Fruktoza stała się popularna kilka lat temu ze względu na stabilizujące działanie, jakie wywiera na poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do innych cukrów prostych, fruktoza nie uwalnia ani grama insuliny, a więc nie powoduje spadku poziomu cukru we krwi. To dobra wiadomość. Ale o fruktozie można powiedzieć o wiele więcej. Każdy, kto chce zmaksymalizować budowę mięśni i jednocześnie stracić tłuszcz, powinien unikać owoców i produktów, które zawierają fruktozę. Dlaczego...?
Fruktoza jest szybko zamieniana na tkankę tłuszczową
Ze względu na strukturę molekularną fruktozy, wątroba bardzo chętnie zamienia ją w bardzo długi łańcuch trójglicerydow (tłuszcz). Inaczej mówiąc, fruktoza jest trawiona jako tłuszcz. Dlatego większość owoców, które spożywasz, przekształca się w tkankę tłuszczową. Gdy wyeliminujesz owoce i soki owocowe ze swojej diety, od razu zauważysz różnicę.
W niektórych przypadkach fruktoza może okazać się przyczyną, dla której nasze społeczeństwo staje się otyłe. Ten prosty cukier znajduje się nie tylko w owocach, ale także w przetworach, w których występuje w postaci syropu kukurydzianego, głównego słodziku w napojach gazowanych. Pamiętajcie. Spożycie napojów gazowanych łączy się z poziomem otyłości w naszym kraju. Wzrost wagi jest równoległy z większym spożyciem fruktozy.
Fruktoza może przyczynić się do pochłaniania większej ilości tłuszczów
Jeśli na śniadanie popijasz napojem gazowanym czy sokiem pomarańczowym hamburgery i frytki, twoje ciało może wchłaniać więcej tłuszczu. W ostatnich badaniach ochotnicy pili przy wszystkich posiłkach koktajle mleczne z dodatkiem fruktozy, glukozy, aspartamu lub bez żadnego słodzika. Ilość tłuszczu pochłanianego przy piciu koktajli z fruktozą i glukozą była 38-60% wyższa niż w przypadku napojów ze sztucznymi słodzikami lub w ogóle niesłodzonych. Wyniki te stanowią dalsze dowody na to, że fruktoza powoduje zwiększanie się tkanki tłuszczowej!
Fruktoza odbudowuje poziomu glikogenu w mięśniach
Po treningu twoje ciało przechodzi z funkcji zużycia energii (katabolizm) do funkcji przechowywania energii i jej odbudowywania (anabolizm). Podczas tej zmiany dietetyczne węglowodany są rozbijane na glukozę i fruktozę, która jest wykorzystywana w glikogenezie, podczas której produkowany jest glikogen odbudowujący mięśnie i wątrobę.
Fruktoza jest używana głównie po to, aby odbudowywać wątrobę i glikogen. Jednak nie dostarcza glikogenu mięśniom. Z drugiej strony glukoza przechodzi przez wątrobę i transportowana jest wraz z krwią bezpośrednio do mięśni, które ćwiczysz i gdzie rozpoczyna się proces produkcji glikogenu. Każdy mięsień pozbawiony glikogenu w trakcie ćwiczeń, jest pierwszy na liście jego dostaw.
Oczywiście kluczem do efektywnego odbudowywania glikogenu jest rodzaj węglowodanów, które spożywasz. Naturalne węglowodany bogate w skrobię, takie jak ziemniaki, ziarna, kukurydza i fasola, działają w tym wypadku lepiej niż cukry proste. Badania pokazują, że w 48 godzin po treningu dieta bogata w węglowodany skrobiowe może zmagazynować w mięśniach więcej glikogenu niż cukry proste.
Jeśli spożywasz cukry proste, takie jak fruktoza, nie jesteś w stanie zmagazynować tak wiele glikogenu, jak w przypadku spożywania naturalnych węglowodanów skrobiowych. Jakie ma to znaczenie dla ciebie jako kulturysty?
Przede wszystkim nie będziesz mógł ćwiczyć tak ciężko lub długo podczas następnego treningu, ponieważ nie zmagazynujesz odpowiedniej ilości glikogenu. Nie będziesz też w stanie odpowiednio odpocząć po treningu. Co więcej, cukry proste mają tendencję do zamieniania się w tkankę tłuszczową i tylko ich niewielka część zostaje zamieniona w glikogen. I odwrotnie. Spożywanie małych ilości węglowodanów skrobiowych zwiększy twoją wytrzymałość i efektywnie odbuduje dostawy glikogenu do mięśni, co pozwoli na ich lepszy odpoczynek. Będziesz także szczuplejszy, ponieważ węglowodany skrobiowe są całkowicie zamieniane na produkcję energii i syntezę glikogenu.
Po drugie podczas treningu zauważycie mniejsze „pompowanie", także spowodowane niskim poziomem glikogenu w mięśniach. Pojęcie „pompowanie" oznacza mięśnie, które podczas ćwiczeń stają się bardzo ukrwione. Jeśli nie możesz wykonać porządnego „pompowania", trudno jest w pełni wykorzystać rozciąganie powięziowe. Termin ten opisuje mój system rozciągania pomiędzy seriami ćwiczeń -rozciągasz powięź otaczającą mięśnie, co daje im więcej miejsca na rozwój. Najlepiej rozciągać mięśnie, gdy są porządnie „napompowane", ponieważ to również pomaga rozciągać powięź. Z niskim poziomem glikogenu w mięśniach, nie możesz się maksymalnie rozciągnąć. Ogranicza to potencjalny wzrost mięśni.
Fruktoza może prowadzić do odporności na insulinę
Badania pokazują, że diety bogate w cukry proste, zwłaszcza fruktozę, prowadzą do stanu zwanego odpornością na insulinę. Fruktoza i inne cukry proste uwalniają dużą ilość glukozy i trzustka reaguje pompowaniem większej ilości insuliny do układu krwionośnego, aby poradzić sobie z dużą ilością cukru. Z czasem poziom in-
suliny w organizmie jest większy niż powinien. W końcu komórki ignorują lub stają się odporne na insulinę. Ze względu na odporność na insulinę, nie może ona otwierać komórek. Glukoza jest zamykana i blokuje układ krwionośny. Te odwrotne procesy metaboliczne mogą doprowadzić do cukrzycy typu II. Odporność na insulinę jest również kojarzona z nadmierną ilością trójglicerydów we krwi i niskim poziomem dobrego cholesterolu, które są początkiem chorób serca.
Fruktoza może być zawarta w niektórych produktach dla kulturystów
Wiele odżywek i sportowych suplementów jest słodzonych fruktozą. Odkrycia tego dokonałem, przeglądając kilka lat temu składniki batonów proteinowych. Odkryłem, że fruktoza jest głównym składnikiem wielu batonów. Podczas gdy pewna ilość fruktozy jest do przyjęcia, jeśli jest ona wymieniona jako pierwszy lub drugi składnik, jej ilość jest zbyt duża.
Syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy i soki owocowe są często używane jako składniki suplementów, ponieważ są one niedrogimi słodzikami. Kupujący! Bądźcie ostrożni. Mogą one zniweczyć twoje kulturystyczne wysiłki, więc uważnie czytaj informacje na opakowaniach. W zastępstwie poszukaj suplementów słodzonych dekstryną ryżową. Jest to krótki łańcuch polimerowy glukozy z ryżu. Daje ci energię, której oczekujesz po batonach proteinowych, ale nie posiada fruktozy tworzącej tłuszcz.
Nie przekreślam owoców całkowicie. To prawda, że są bogate w witaminy, minerały i błonnik, ale to samo można powiedzieć o naturalnych węglowodanach złożonych. Jeśli chcesz być szczuplejszy i bardziej umięśniony, unikaj owoców. Zastąp jej węglowodanami skrobiowymi i włóknistymi." John Parrillo (Muscle nr59)
A jakie jest wasze zdanie na temat "owoców i soków owocowych" ??
Ja osobiście jestem przeciwnego zdania- Owoce muszą być w codziennej diecie! Przynajmnie w niewielkich ilościach.
Cały układ jest tak silny, jak silne jest jego najsłabsze ogniwo.
Pozdrawiam !
--==Veko==--