Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
88
Jestem 21-letnia dziewczyna. Cwicze a6w i mam za soba juz 20 dni. Przed cwiczeniami mialam 72 cm w pasie. Prosze Was o porade. Rano kiedy wstaje brzuszek jest ladniejszy niz zwykle. Z ciekawosci zmierzylam i mam 70 cm ale w godzinach wieczornych dzieje sie cos strasznego, brzuch jakby puchnie i mam 75 cm....czyli z efektow nici.javascript: test('');
javascript: test(''); W ciagu calego dnia nie jem zbyt wiele: owoce, jogurty itd...ZADNEGO TLUSZCZU. To doprowadza mnie do szalu bo czuje ze robie to na marne. Czy tak powinno byc? Wczesniej robilam sporadycznie brzuszki.
Chcialabym tez sie zapytac czy moge do a6w brac jakis spalacz tluszczu albo l-karnityne. I tutaj sie kompletnie nie znam i prosilabym Was o pomoc. Potrzebowalabym cos do 50 zl ale zeby na dlugo starczylo.
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
88
Tluszczow w sensie fastfoodow, pizzy - tego rodzaju.
Z tego co piszesz wynika ze mam nie jesc owocow? Jem normalne rzeczy czesto i w malych ilosciach i nie glodze siebie.
Szacuny
12
Napisanych postów
255
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
5599
Właśnie cukier w nich, cukier prosty o wysokim IG - fruktoza bardzo chętnie wejdzie sobie w komórkę tłuszczową. A nadmiar fruktoza (już po 50g) daje znać po sobie w szeregu niekorzystnych zmian w organizmie.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Może mają niski IG.
ale fruktoza omija najwolniejszy etap glikolizy.
Odnośnie IG.
Glukoza jest standardowym produktem do którego możemy porównywać pozostałe. Indeks glukozy wynosi 100. Sacharoza(cukier stołowy) ma indeks glikemiczny 65. Fruktoza ma indeks równy tylko 23. IG fruktozy jest 4 razy mniejsze od glukozy mimo to dużo szybciej przemienia się w naszym organizmie do tłuszczu(pobudza enzymy zamieniające węglowodany w tłuszcze). Więc fruktoza biorąc pod uwagę IG jest lepsza, ale prawda jest inna nie pobudza insuliny, a mimo wszystko szybciej odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
Odnośnie fruktozy
Dziś poglądy na temat fruktozy uległy zmianie. Ze względu na nietypowy metabolizm pojawiają się głosy, że to właśnie fruktoza jest odpowiedzialna za panującą epidemię otyłości na świecie. Sugerują to narazie głównie badania na modelach zwierzęcych. Przypuszcza się, że brak wpływu fruktozy na leptynę prowadzi do spożycia znacznej ilości ponadprogramowych kalorii. Zaobserwowano również negatywny wpływ przy spożyciu znacznych ilości fruktozy na poziom triglicerydów(niezależny czynnik ryzyka chorób układu krążenia).
Nie piszę, że trzeba całkowicie eliminować owoce z diety ze względu na fruktozę. Tylko nie stosować 'diet' z gazet typu 'jabłkowa' / 'owocowa'