Prawdopodobnie chodzi o enzym rozkładający witaminę C - askorbinazę. Zawierają go w dużych ilościach ogórki. Przy krojeniu wydostaje się on z uszkodzonych komórek i niszczy witaminę C, zarówno tę z ogórków jak i pomidorów. Czy jest to proces na tyle istotny aby zaniechać łączenia ich w sałatkach - tego nie wiem.
o ile dobrze pamiętam to kiedyś marek.c pisał że dzięki temu że zawiera enzym - laktaze to mogą je mieszać z mlekiem również Ci którzy nie tolerują laktozy.
[...] cytrynowy (HCA), który już w małej dawce hamuje lipogenezę (syntezę tłuszczu) z węglowodanów i białek, a tym samym powstawanie tkanki tłuszczowej. HCA blokuje kluczowy enzym w metabolizmie tłuszczu - ATP-Citrat-Oxalacetat-Lyase, który jest potrzebny do przemiany węglowodanów w tkankę tłuszczową. Nadwyżka węglowodanów nie może zostać [...]
[...] wchodzi w skład karnozyny. Tworzy również dipeptydy odpowiedzialne za „odkwaszanie” szybkokurczliwych włókien mięśniowych oraz prawidłową prace ATPazy (enzym biorący udział w procesie uwalniania energii). -Jabłczan cytruliny – jest prekursorem kreatyny, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz uczestniczy w [...]
o ile wiem to ten cukier trawi podpuszczka, a ten enzym z biegiem lat staje się mniej efektywny (lub jest produkowany w mniejszych ilościach). Ale głowy za to nie dam
No przeciez Ci napisałem, że nie ma żadnych przeciwskazań. Kreatyna nie powoduje interakcji. Tak an marginesie to czytałe mjakiś czas temu badania, które wykazały, że paroksetyna blokuje jakieś białko czy enzym i jest pomocna w leczeniu niewydolności serca :-) Zmieniony przez - mdma85 w dniu 2013-10-21 22:50:41
Glutamina (nazwa skrótowa Gln, Q, Glx, Z) - jest to związek organiczny, aminokwas, amid kwasu glutaminowego. Jest jednym z 20 aminokwasów kodowanych przez geny, wchodzącym w skład wielu białek roślinnych i zwierzęcych. Wzór sumaryczny: C5H10N2O3. Glutamina jest genetycznie kodowana przez kodony RNA CAA lub CAG. Jak wiele innych aminokwasów [...]
[...] Niedokładnie pogryzione mięso może nie zostać dobrze strawione w żołądku, przez co część białka się zmarnuje, nie zostanie w ogóle wchłonięta. Poza tym w ślinie znajduje się enzym trawienny amylaza i dzięki niej w ustach zachodzi pierwszy etap trawienia węglowodanów. Działanie amylazy można zaobserwować żując dłuższą chwilę jakiś pokarm [...]
[...] ludziom potrzebujacym tej krwi, tylko ze wzgledu na darmowe badanie krwi ktore mozna w tym momencie dostac jak sie poprosi. Na życzenie dawcy wydawane są wyniki badań: grupa krwi, morfologia krwi, AlAt,(enzym wątrobowy), grupa krwi oraz wyniki badań wirusologicznych w kierunku wirusowego zapalenia wątroby typu B i C,badan w kirunku HIV oraz WR
[...] bo sam testuje! Zimne smakuje jak mrożona kawa/capuccino! Do tego jest dosyć tani i ma dużo bo 30 g białka na 100 g produktu. Pierwszy raz widze w gainerze laktaze (enzym rozkładający cukier laktoze występujący np. w mleku - wcześniej się w sumie tym nieinteresowałem ) ale czy w takich ilościach pomoże komuś kto nietoleruje mleka to nie [...]
[...] naturlanym procesie przetwarzają laktozę na kwas mlekowy. b) mleko i świeże sery (twaróg, wiejski, mozzarella etc.) - laktozę usuwa się tam przed dodanie laktazy. Laktaza to enzym który rozkłada laktozę na prostsze cukry - galaktozę i glukozę. Więc jak widać nie ma tu żadnych strasznych chemicznych cudów... Zmieniony przez - Mellopl w dniu [...]
[...] Muszę teraz szybko schudnąć i dzięki temu sokowi mam już fajne efekty. Wiadomo, że rozsądniej byłoby jeść nieprzetworzony owoc, ale ostatnio jak wszamałam ananasa, to myślałam przez kolejną godzinę, że mi jamę ustną wypali. |-) Ten enzym w świeżym owocu jest dla mnie zbyt ostry. ale sok się świetnie sprawdza, jeśli chodzi o gubienie kg. :-)
Amylaza to czasami nie enzym trawienny produkowany w jamie ustnej? zamiast kanapki nie lepiej zjesc ryz z kurakiem? A zamiast gainera trzymac diete porzadnie?.. A glutamine w chlebie, zeby poczuc, to by trzeba bylo zjesc tego chleba bardzo, bardzo duzo.
[...] wchodzi w skład Karnozyny. Tworzy również dipeptydy odpowiedzialne za „odkwaszanie” szybkokurczliwych włókien mięśniowych oraz prawidłową prace ATPazy (enzym biorący udział w procesie uwalniania energii). Kwas Orotowy - zwiększa poziom karnozyny w mięśniach, poprawia wychwyt glukozy, wspiera proces syntezy rybozy, wpływa na [...]