[...] do anabolicznej insuliny. Wszystko to historie „zasłyszane jednym uchem" a prawda jest następująca. Wolne rodniki tlenowe stymulują syntezę białek - i owszem, ale białek (enzymów) antyoksydacyjnych. To typowy mechanizm adaptacyjny. Jeżeli wzrasta obciążenie szkodliwymi dla organizmu wolnymi rodnikami, organizm musi w odpowiedzi na to uruchomić [...]
[...] i stackach kreatynowych Metylacja i S-adenozylometionina W organizmie ludzkim ważnym elementem w syntezie związków istotnych biologicznie, są procesy metylacji. Koenzymem tych reakcji jest S-adenozylometionina (SAMe). Podczas procesu metylacji, przekształca się ona do S-adenozylohomocysteiny. Ta z kolei rozpada się do homocysteiny, [...]
[...] z pacjentów. Za pomocą ankiet zebrano też dane o częstości spożycia różnych pokarmów i napojów z kofeiną, w tym kawy. Główną rolę w metabolizmie kofeiny w wątrobie odgrywa enzym cytochrom P450 1A2, zapisany w genie CYP1A2. Od wariantów tego genu zależy tempo tego metabolizmu, przy czym wariant CYP1A2 1F koduje enzym wolniej rozkładający [...]
[...] amoniaku. Niebawem jednak wykazano, że arniginę wykorzystują także tkanki nie wytwarzające mocznika. W pewnych miejscach organizmu, arginina przy udziale tlenu i specjalnego enzymu syntazy tlenku azotu (NOS), przechodzi w zwiazek o nazwie cytrulina, wyzwalając przy tym rodnik tlenku azotu - NO. Ten aktywny zwiazek, po połączeniu z odpowiednim [...]
[...] Z uwagi na krótki kontakt w jamie ustnej wchłaniają się na ogół niewielkie ilości związków. W żołądku związki chemiczne mieszają się z pokarmem, kwasami żołądkowymi, enzymami trawiennymi i bakteriami. Każdy z tych czynników biotycznych może zmienić toksyczność wprowadzonego związku chemicznego bądź wskutek modyfikacji związku, bądź też [...]
[...] tylko i wyłącznie przez ATP. Każdy system dostarczania energii ostatecznie produkuje ATP, które podczas skurczu mięśnia rozpada się do ADP + fosforu i energii, z pomocą enzymu ATPazy. Zasoby ATP w mięśniach wystarczają na ok 6 sekund pracy, później muszą zostać odtworzone. Tutaj z pomocą przychodzi fosforan kreatyny (CP) zgromadzony w [...]
[...] suplementancji. Nawet najszybsze białko musi ulec strawieniu przed wniknięciem do krwiobiegu. Szybkie białka stają się jeszcze szybsze jeśli zażywasz je w towarzystwie enzymów proteolitycznych z ananasa i papai, a właśnie takie enzymy stanowią mieszankę asymilacyjną preparatu Creasteron. Dodatkowo w celu poprawienia trawienia i wchłaniania [...]
[...] proporcje spożywania Omega-6 w stosunku do Omega-3 jest podstawowym czynnikiem obniżającym poziom o-3 w organizmie. Dlaczego? Bo zarówno O-3 jak i O-6 obsługuje ten sam enzym , umożliwiający konwersje kwasów do postaci właściwej organizmowi. Reasumując dieta każdego człowieka powinna być bogata w Omega-3 i proporcjonalnie dobrane ilości [...]
[...] proporcje spożywania Omega-6 w stosunku do Omega-3 jest podstawowym czynnikiem obniżającym poziom o-3 w organizmie. Dlaczego? Bo zarówno O-3 jak i O-6 obsługuje ten sam enzym , umożliwiający konwersje kwasów do postaci właściwej organizmowi. Reasumując dieta każdego człowieka powinna być bogata w Omega-3 i proporcjonalnie dobrane ilości [...]
[...] z systemem immunologicznym natomiast powodowana jest dzięki nie trawieniu/absorbcji specyficznej żywności lub składnika żywności. Np.ludzie z nietolerancją laktozy nie mają enzymu laktazy która trawi cukier i laktozę w mleku. Jest to jedna z najbardziej popularnych nietolerancji pojawiających sie u około 50% nastolatków populacji ludzkiej. [...]
[...] się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie przy pomocy enzymu - podpuszczki, a cukier mleczny dzięki enzymowi - laktazie. Dziecko 1 - 2 letnie ma już paznokcie i włosy i jego zapotrzebowanie na kazeinę jest bardzo niewielkie. Od [...]
[...] chemiczne magnezu i cynku czyli składników mineralnych, które bezpośrednio są wykorzystywane przez organizm do produkcji i działania testosteronu oraz pobudzenia maszynerii enzymatycznej syntezy białek komórkowych. Każdy Createston dostarcza doskonale bioprzyswajalne cytryniany magnezu i cynku, natomiast CP został wzmocniony przez [...]
[...] Fusion 3,3gr w 100gr, przy30 g porcji jest to 1 g. Jeden gram przed treningiem mieć lub nie mieć stanowi delikatna różnicę. Szczególne substancje oby dwa białka zawierają enzymy i ekstrakt z szpinaku (ß-Ecdysteron) Laktaza Wersja Professional nie zawiera laktazy w przeciwieństwie do Anabolic Protein Fusion Uzasadnienie Laktaza jest enzymem, [...]
[...] tylko i wyłącznie przez ATP. Każdy system dostarczania energii ostatecznie produkuje ATP, które podczas skurczu mięśnia rozpada się do ADP + fosforu i energii, z pomocą enzymu ATPazy. Zasoby ATP w mięśniach wystarczają na ok 6 sekund pracy, później muszą zostać odtworzone. Tutaj z pomocą przychodzi fosforan kreatyny (CP) zgromadzony w [...]
[...] podczas pasteryzacji niszczy się tę strukturę i powstaje rozwodniony płyn. Do tego mleko poddaje się homogenizacji. W czasie tego procesu znajdujący się w jego tłuszczach enzym oksydaza ksantynowa wnika do krwioobiegu i sieje tam prawdziwe spustoszenie. Enzym uszkadza ścianki naczyń krwionośnych w taki sposób, że powstają mikroblizny w żyłach [...]
[...] do odkładania tkanki tłuszczowej. Nie jest. Ciało jest mądrzejsze od nas i ma wiele sposobów na to, aby utrzymać tłuszczyk, nawet jeżeli insuliny jest mało. Np, jest enzym zwany HSL. HSL pomaga rozkładać tłuszcz, insulina hamuje działanie HSL i w ten sposób hamuje rozpad komórek tłuszczowych. Jest to jeden z powodów, dla których ludzie [...]
[...] wstrzymał odkładanie tłuszczu w komórkach zwanych preadipocytami, które później przemieniają się w właściwe komórki tłuszczowe i przyczyniają się do otyłości. Lek aktywuje enzym zwany AMPK, będący ważną substancją kontrolną metabolizmu. Metformin zdaje się zapobiegać odkładaniu tłuszczu poprzez ograniczenie jego akumulacji w preadipocytach. Tu [...]
[...] tym samym mięśniu znajdują się włókna obu rodzajów, dlatego też ich procentowa zawartość ma istotny wpływ na egzekwowany w sensie „pożądany" skurcz. Włókna „FT"- zawierające enzym ATP-azę w większej ilości od „ST", są zdolne do wywołania rozpadu adezynotrójfosfornów do ADP i AMP, co za tym idzie, do wytworzenia dużej ilości energii do skurczu. We [...]
[...] modyfikacji ulegnie jedynie czas trawienia, który będzie dłuższy z racji zwiększenia rozmiaru cząsteczek, ponieważ zwiększy się sumaryczna powierzchnia dla działania enzymów proteolitycznych. Zmianie ulegną także właściwości funkcjonalne tych połączeń (żelowanie, emulgowanie, pienistość), które z punktu widzenia wartości odżywczej [...]