SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Fruktoza-Wasze zdanie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8541

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 279 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1742
"Czytelnicy często proszą mnie, abym wyjaśnił, dlaczego nie polecam spożywania owoców i soków owocowych. Odpowiedzią jest prosty cukier zawarty w owocach zwany fruktozą.
Fruktoza stała się popularna kilka lat temu ze względu na stabilizujące działanie, jakie wywiera na poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do innych cukrów prostych, fruktoza nie uwalnia ani grama insuliny, a więc nie powoduje spadku poziomu cukru we krwi. To dobra wiadomość. Ale o fruktozie można powiedzieć o wiele więcej. Każdy, kto chce zmaksymalizować budowę mięśni i jednocześnie stracić tłuszcz, powinien unikać owoców i produktów, które zawierają fruktozę. Dlaczego...?

Fruktoza jest szybko zamieniana na tkankę tłuszczową
Ze względu na strukturę molekularną fruktozy, wątroba bardzo chętnie zamienia ją w bardzo długi łańcuch trójglicerydow (tłuszcz). Inaczej mówiąc, fruktoza jest trawiona jako tłuszcz. Dlatego większość owoców, które spożywasz, przekształca się w tkankę tłuszczową. Gdy wyeliminujesz owoce i soki owocowe ze swojej diety, od razu zauważysz różnicę.
W niektórych przypadkach fruktoza może okazać się przyczyną, dla której nasze społeczeństwo staje się otyłe. Ten prosty cukier znajduje się nie tylko w owocach, ale także w przetworach, w których występuje w postaci syropu kukurydzianego, głównego słodziku w napojach gazowanych. Pamiętajcie. Spożycie napojów gazowanych łączy się z poziomem otyłości w naszym kraju. Wzrost wagi jest równoległy z większym spożyciem fruktozy.

Fruktoza może przyczynić się do pochłaniania większej ilości tłuszczów
Jeśli na śniadanie popijasz napojem gazowanym czy sokiem pomarańczowym hamburgery i frytki, twoje ciało może wchłaniać więcej tłuszczu. W ostatnich badaniach ochotnicy pili przy wszystkich posiłkach koktajle mleczne z dodatkiem fruktozy, glukozy, aspartamu lub bez żadnego słodzika. Ilość tłuszczu pochłanianego przy piciu koktajli z fruktozą i glukozą była 38-60% wyższa niż w przypadku napojów ze sztucznymi słodzikami lub w ogóle niesłodzonych. Wyniki te stanowią dalsze dowody na to, że fruktoza powoduje zwiększanie się tkanki tłuszczowej!

Fruktoza odbudowuje poziomu glikogenu w mięśniach
Po treningu twoje ciało przechodzi z funkcji zużycia energii (katabolizm) do funkcji przechowywania energii i jej odbudowywania (anabolizm). Podczas tej zmiany dietetyczne węglowodany są rozbijane na glukozę i fruktozę, która jest wykorzystywana w glikogenezie, podczas której produkowany jest glikogen odbudowujący mięśnie i wątrobę.
Fruktoza jest używana głównie po to, aby odbudowywać wątrobę i glikogen. Jednak nie dostarcza glikogenu mięśniom. Z drugiej strony glukoza przechodzi przez wątrobę i transportowana jest wraz z krwią bezpośrednio do mięśni, które ćwiczysz i gdzie rozpoczyna się proces produkcji glikogenu. Każdy mięsień pozbawiony glikogenu w trakcie ćwiczeń, jest pierwszy na liście jego dostaw.
Oczywiście kluczem do efektywnego odbudowywania glikogenu jest rodzaj węglowodanów, które spożywasz. Naturalne węglowodany bogate w skrobię, takie jak ziemniaki, ziarna, kukurydza i fasola, działają w tym wypadku lepiej niż cukry proste. Badania pokazują, że w 48 godzin po treningu dieta bogata w węglowodany skrobiowe może zmagazynować w mięśniach więcej glikogenu niż cukry proste.
Jeśli spożywasz cukry proste, takie jak fruktoza, nie jesteś w stanie zmagazynować tak wiele glikogenu, jak w przypadku spożywania naturalnych węglowodanów skrobiowych. Jakie ma to znaczenie dla ciebie jako kulturysty?
Przede wszystkim nie będziesz mógł ćwiczyć tak ciężko lub długo podczas następnego treningu, ponieważ nie zmagazynujesz odpowiedniej ilości glikogenu. Nie będziesz też w stanie odpowiednio odpocząć po treningu. Co więcej, cukry proste mają tendencję do zamieniania się w tkankę tłuszczową i tylko ich niewielka część zostaje zamieniona w glikogen. I odwrotnie. Spożywanie małych ilości węglowodanów skrobiowych zwiększy twoją wytrzymałość i efektywnie odbuduje dostawy glikogenu do mięśni, co pozwoli na ich lepszy odpoczynek. Będziesz także szczuplejszy, ponieważ węglowodany skrobiowe są całkowicie zamieniane na produkcję energii i syntezę glikogenu.
Po drugie podczas treningu zauważycie mniejsze „pompowanie", także spowodowane niskim poziomem glikogenu w mięśniach. Pojęcie „pompowanie" oznacza mięśnie, które podczas ćwiczeń stają się bardzo ukrwione. Jeśli nie możesz wykonać porządnego „pompowania", trudno jest w pełni wykorzystać rozciąganie powięziowe. Termin ten opisuje mój system rozciągania pomiędzy seriami ćwiczeń -rozciągasz powięź otaczającą mięśnie, co daje im więcej miejsca na rozwój. Najlepiej rozciągać mięśnie, gdy są porządnie „napompowane", ponieważ to również pomaga rozciągać powięź. Z niskim poziomem glikogenu w mięśniach, nie możesz się maksymalnie rozciągnąć. Ogranicza to potencjalny wzrost mięśni.

Fruktoza może prowadzić do odporności na insulinę
Badania pokazują, że diety bogate w cukry proste, zwłaszcza fruktozę, prowadzą do stanu zwanego odpornością na insulinę. Fruktoza i inne cukry proste uwalniają dużą ilość glukozy i trzustka reaguje pompowaniem większej ilości insuliny do układu krwionośnego, aby poradzić sobie z dużą ilością cukru. Z czasem poziom in-
suliny w organizmie jest większy niż powinien. W końcu komórki ignorują lub stają się odporne na insulinę. Ze względu na odporność na insulinę, nie może ona otwierać komórek. Glukoza jest zamykana i blokuje układ krwionośny. Te odwrotne procesy metaboliczne mogą doprowadzić do cukrzycy typu II. Odporność na insulinę jest również kojarzona z nadmierną ilością trójglicerydów we krwi i niskim poziomem dobrego cholesterolu, które są początkiem chorób serca.

Fruktoza może być zawarta w niektórych produktach dla kulturystów
Wiele odżywek i sportowych suplementów jest słodzonych fruktozą. Odkrycia tego dokonałem, przeglądając kilka lat temu składniki batonów proteinowych. Odkryłem, że fruktoza jest głównym składnikiem wielu batonów. Podczas gdy pewna ilość fruktozy jest do przyjęcia, jeśli jest ona wymieniona jako pierwszy lub drugi składnik, jej ilość jest zbyt duża.
Syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy i soki owocowe są często używane jako składniki suplementów, ponieważ są one niedrogimi słodzikami. Kupujący! Bądźcie ostrożni. Mogą one zniweczyć twoje kulturystyczne wysiłki, więc uważnie czytaj informacje na opakowaniach. W zastępstwie poszukaj suplementów słodzonych dekstryną ryżową. Jest to krótki łańcuch polimerowy glukozy z ryżu. Daje ci energię, której oczekujesz po batonach proteinowych, ale nie posiada fruktozy tworzącej tłuszcz.
Nie przekreślam owoców całkowicie. To prawda, że są bogate w witaminy, minerały i błonnik, ale to samo można powiedzieć o naturalnych węglowodanach złożonych. Jeśli chcesz być szczuplejszy i bardziej umięśniony, unikaj owoców. Zastąp jej węglowodanami skrobiowymi i włóknistymi." John Parrillo (Muscle nr59)

A jakie jest wasze zdanie na temat "owoców i soków owocowych" ??
Ja osobiście jestem przeciwnego zdania- Owoce muszą być w codziennej diecie! Przynajmnie w niewielkich ilościach.

Cały układ jest tak silny, jak silne jest jego najsłabsze ogniwo.
Pozdrawiam !
--==Veko==--

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
W każdej diecie powinny się znaleźć warzywa i owoce sęk w tym żeby z niczym nie przesadzać. Co do fruktozy to raczej dla bezpieczeństwa trzymałbym się wersji glukoza=fruktoza. Gdyby fruktoza nie podnosiła poziomu insuliny to popijając sokiem winogronowym kreatynę nie mielibyśmy lepszych efektów niż z popijania samą wodą. Osobiście jednak nigdy się nad tym tematem głębiej nie zastanawiałem przyznam się szczerze...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 4429 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32976
Khaine: popijanie kreatyny sokiem winogronowym, nie jest ot tak takim wymyslem. Jest to najlepszy sok [jezeli chodzi o skutecznosc pobudzenia insuliny], gdyz zawiera wiecej od innych sokow glukozy[cukru gronowego].
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
Nigdzie nie napisałem że to wymysł

Glukoza i fruktoza mają ten sam wzór sumaryczny a różnią się wzorem strukturalnym. Różnica ta może działać na korzyść glukozy jeżeli chodzi o szybkość podnoszenia poziomu insuliny aczkolwiek nie widzę powodu dla którego fruktoza miałaby nie podnosić poziomu insuliny w ogóle(?!) jak to zacytował jakieś źródło kolega w pierwszym poscie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam
To że fruktoza nie jest pożądaną substancją dla kulturysty wiadomo od dawna. Wiele jest jednak tutaj przeinaczeń, ale w sumie sens został oddany. Nie ma jednak co przesadzać (sama fruktoza nie jest taka straszna, zależy z czym i kiedy się jej używa - aczkolwiek jest na pewno zbędna). To że jada się owoce nie jest żadnym problemem (surowy wygląd bardzo trudno utrzymać cały rok - jest to nawet niewskazane). Problem powstanie wtedy kiedy cukry proste (w tym fruktoza) będą stanowiły jedyne źródło energii ciągu dnia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 279 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1742
ehh... Przeprowadzone przez Brytyjskich naukowców badanie wykazały, że osoby, które jedzą przynajmniej jedno jabłko dziennie, mają większą pojemność niż ci, którzy ich nie jedzą.
Jeszcze raz mówię: OWOCE MUSZĄ BYĆ UWZGLĘDNIONE W DIECIE.

Cały układ jest tak silny, jak silne jest jego najsłabsze ogniwo.
Pozdrawiam !
--==Veko==--

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1769 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7568
a ja chce odsierzyc, bo warto imo

tekst roku by Qazar: "h**e sie nie ucza. Matoły j**ane"

moje CKD -> http://www.sfd.pl/temat172029/ moje foty (przed i po redukcji) -> http://www.sfd.pl/temat193733/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 74 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1865
na samym wstepie napisze ze studiuje medycyne i moze to uczyni to co pisze bardziej wiarygodne... :)

gdybys lykal CZYSTA fruktoze to to by bylo szkodliwe (z powodow przedstawionych w tamtym tekscie) ale owoce zawieraja takze mnostwo INNYCH substancji ktore sa NIEZBEDNE dla organizmu i dlatego warto je jesc! Na przyklad zawieraja blonnik (celuloze) ktory polepsza nasze trawienie (perystaltyke jelit) poza tym witaminy z grupy B, witamine C oraz troche mineralow. Mam nadzieje ze to wystarczajaco duzo plusow? generalnie jak bardzo nie chcesz jesc owocow to mozesz zastapic je warzywami. Podobne wlasciwosci a duzo mniej fruktozy.

Poza tym zauwaz ze owoce sa soczyste co znaczy ze wiekszosc ich skladu to woda a tego cukru naprawde nie jest tak duzo jak sie wszystkim wydaje. Fruktoza jest duzo slodszym cukrem od glukozy czy sacharozy (cukier stolowy) co swiadczy o tym ze mniej fruktozy powoduje takie samo wrazenie smakowe jak wiecej glukozy czy sacharozy mimo takiej samej kalorycznosci (4kcal na gram wszystkie cukry).
Dodatkowo cukier stolowy czyli sacharoza to dwucukier ktory zawiera glukoze i fruktoze czyli tak czy tak ta fruktoze spozywasz (no chyba ze nie slodzisz). Sacharoza jest juz w przewodzie pokarmowym rozkladana na fruktoze i glukoze. Jesli chcesz ograniczyc ilosc fruktozy to najlepiej przestan slodzic a bedize to najlepsze wyjscie.
W powyzszym artykule pisza rowniez o aspartamie ze niby jest lepszy od naturalnych cukrow co niestety jest bzdura. Jest to mieszanina kilku aminokwasow (i innych zwiazkow) ktore tez powoduja wrazenie slodkosci. Niestety aspartam moze byc substancja rakotworcza jak donosza niektore badania. Poza tym jest niebezpieczny np. dla osob z fenyloketonuria bo zawiera fenyloalanine.

Jesli ktos chcialby "zglebic" temat to polecam ksiazke "biochemia" Bankowskiego oraz oczywiscie internet :)

Pozdrawiam!

.... i Bóg dał nam Muay Thai ....

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1769 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7568
dziekujemy za dokladniejsze dane

przypomnialem bo akurat mnie fruktoza interesowala i znalazlem wg mnie fajny temat - coby so ludzisko pocytoli

tekst roku by Qazar: "h**e sie nie ucza. Matoły j**ane"

moje CKD -> http://www.sfd.pl/temat172029/ moje foty (przed i po redukcji) -> http://www.sfd.pl/temat193733/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
jak czesto mozna te 50g wedlug Ciebie, Qazar?

Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-01-07 22:45:15

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Brzuszki - jak lepiej ? 1

Następny temat

wieczny katar i zapchany nos ...

WHEY premium