SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Glikogen - co z czym i kiedy -> czyli najlepsze sposoby uzupełniania glikogenu

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 72998

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
to mam szczęście jeszcze większe bo nie pije słodzonych napoi typu sok jabłkowy czy jakaś gazówka orange, jak coś to tylko w małych ilościach coke zero.

dzięki za to wyjaśnienie ;D sog już był niestety, pzdr

czyli różnią się szlakami metabolicznymi bo glukoza jest w glukeneogenezie i glikolizie a fruktoza ma oddzielny i dlatego się dzieli w pół.

a te dodatki cukrowe mogli by pominąć ale musieli by dawać więcej owoców a to jest nieopłacalny biznes taniej kupi się cukier np gluk-frukt-ozowy i koło się zamyka niestety.


Zmieniony przez - KUBINHO w dniu 2011-03-16 17:29:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
fruktoza moze byc glownie metabolizowana w watrobie ale tez np. w miesniach
z tym ze te dwie reakcje znacznie sie roznia - lub w skrajnych przypadkach moga przebiegac podobnie/tak samo 9glodowka,puste zasaby glikogenu,spozywanie tylko fruktozy)

w miesniach jest enzym heksokinaza - on metabolizuje zarowno fruktoze jak i glukoze.
w przypadku spozycia glukozy i fruktozy wieksze powinowactwo ma w stosunku do glukozy.
jesli spozyjesz tylko fruktoze - nie bedzie problemu.
jesli do tego 'zbiornik bedzie pusty' tym bradziej
ale gdy spozyjesz fruktoze razem z glukoza to w miesniach metabolizm fruktozy zostaje zmniejszony/zatrzymany na rzecz glukozy!

jesli by porownanc szybkosc uzupelniania glikogenu
sama fruktoza vs. sama fruktoza
to glukoza szybciej uzuplenia glikogen miesniowy niz fruktoza (nawet do 50% szybciej)

inaczej sprawa wyglada w watrobie
tam jest specjalny enzym ktory sie zwie fruktokinaza - ktora metabolizuje tylko i wylacznie fruktoze
niezaleznie czy spozyjesz sama fruktoze czy fruktoza razem z glukoza - fruktoza bedzie metabolizowana tak samo
(inaczej niz ma to miejsce w miesniach)
ba
w watrobie metabolizm fruktozy przebiega rownolegle do metabolizmu glukozy
wiec glikogen watrobowy bedzie uzupelniany szybciej niz w przypadku spoywania fruktozy solo czy glukozy solo

dlatego tez w przypadku glikogenu watrobowego jest uzupelniany kilkakrotnie szybciej w porownaniu z glukoza solo


ale jak wiesz glikogen watrobowy ma mala pojemnosc
ok ~100g
glikogen watrobowy jest calkowicie oprozniony po ok.24-28h glodowki
albo
jest znacznie uszczuplony zaraz po wstaniu (rano)
lub tez po treningu

dlatego tez mozna wykorzystac te momenty - rano + po treningu - do optymalizacji wykorzystania fruktozy w celu uzuplenienia glikogenu

w innych porach dnia,na masie,czy na jakiejkolwiek diecie kiedy spozywamy duze ilosci wegli - glikogen watrobowy nigdy nie bedzie pusty - wiec tymbardziej wzrasta prawdopodobienstwo ze fruktoza zostanie zamienilona na fat (czy inne)

oczywiscie 1-2banany nie sa w stanie zaszkodzic
ale 1-2banany do kazdego posilku
do tego sporo sokow slodzonych
czy sporo cukru stolowego gdzie 50% tez fruktoza i mamy problem gotowy

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 1874 Wiek 49 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 15320
Są jakieś badania które wskazują jaki ubytek glikogenu nastepuje u człowieka z prawidłową dietą i ćwiczącego w zwyczajnych sposób (FBW/split) przez około godzine 3-4 razy w tygodniu?
Bo chyba wszystkie badania z pierwszej strony były przeprowadzane na ludziach z niskim poziomem glikogenu spowodowanym głodówką i/lub treningiem na czczo itp...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
Może nei badania, ale w poscie qazara o CKD /pierwszym/ jest fajnie rozpisane ile glikogenu pochłania jedno powtórzenie, seria, ćwiczenie ,trening

/pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
- ciekawe badania, niektórych nie widziałem. Przeanalizuję w wolnej chwili, choc jakoś kwestia glikogenu nigdy nie specjalnie nie ineteresowała. raz, że cwiczę głownie siłowo - i glikogen nie jest dla mnie kwestią specjalnie istotną, dwa - że przy zmodyfikowanym rozkładnie makroskładników (a jednak preferuję diety z niższą ilością wegli), zmieniać będzie kilka parametrów i przeliczników (np optymalną dawkę węgli na kg masy ciała zalecaną do przyjęcia po treningu).

Art przeczytałem pobieżnie, ale i tak wydaje mi się, że pewne kwestia warto doprecyzować

Cukier z glikogenu mięśniowego jest niemal wyłącznie zużywany na miejscu w mięśniu. Nie może być więc traktowany jako bufor cukru dla całego organizm! - jest wyłacznie (bez "niemal") dostepny dla komórek mięśniowych. Fosforylowana glukoza nie może się wydostać z komórek na zasadzie dyfuzji (np gdy stężenie glukozy we krwi jest niskie), potrzebny jest specjalny enzym - glukozo-6-fosfataza który jej to umozliwi. Enzym ten wystepuje w wątrobie (oraz w nerkach i jelicie), nie występuje natomiast w mięśniach (ani w mózgu).

Proces odkładania glikogenu przebiega najintensywniej w godzinach rannych oraz po zakończeniu wysiłku fizycznego, gdyż w tym okresie poziom tego składnika w organizmie jest niewielki. Z tego tytułu większe porcje węglowodanów zaleca się w posiłkach przedpołudniowych oraz po wykonanej pracy mięśniowej. - przy spozyciu odpowiedniego posiłku weglowodanowego przed snem - wstaniemy rano z uzupełnionymi zapasami glikogenu. Jednoczesnie proces odkładania glikogenu będzie najintensywniej zachodził w nocy. Tak więc tak sformułowany zapis - do mnie nie przemawia.

Zapotrzebowanie na cukry spada natomiast w godzinach wieczornych. Przy prawidłowej częstotliwości odżywiania, pod koniec dnia, zarówno mięśnie jak i wątroba zostają nasycone odpowiednią ilością glikogenu, w efekcie czego nadmiar spożytej glukozy może zostać wykorzystany m.in. na potrzeby syntezy tłuszczu zapasowego. - j/w. Jest to moim zdaniem niewłaściwy zapis. Równie dobrze można odżywiać się regularnie, a np wystartować z niskimi weglamii zwiększać ich spozycie w godzinach wieczornych.

Myślę, też że przydało by sie kilka informacji dodatkowych, chocby taka że przy konwencjonalnym treningu siłowym (pwiedzmy 3 - 4 razy w tygdoniu po 45 - 60 minut sesji), konieczność szybkiego uzupełniania glikogenu po treningu jest przeceniana. Sytuacja zmienia się drastycznie w wypadku osób któe mają np dwa treningi w ciągu doby. Wartym podkreslenia jest też fakt iż nie mniej ważnym źrodłem energii dla pracujacych mięsni moga być (oprócz glikogenu), triacyloglicerole wewnatrzmięsniowe.

Szerzej a aspektach związanych z glikogenem w poniższej publikacji:

http://www.drlenkravitz.com/Articles/glycogen.html



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-04-27 22:21:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
masz calkowicie racje - ale (jak zawsze z reszta) temat musi byc usredniony czy uogolniony
w sensie - nie da sie przedstawic kazdej mozliwosci/kazdego przypadku
tak jak napisales inaczej to wyglada u ludzi bedacych na low carb,inaczej ni diecie zbilansowanej,inaczej u ludzi ktorzy spozywaja multum wegli przed snem itd.

druga kwestia to 'waznosc' tego procesu
tzn. czy straty glikogenu sa duze podczas treningu i czy jego uzupelninie jest konieczne

-straty wbrew temu co niektorzy pisza moga byc duze (ale tez nie jest prosta kwestia - jesli zje sie duzo wegli przed to te straty sie zminimalizuje!)
wiadomo ze w przypadku badan sa spelnione specyficzne warunki (przewaznie naczczo,bez poislku,itd.) co w zyciu codziennym praktycznie nie ma miejsca)
-druga sprawa to 'koniecznosc' uzuplenienia glikogenu
jak zaznaczyles nie jest to koniecznoscia (jesli nie ma drugiej sesji treningowej za kilka h) - ale moze sie przydac!
nic tak nie powoduje wyrzutu insuliny jak wegle (~0,6-0,8g/kgmc)
->jeszcze wiekszy wyrzyt moga powodowac wieksze ilosci wegli (<1,2g/kgmc)
->ale proporcjonalny poizom insuliny uzyska sie spozywajac srednia ilosc wegli (~0,6-0,8g) + mala ilosc bialka (~0,4g/kgmc)

juz pisalismy o tym - insulina jest najlpeszym antykatabolikiem
powoduje zahamownie rozpadu bialek
nie spowoduje (sama) pozytywnego bilansu ale znacznie tez katabolizm moze obnizyc

kwestia glikogenu - imo - nie jest najwazniejsza po treningu
najwaznijesze jest zmniana bilansu bialkowego na pozytywny
mozna to uzysakc dzieki bialku
dzieki weglom i bialku mozna to uzyskac jeszcze szybciej/lepiej
(tym samym minimalizujac straty bialka na cele energetyczne,choc i tak wystapia)

ja tez preferuje diety low carb
za to jesli jest DT w okresie treningu (przed,po) spozywam okolo 80% z wegli jakie mam do dyspozycji w ten dzien
z czego 60-70% wlasnie w okresie po


kwestia dyskusyjna
uzupelnienie glikogenu nie jest/nie musi byc koniecznoscia
na pewno nie jest to prior po treningu (jesli nie ma drugiej sesji niedlugo)
ale moze byc przydatne/pomocne

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
jasne

ja wegle i białka przyjmuję po treningu dla zahamowania katabolizmu i ogólnie pojetej odpowiedzi anabolicznej. Mam swiadomość również iż uzupełnienie glikogenu - jest sprawą ważna, ale po prostu podkreślam - że jesli chodzi o czas (zaraz po sesji) - nie jest priorytetowa, innymi słowy - że nie muszę temu poświęcać dodatkowej uwagi i pod ten aspekt fizjologiczny - dobierać dawek w/t/b. Że glikogen znaczenie ma - tego nie neguję. Postarałem się wzbogacić treśc tematu - o swoje zdanie

masz calkowicie racje - ale (jak zawsze z reszta) - miłe dla oczu/uszu stwierdzenie, ale zbyt optymistyczne. Mylę się i zauważam to zazwyczaj z perspektywy czasu - ale daję sobie do tego prawo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
wiesz - to wazne ma masz/mamy/czy kazdy ma swoje zdanie w tym akurat momencie na ten temat/czy na kazdy inny
czytac potrafimy,wyciagac jakies wnioski tez - w kazdym badz razie zadne herezje to nie sa czy dziwne skrajnosci
po drugie - nikt nie jest nieomylny
czlowiek caly czas sie uczy
i chyba o to chodzi zeby ciagle sie 'doskonalic',czy wiedze jaka sie ma
jesli nie - to rownie dobrze moglibysmy przestac na etapie wymyslenia koła



Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-18 20:04:34

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Cukier z glikogenu mięśniowego jest niemal wyłącznie zużywany na miejscu w mięśniu. Nie może być więc traktowany jako bufor cukru dla całego organizm! - zjest wyłacznie 9bez "niemal") dostepny dla komórek mięśniowych. Fosforylowana glukoza), nie może się wydostać z komórek na zasadzie dyfuzji (np gdy stężenie glukozy we krwi jest niskie), potrzebny jest specjalny enzym - glukozo-6-fosfataza który jej to umozliwi. Enzym ten wystepuje w wątrobie (oraz w nerkach i jelicie), nie występuje natomiast w mięśniach (ani w mózgu).

Faftaq mógłbyś mi wytłumaczyć to co napisałeś, bo nie bardzo zrozumiałem Czy w skrajnych przypadkach przy niskim poziomie glukozy we krwi dzięki enzymowi glukozo-6-fosfotazy jest możliwe "wyciągnięcie" glukozy z glikogenu mięśniowego czy jednak nie?

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
glukozo-6-fosfataza nie występuje w tkance mięśniowej, więc glukozo-6-fosforan (ufosforylowana glukoza) powstały w wyniku glikogenolizy nie może się "wydostać" poza obszar tkanki mięśniowej i np - stać się buforem poziomu glukozy w osoczu. Choćby nie wiem jak skrajna była sytuacja - jest to fizycznie niemożliwe.

Co nie oznacza, że atomy węgla wchodzące w skład glikogenu mięśniowego nie mogą zostać spożytkowane na procesy energetyczne zachodzące poza tkanką mięśniową. Opuszczają one komórki mięśniowe w budowane w mleczan i alaninę i zużytkowane mogą zostać w procesie glukoneogenezy.








EDIT: poprawiłem literówki w poprzednim poście z którego pochodzi cytat

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-04-27 22:22:09
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

BCAA (branched chained amino acids) - jako antykatabolik

Następny temat

Kreatyna - faza ładowania vs bez fazy ładowania -> Strategie suplementacyjne

WHEY premium