SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

fruktoza a cukier

  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6152 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • [...] Na to trzeba lat. Podsumowanie Wdrożenie niskokalorycznej diety, regularnego treningu, zmiana nawyków żywieniowych, unikanie alkoholu, cukrów o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, maltoza, galaktoza, laktoza), regularna aktywność pozatreningowa (marsze, spacery, wchodzenie po schodach itd.), mają wpływ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7006 Data: 2020-11-28 09:28:01
  • [...] zawierającej izomaltulozę, w porównaniu do sacharozy.  Sześćdziesięciu czterech zdrowych dorosłych z nadwagą / otyłością przydzielono do grup: 40 g izomaltulozę (glukoza + fruktoza) 40 g cukru (sacharoza; glukoza + fruktoza) W ciągu 12 tygodni obie grupy znacznie straciły na wadze, jednak zmiana była wyraźniejsza w grupie izomaltulozy anie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2999 Data: 2019-11-24 17:07:18
  • Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.  W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 864 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Jak podaż glukozy, fruktozy i cukru wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zwiększało CRP o ~83%. Czy zwykły cukier (biały, brązowy itd.) był lepszy? Nie! Zwiększał stężenie CRP o 106%. Nie powinno to dziwić, bo cukier to w 50% glukoza i w 50% fruktoza, więc mamy w pakiecie wszystko, czego powinniśmy unikać. Ponadto chciałbym zwrócić uwagę, iż były to osoby mające zaledwie ~15% tkanki tłuszczowej. Biorąc pod uwagę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3484 Data: 2021-11-20 11:58:10
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10729 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1211 Data: 2023-01-02 07:03:55
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. laktoza w mleku, fruktoza w owocach, które nie są dla nas szkodliwe, ale nie są wymienione na liście składników (występuje tam po prostu np. mleko, banan itp.). Podsumowanie W Twoim otoczeniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 912 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka.  Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2830 Data: 2020-06-13 10:37:48
  • [...] niż maltodekstryny + glukoza dla regeneracji glikogenu w wątrobie w okresie kilku godzin po zakończeniu treningu. Uznawane za niezdrowe cukry takie jak galaktoza czy fruktoza mogą być korzystnym elementem protokołu regeneracyjnego sportowca dyscyplin wytrzymałościowych. Referencje, badania, literatura: Jacques Décombaz i in. Fructose and [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2250 Data: 2021-02-10 11:40:17
  • Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.).  Wydawałoby się, iż ustrój człowieka jest zabezpieczony przed nadmiarem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4646 Data: 2021-06-25 17:33:45
  • Mikrobiom jelitowy to zbiór drobnoustrojów w jelitach, który odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 698 Data: 2024-01-11 08:54:56
  • [...] rozsądku i wiedza na temat tego, czego się wystrzegać. Jeśli pierwszym składnikiem produktu jest cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub jeśli rozmaitych cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, galaktoza, laktoza) jest po prostu za dużo w 100 g, to zostaw taką tykającą bombę na półce. Jeśli musisz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9551 Data: 2022-01-03 07:28:58
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 806 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • Najpierw masa, później rzeźba i inne mity

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2470 Data: 2023-04-21 06:26:08
  • Zapalenie stawów to pojęcie obejmujące wszelkie schorzenia stawów, których podstawą jest przewlekły stan zapalny. Najczęściej występującymi objawami zapalenia stawów jest ból, ograniczenie ruchomości, obrzęk i podniesiona temperatura. Najbardziej znanymi chorobami zapalnymi są: reumatoidalne zapalenie stawów łuszczycowe zapalenie stawów dna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1283 Data: 2021-09-10 12:47:11
  • Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 493 Data: 2024-04-05 08:21:01
  • [...] fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy (prawdopodobnie ~10-15 g w porcji). Ogólnie ani czysta glukoza, ani fruktoza, ani sacharoza, ani miód, ani HFCS (syrop glukozowo-fruktozowy), nie są potrzebne sportowcom w ciągu dnia. Mogą one znaleźć zastosowanie w trakcie i po wysiłku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2596 Data: 2020-08-15 18:10:25
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cząstek tłuszczu (lipogenezie). Niestety, osoby z sekt frutariańskich głoszą, że owoce nie powodują wyrzutu insuliny. W to kłamstwo uwierzyło wiele osób. W rzeczywistości fruktoza powoduje ograniczony wyrzut insuliny, reakcja jest znacznie słabsza niż na glukozę, ale za to obciąża wątrobę (może ją niszczyć). Uszkodzenie wątroby zakłóca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1107 Data: 2022-07-20 06:55:08