[...] dla prawidłowego zużytkowania dostarczonych z pożywieniem kwasów Omega-3 jest nadmiar zjadanych kwasów Omega-6. Dzieje sie tak dlatego, ponieważ obsługuje je ten sam enzym, umożliwiajacy konwersję kwasów do postaci właściwej organizmowi. Ostatnio publikowane opracowania podają, że najwłaściwsza proporcja, jaką należy zachować dla [...]
[...] coś na poprawę wyniku (i chyba tu z forum też ktoś pisał o poprawie) a wątpię,że był to formoterol,wiadomo dawki poszły sporo w dół. Ale to nie teoria. Nattokinaza to enzym fibrynolityczny, czyli taki, który ma zdolność do rozpuszczania skrzepów... Tylko i wyłącznie. Szukaj źródła poparwy cyferek morfologii gdzie indziej. Zmieniony przez [...]
czyli rozkładając prostym językiem: w skórze masz enzym 5-alfa-reduktaza. Ten enzym wchodzi w interakcję z dianabolem pod wpływem tej interakcji powstaje mocniejszy związek, który jednakże nie posiada wysokiej aktywności w naszym organiźmie.
Wylliam , są wzbogacane. Czesto producenci dodaja enzymy proteolityczne pochodzenia roślinnego (trawiące białka )(bromelanina, papaina itd , np naturalne występują w ananasach).nie jestem za tym, choc producenci widoczne wychodzą z zalożenia że duże porcje baiłka wymagaja dodania enzymów z zewnątrz, by przyśpieszyć proces trawienia. Jeśli chodzi o [...]
[...] klucz,pobudza mTor,itd. -> nasila synteze mniej leucyny -> mniejsza szybkosc syntezy wiecej leucyny -> wieksza szybkosc syntezy ale jest jeszcze jakis enzym limitujacy ta szybkosc nie jest tak ze wezmiemy 50g leucyny i zwiekszymy szybkosc 500% niz jak wezmieny 1g - tak to nie dziala ........nie do konca dalej leucyna jest w [...]
[...] i smakuje. Zawiera niewiele kalorii (56 w 100g) więc polecany jest w diecie odchudzającej. To jednak nie wszystkie jego zalety, gdyż ananas jest też źródłem bromeliny, czyli enzymu przyśpieszającego przyswajanie białka. Należy pamiętać, że enzym ten występuje tylko w świeżych owocach – ananasy z puszki nie mają takich właściwości [...]
[...] One challenge that stumped researchers for quite some time was how muscle triglyceride is broken down to be used as a fuel. Until recently, we didn't even know which enzyme initiated the breakdown of triglycerides. During exercise the breakdown of IMTG is thought to be completed by two enzymes. It has now been demonstrated that [...]
[...] jej w norefedrynę (różnią się grupą metylową). Niestety, ale na szczęście dla niektórych nie jest on rozkładana przez MAO - monoaminooksydazę, a wręcz blokuje ten enzym. Co ciekawe ten sam enzym powoduję rozkład noradrenaliny, a więc chłopie możesz po zdenerwowaniu, być po prostu trochę dłużej pobudzony do walki ( kiedyś mój kumpel [...]
[...] poza mięśniowymi, aktywny androgen to DHT. Testosteron w tym przypadku działa zwyczajnie jak prohormon, który jest przekształcany w aktywny androgen DHT dzięki działaniu enzymu 5-alfa-reduktazy (5-AR). 5-AR jest silnie skoncentrowany w większości obszarów ciała (zależnych od działania androgenów),w zasadzie wszędzie poza mięśniami [...]
[...] sprawność umysłową, bierze udział w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących ciśnienie krwi oraz rytm pracy serca, normalizuje poziom leptyny, jest kofaktorem licznych enzymów m.in.: dehydrogenazy mleczanowej – pośrednio umożliwiająca przebieg glikolizy w nieobecności tlenu, fosfatazy zasadowej – uczestniczy w procesie [...]
[...] mógł zostac wykorzystana w innym miejscu, glukoza musiala by upuścic dany miesien i przedostać sie do krwi. Jest to reakcja niemozliwa, gdyz w mieśniach nie ma specyficznego enzymu - glukozo-6 fosfatazy, który umozliwił by tą reakcję. Enzym ten obecny jest tylko w wątrobie stąd glukoza uwolniona z glikogenu wątrobowego może swobodnie przenikac do [...]
[...] szybkosci syntezy bialek. Utlenienie aminokwasów (leucyny) tez bylo wieksze po spozyciu szybszych bialek - ale to bylo spowodowane przez same aminokwasy -> tj. enzym ktory limituje szybkosc syntezy bialek. Ale stwierdzono lepsza utylizacje bialka u osob spozywajecych wolne bialka - poprzez mniejsze utlenianie aminokwasów => [...]
[...] staram sie nie jadac produktow ktore sie skladaja z wiecej niz jedengo skladnika;) co do obrobki cieplnej jedzenia i utraty skl.odzywczych,przedewszystkim enzymow,wklejam ciekawy link,sporo ale naprawde warto przeczytac: ENZYMY A DŁUGOWIECZNOŚĆ Artykuł pochodzi z : http://www.rawfoods.com/articles/enzymes.html Tłumaczył: [...]
[...] przedstawiania określonych szlaków metabolicznych. Enzymy Zdecydowana większość reakcji chemicznych zachodzi w organizmie dzięki obecności w komórkach odpowiednich enzymów. Jedynie bardzo nieliczne reakcje zachodzą samoczynnie. Enzymy są to cząsteczki białkowe, które znacznie przyspieszają zachodzenie poszczególnych reakcji. Są więc [...]
[...] Mam nadzieje że te kilka wyników zakończy debatę nad tym ‘jaką to sobie krzywdę robię jedząc tak jak jem’. Podwyższony jest 1 enzym wątrobowy. Przyczyn może być x. Dieta,suple,alkohol. Jakby większość albo wszystkie były podwyższone i to znacznie - wtedy bym się martwił. Nie powiem bo jakaś [...]
byś może dobrze mówisz. miedzy innymi daltego z grefrutem nie powinno sie brac niektorych lekow, bo "blokuje" pewne enzymy/pewien enzym i enzym ow najpierw rozkada jakis skaldnik grejfruta, dopiero pozniej moze zajac sie czym innym
bryan. nie masz nic do napisania to nie pisz Mleko zawiera laktozę (węgle z mleka = laktoza) która jest w jelicie cienkim rozkładana przez enzym laktazę na cukry proste. U ponad połowy populacji enzym ten wraz w wejściem w dorosłość nie jest już produkowany przez organizm więc nie trawi on laktazy co może prowadzić do przykrych dolegliwości [...]
[...] reakcji biochemicznych. Wystarczy jednak wiedzieć, że prekursorem czyli takim związkiem wyjściowym w syntezie melaniny jest aminokwas - tyrozyna przkształcany pod wpływem enzymu o nazwie tyrozynaza. To właśnie ten enzym jest pobudzany przez promienie UV i rozpoczyna on pierwszy etap procesu produkcji melaniny. Do swego działania enzym ten [...]
[...] Cyklu Kwasów Trójkarboksylowych (TCA). Będąc przetwarzanym w TCA, każdy główny rodzaj paliwa konwertowany jest w grupę acetylową, która przenoszona jest przez szczególny enzym zwany koenzymem A. Ostatecznie ATP produkowane jest z innego związku, NADH, generowanego przez TCA. W TCA Jabłczan jest odwodorowany do szczawiooctanu, którego stężenie [...]