[...] Duże ilości cukrów w diecie zwiększają produkcję kwasów tłuszczowych, natomiast zjadanie tłuszczu powoduje zahamowanie jego produkcji (str. 277, 328). Cukier owocowy (fruktoza) uznawany jest za bardzo zdrowy. Od dawna jednak wiadomo, że "zalewa" on szlaki metaboliczne w wątrobie, powodując nadprodukcję trójglicerydów i [...]
Może mają niski IG. ale fruktoza omija najwolniejszy etap glikolizy. Odnośnie IG. Glukoza jest standardowym produktem do którego możemy porównywać pozostałe. Indeks glukozy wynosi 100. Sacharoza(cukier stołowy) ma indeks glikemiczny 65. Fruktoza ma indeks równy tylko 23. IG fruktozy jest 4 razy mniejsze od glukozy mimo to dużo szybciej przemienia [...]
[...] trzeba jeść owoce zasobne we fruktozę - można się skupić na tych mniej słodkich, mniej bogatych w cukry, a bardziej - w polifenole, jak owoce jagodowe. Skoro Tobie fruktoza tak bardzo szkodzi, rozumiem, że skłaniasz się ku jej unikaniu, ale nie rzutuj tego proszę na ogół ludzi, którzy są ogólnie zdrowi. Dopóki jest zapotrzebowanie na [...]
[...] np do mięśni. Tam następuje synteza białka czyli połączenie tych aminokwasów w łańcuch - czyli białko. synteza białka to proces, w którym łączą się cukry (np. glukoza+fruktoza) i powstaje białko (np. sacharoza) a wchłanianie to proces wchłaniania Synteza białka to synteza białka nie cukrów :) Białko to łańcuch złożony z aminokwasów, cukier [...]
[...] Tak jak ci napisały dziewczyny, zrób sobie odwyk od słodkiego smaku, uspokój organizm, to przestanie cię ciągnąć do kolejnych porcji dżemu itp. Dżem bez cukru? A czym jest fruktoza? Nie utożsamiaj cukru z sacharozą. Dlaczego tak wiele osób mówi, że po jabłkach są jeszcze bardziej głodni? Dlaczego owoce staramy się jeść w towarzystwie tłuszczy i [...]
[...] taka sama ilość skrobii ma większy IG niż taka sama ilość czystego cukru. Cukier ma średni indeks glikemiczny gdyż jest złozony z glukozy i fruktozy (glukoza ma wysoki IG, fruktoza niski). Skrobia składa się natomiast z połaczonych cząsteczek wysokoglikemicznej glukozy. Dlatego chleb ma wyższy IG niż cukier. A jak wiadomo z dwojga złego lepiej [...]
[...] kilkoma plusami, takimi jak: ✔ Brak Tłuszczów Utwardzonych ✔ Brak Syropu Glukozowo-Fruktozowego Występuje co prawda syrop glukozowy, ale jest on znacznie łatwiej strawny niż fruktoza i nie powoduje dolegliwości żołądkowych u osób wrażliwych np. w przypadku IBS/SIBO. Dodatkowo ✔ Brak Mleka (dla osób z alergiami oraz nietolerancją laktozy). Co za [...]
Właśnie cukier w nich, cukier prosty o wysokim IG - fruktoza bardzo chętnie wejdzie sobie w komórkę tłuszczową. A nadmiar fruktoza (już po 50g) daje znać po sobie w szeregu niekorzystnych zmian w organizmie. coś więcej na ten temat?
[...] rzeczowo i mądrze. kurde chlopaki nie wlewajcie mi bo popadne w samo zachwyt hehe a co do Mega Mass: SKlad: dekstroza, maltodekstryna, hydrolizat białka kolagenowego, fruktoza, słodka serwatka wyjatkowo gowniany dextroza - syf cukier prosty, malto - jeszcze ujdzie bialko kolagenowe - nie musze pisac fruktoza - cukier z owocow - latwo [...]
[...] Nawet spożycie jednego dziennie produktu to już za dużo. Drugi rodzaj to węglowodany proste (głównie owoce). Jest to wspaniałe źródło energii dla organizmu, gdyż fruktoza jest łatwo przetwarzana w glukozę. Trzeci to „duże” złożone, wolno spalające się węglowodany, występujące w warzywach, ziarnach zbóż, roślinach [...]
[...] trzustki szybkim i wysokim cukrem nie jest do niczego potrzebna nawet zdrowemu człowiekowi - w owocach jest mix glukozy i fruktozy. Glukoza zrobi to co opisałam powyżej, fruktoza nie stymuluje insuliny, ale pójdzie sobie do wątroby. Tam uzupełni zapasy glikogenu (ale pod koniec dnia to na pewno masz juz uzupełnione), albo wejdzie w cykl [...]
1) kotlety sojowe - pojęcia nie mam, juz mialam napisac ze w okolicach 20, ale zobaczylam posta LiL i stracilam pewnosc... LiL - sprawdzałaś to? Skoro soja ma 15-25 (zależy od zrodla informacji), to skąd wzięłoby się 70? Moze uzywaja do tego cukru? Albo moze sa to dane o kotletach panierowanych? Wiadomo, ze panierka to maka/bulka tarta wiec IG ok. [...]
My czytamy etykiety, bo w domu alergicy:) i przestaliśmy kupować rzeczy słodzone fruktozą, syropem glukozowo-fruktozowym. Nie stosujemy w domu produktów z glutaminianem sodu, ani innymi dziwnymi rzeczami. o patencie na słodkie, typu zjedzenie jajka to nie słyszałam:) Wiem że powinno się organizm odżywiać, ale on mnie sabotuje bo twierdzi że [...]
Chyba już 3 tydzień na samych owocach, ja pyerdolę to jest to. Trafiłem w końcu w ww, które mnie nie mulą i nie zalewają, wręcz przeciwnie za***iste nabicie, kable powywalane po posiłku. Teraz rodzynki i banany, to moje ulubione produkty. Prawie codziennie dodatkowo sobie robię shejka ze świeżych truskawek, czy czereśni i za***iście wchodzi. Na [...]
[...] te 90, czy 50g (ja slyszalem ze 50 to dla dzieci) to chodzi o naturalne cukry i mamy unikac cukru rafinowanego, czy to nie ma znaczenia byle norma byla ok? ps. Nawet fruktoza moze byc raz : zdrowa ta z owocow i podobno zla fruktoza tak zwane syropy fruktozowe rafinowana (czy cos podobnego) A wiec nie wiem jak jest naprawde z tymi [...]
[...] ladowaniem - za miesiac dopiero - ale wiem ze bedzie ciezko zjesc 300-500g wegli zlozonych cos mi sie zdaje ze pokombinuje wtedy 1-wsze ladowanie: same owoce -> glukoza + fruktoza malo zlozonych 2-gie ladowanie: same zlozone + malo prostych ...i porownam ...biniu? pewnie bedzie tak - ze owoce lepiej sie strawia - bez problemow ale pojdzie w [...]
[...] Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych przypadkach. Do cukrowcow ktore nas najbardziej [...]