[...] o charakterystycznej strukturze podstawowej dibenzo-cyklo-oktanu. Nowoczesne badania sugerują, że ligniany mają właściwości ochronne dla wątroby, poprzez aktywowanie enzymów w komórkach wątroby, które produkują glutation - najmocniejszą substancję antyutleniającą. Ligniany niszczą również substancje chemiczne, które przyczyniają się do [...]
[...] kinaza keratynowa jest podwyższona? Kiedy obserwujemy obniżony poziom kinazy kreatynowej? Co to jest kinaza keratynowa i co musisz o niej wiedzieć? Kinaza keratynowa to enzym znajdujący się w mięśniach szkieletowych, sercu oraz w mózgu. Kinaza keratynowa jest katalizatorem odwracalnej reakcji, która polega na przenoszeniu grupy fosforanowej [...]
Mleko tuczy ze wzgledu na laktoze a ona dlatego ze nie zostaje strawiona przez enzym i zamienia sie w tluszcz -(?????) i przez ten brak enzymu niektorzy cierpia na biegunki a gdzies czytalem ze ten enzym zanika po wyjsciu z wieku dziecinego ale gdy zaczynamy pic mleko czesto to ten enzym pojawia sie w organizmie. Jak to jest wiec z tym [...]
[...] 363 mmol Biosynteza cholesterolu. Wszystkie atomy węgla w cholesterolu pochodzą z acetylo-CoA 2 cząsteczki acetylo-CoA reagują ze sobą w reakcji katalizowanej przez enzym tiolazę cytozolową. W rezultacie powstaje acetoacetylo-CoA i wolny koenzym A. W pierwszym etapie acetylo-CoA oraz acetoacetylo-CoA łączą się i powstaje HMG-CoA [...]
[...] tkanek poprzez stymulację syntezy białek. Suma jest silnym środkiem anabolicznym, stymulującym wzrost oraz odporność organizmu. Analiza biochemiczna ujawniła, że zawiera enzymy - taurynę i asparaginę - odgrywające istotną rolę w przemianie białek i węglowodanów wewnątrz komórek, duże ilości witamin, soli mineralnych, germanu i beta ekdyson. [...]
Już od dawna zdaża mi się wykłócać z miłośnikami mleka na temat jego wpływu na nasz organizm. Zazwyczaj powołuje się tylko na laktozę. Bo jak fakty mówią enzym trawienny (laktaza) który rozbija laktozę na glukozę i galaktozę zanika po 7 roku życia, oczywiście nie do końca ale .... sami możemy dopowiedzieć. Zresztą problem nie tolerancji laktozy [...]
ALFA-KETOGLUTARAN ARGININY (A-AKG) + JABŁCZAN CYTRULINY = HIPERTROFIA* MIĘŚNIOWA z encyklpedii PWN: hipertrofia - powiększenie się czegoś do nadmiernych rozmiarów. Jednym z najtrudniejszych wyzwań kulturystyki jest uczucie zmęczenia, braku siły i przysłowiowej "pompy", a co za tym idzie - braku chęci i motywacji do kontynuowania treningu. Aby [...]
[...] jej w norefedrynę (różnią się grupą metylową). Niestety, ale na szczęście dla niektórych nie jest on rozkładana przez MAO - monoaminooksydazę, a wręcz blokuje ten enzym. Co ciekawe ten sam enzym powoduję rozkład noradrenaliny, a więc możesz po zdenerwowaniu, być po prostu trochę dłużej pobudzony do walki. Efedryna podnosi zdolność [...]
[...] ziołowych. Preparaty z NONI trzeba koniecznie przyjmować na pusty żołądek . w przeciwnym razie ich działanie będzie bardzo słabe lub żadne. Soki żołądkowe rozkładają bowiem enzym , który uwalnia kseroninę. Zaleca się zażywanie środka na pół godziny przed śniadaniem , gdyż tylko wtedy żołądek może go wchłonąć. O każdej innej porze dnia procesy [...]
[...] aminokwasów do wymiany białek tkankowych u organizmów dorosłych oraz wymiany i budowy nowych tkanek u organizmów rosnących. Białka są odpowiedzialne za prawidłową aktywność enzymów, spełniają rolę nośnika substancji odżywczych (witamin, składników mineralnych) wpływając na ich lepsze wchłanianie i wykorzystanie. Działają też jako substancje [...]
ALFA-KETOGLUTARAN ARGININY (A-AKG) + JABŁCZAN CYTRULINY = HIPERTROFIA MIĘŚNIOWA hipertrofia - powiększenie się czegoś do nadmiernych rozmiarów Jednym z najtrudniejszych wyzwań kulturystyki jest uczucie zmęczenia, braku siły i przysłowiowej „pompy", a co za tym idzie - braku chęci i motywacji do kontynuowania treningu. Aby zwalczyć lenistwo, [...]
[...] in an increased deposition of fat-free mass and an accompanying increase in strength. Muscle proteolysis was also decreased with HMB, accompanied by lower plasma levels of enzymes indicating muscle damage and an average 50% decrease in plasma essential amino acid levels. Furthermore, BCAA supplementation (76% leucine) in combination with [...]
[...] promuje rozwój tkanek okolicy sutków, czym utrudnia kształtowanie estetyki torsu. Ważny dla ogólnego poziomu kortyzolu jest etap jego syntezy, przeprowadzany przez enzym - dehydrogenazę 11beta-hydroksysteroidową. Ważny, gdyż w jego efekcie może powstawać bardzo dużo kortyzolu. Nie odbywa się on bowiem w gruczołach nadnerczy, tylko w [...]
[...] się tłuszczu. Warto nadmienić celem ciekawostki (gdyż wiemy ze głodzenie się nie da nam upragnionego efektu), że podczas prowadzonych badań, stwierdzono zwiększoną aktywność enzymu liazy HMG-CoA, ale nie sugerowały one aby enzym ten ograniczał szybkość ketogenezy. Aminokwasami wyizolowanymi (tzw całodziennymi) można zyskać czas dostarczania [...]
[...] modyfikacji ulegnie jedynie czas trawienia, który będzie dłuższy z racji zwiększenia rozmiaru cząsteczek, ponieważ zwiększy się sumaryczna powierzchnia dla działania enzymów proteolitycznych. Zmianie ulegną także właściwości funkcjonalne tych połączeń (żelowanie, emulgowanie, pienistość), które z punktu widzenia wartości odżywczej [...]
[...] tym samym mięśniu znajdują się włókna obu rodzajów, dlatego też ich procentowa zawartość ma istotny wpływ na egzekwowany w sensie „pożądany" skurcz. Włókna „FT"- zawierające enzym ATP-azę w większej ilości od „ST", są zdolne do wywołania rozpadu adezynotrójfosfornów do ADP i AMP, co za tym idzie, do wytworzenia dużej ilości energii do skurczu. We [...]
[...] wstrzymał odkładanie tłuszczu w komórkach zwanych preadipocytami, które później przemieniają się w właściwe komórki tłuszczowe i przyczyniają się do otyłości. Lek aktywuje enzym zwany AMPK, będący ważną substancją kontrolną metabolizmu. Metformin zdaje się zapobiegać odkładaniu tłuszczu poprzez ograniczenie jego akumulacji w preadipocytach. Tu [...]
[...] do odkładania tkanki tłuszczowej. Nie jest. Ciało jest mądrzejsze od nas i ma wiele sposobów na to, aby utrzymać tłuszczyk, nawet jeżeli insuliny jest mało. Np, jest enzym zwany HSL. HSL pomaga rozkładać tłuszcz, insulina hamuje działanie HSL i w ten sposób hamuje rozpad komórek tłuszczowych. Jest to jeden z powodów, dla których ludzie [...]
[...] podczas pasteryzacji niszczy się tę strukturę i powstaje rozwodniony płyn. Do tego mleko poddaje się homogenizacji. W czasie tego procesu znajdujący się w jego tłuszczach enzym oksydaza ksantynowa wnika do krwioobiegu i sieje tam prawdziwe spustoszenie. Enzym uszkadza ścianki naczyń krwionośnych w taki sposób, że powstają mikroblizny w żyłach [...]
[...] tylko i wyłącznie przez ATP. Każdy system dostarczania energii ostatecznie produkuje ATP, które podczas skurczu mięśnia rozpada się do ADP + fosforu i energii, z pomocą enzymu ATPazy. Zasoby ATP w mięśniach wystarczają na ok 6 sekund pracy, później muszą zostać odtworzone. Tutaj z pomocą przychodzi fosforan kreatyny (CP) zgromadzony w [...]