukier mleczny-wiekszosc osob nie toleruje jej(doroslych osob) ale w sumie jak obliczysz to moze i wyjdzie
Glukoza, czyli monosacharyd, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aldoheksoz. Ma ona strukturę białego, krystalicznego proszku, w wyglądzie i smaku praktycznie nieróżniąca się od cukru stołowego - sacharozy. Jest ona bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie, a w znacznej ilości występuje naturalnie razem z fruktozą w owocach. Stanowi ona [...]
To moja pierwsza wypowiedź i może jedyna jeśli będzie zła i zostanie skasowana. Czytałam regulamin i nie wiem jak inaczej to podać ale skoro nie można linków i stron podawać poniżej przytaczam tekst z innego forum. Chcę Wam w ten sposób podziękować bo wiele tu przeczytałam ciekawych informacji a od ponad 2 lat się uczę. Nie zjmuję się sportem nie [...]
tu nawet nie o owoce chodzi - owoce sa zdrowe i musza byc w diecie (witaminy,mineraly) ale glownie o HFCS - dodatek do sokow,napojow banan 1/3 z cukru to fruktoza - tylko ~6g/100g Co do syropu: syrop glukozowo-fruktozowy który powstałby ze zmieszania naturalnych tych cukrów byłby taki sam jak zwykły cukier spozywczy po przejściu przez nasze usta . [...]
[...] lepiej gotowane niż smażone) 2. wybierać produkty o wysokiej zawartości błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa) 3. unikać węglowodanów prostych (cukier, glukoza, fruktoza czyli wszystko co słodkie) 4. zapewnić wystarczającą ilość tłuszczu, częsty błąd to eliminacja tłuszczów 5. starać się zastępować tłuszcze zwierzęce (tłuste sery, [...]
A jeżeli chodzi o Twoje pytanie: fruktoza podnosi poziom cukru we krwi (nieznacznie - ma niskie IG), ale jest odporna na działanie enzymów zamieniających cukier w energię, dlatego jest przerabiana od razu na tłuszcz.
[...] małych ilościach coke zero. dzięki za to wyjaśnienie ;D sog już był niestety, pzdr czyli różnią się szlakami metabolicznymi bo glukoza jest w glukeneogenezie i glikolizie a fruktoza ma oddzielny i dlatego się dzieli w pół. a te dodatki cukrowe mogli by pominąć ale musieli by dawać więcej owoców a to jest nieopłacalny biznes taniej kupi się [...]
[...] takiej ilosci fruktozy nie ma opcji aby cos bylo zle! dodajac takie ilosci wegli wogole - tymbardzije nie ma opcji aby bylo zle z reszta co ma byc zle? owoce sa zle? tak - fruktoza jest zla - tak samo jak cukier stolowy 100% energii tylko energii nic wiecej 0 wiotamin 0 mineralow 0 blonnika 0 niczego innego poza sacharoza! ale owoc? co innego [...]
[...] Duże ilości cukrów w diecie zwiększają produkcję kwasów tłuszczowych, natomiast zjadanie tłuszczów powoduje zahamowanie jego produkcji ( str. 277, 328 ). Cukier owocowy ( fruktoza ) uznawany jest za bardzo zdrowy. Od dawna jednak wiadomo, że "zalewa" on szlaki metaboliczne w wątrobie powodując nadprodukcję trójglicerydów i [...]
[...] ze to takie marzenie scietej glowy, bo wole jesc cukier niz blonnik %-) To ci napisze ze stawiam na cukier a nastepnie blonnik. Ja mam pojechane flaki to jak poleci cukier,fruktoza, to moment pierdzenie gazy,wzdecia i sranie. Jak daje ww z ryzu,ziemniakow,batatow to tylko troche popierdze i tyle. Poczytaj jeszcze o tej bakteri,mozesz dodac do [...]
[...] za to zrobic ladowanie oparte nie na byle czym co mi wpadnie w reke ale tylko tosty,chlebki ryzowe,tortille,dzem,owoce a bialko z prochu bez mleka bez sokow bez napojow fruktoza tylko z owocow Szprota94 co do ladowan,czitow,refeedow itd. - bo tych nazw,jak i calych metod jest kilka od posilku,poprzez dwa,po kilkanascie godzin do [...]
[...] najlepsze combo cukier + trans. solaros są jakieś badania, które mówiłyby o skutkach ubocznych niedoboru, lub braku glukozy i fruktozy w diecie? Pytanie typu, czy glukoza i fruktoza jest nam potrzebna do normalnego funkcjonowania dłużej niż parę miesięcy, albo na dłuższą metę. Czy ketony mogą utrzymać nas w normalnym stanie dłużej niż mówią [...]
[...] o jakiej sie czyta na forach czyli insulinoodpornosc? "Problem tkwi w wyjątkowych właściwościach cukru, a konkretnie w sposobie, w jaki metabolizowana jest zawarta w nim fruktoza. W podobnym duchu biochemicy wypowiadają się od dawna, choć rzadko publicznie. Lustig mówi o tym, że w porównaniu z innymi węglowodanami cukier jest “izokaloryczny [...]
[...] błonnika są złe. To jest pewne. Nie ma zbyt wiele pośrodku. Jeżeli zjemy węglowodany bez błonnika, zostaną zamienione na cukier, czy to będzie glukoza, czy nie. Może to być fruktoza, która nie podniesie specjalnie poziomu glukozy we krwi, ale jest od niej jeszcze gorsza. Kiedy robi się badania poziomu cukru we krwi, mierzy się tylko poziom [...]