Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
[...] tłuszczu, może w sposób znaczący wspomóc Wasz wysiłek. Magnez Magnez jest to minerał, który powinniśmy spożywać wraz z naszą dietą. Jednak jak pokazują badania naukowe, dieta większości z nas jest zbyt uboga w ten minerał. Jest on na drugim miejscu, jeśli chodzi o braki dietetyczne w mikroskładnikach. Dlatego z dużym prawdopodobieństwem [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
Pewne zasady pozostają uniwersalne i niezmienne od kilkudziesięciu lat, inne uległy znaczącym zmianom w ostatnich 20 latach. Niezależnie od lepszych lub gorszych artykułów publikowanych w Internecie lub w prasie, warto pamiętać, iż ludzie reagują kompletnie inaczej na te same bodźce. Tak więc może się zdarzyć, iż trening, po którym Twój partner [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] grubą warstwą wysokokalorycznego sera żółtego. Nie należy zapominać, iż kluczem do redukcji wagi jest podaż energii w diecie i aktywność fizyczna. Nic nie pomoże najzdrowsza dieta bogata w warzywa i owoce, jeśli po prostu jesz za dużo. Ze względu na swoją niską gęstość energetyczną warzywa nie są prawdopodobnym czynnikiem, który może sprzyjać [...]
[...] cukrzycy lub nawet cofać wczesne jej objawy (stan przedcukrzycowy charakteryzujący się podniesionym stężeniem insuliny i glukozy na czczo). Ponadto w cytowanym eksperymencie dieta ketogeniczna hamowała stan zapalny w ustroju, prawdopodobnie przez mniejszą podaż węglowodanów (które mogą mieć właściwości prozapalne). Jeśli chodzi o typowe [...]
[...] nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej). Organizm [...]
[...] jednostkami, które na własną rękę i z różnorakich źródeł czerpią wiedzę o nielegalnym wspomaganiu. Dobitnie pokazują to artykuły, w których np. lekarze twierdzą, iż dieta wysokobiałkowa ma negatywny wpływ na nerki albo że stosowane w umiarkowanych dawkach nandrolon (300-800 mg tygodniowo) i testosteron niszczą nerki. W tym przypadku [...]
[...] jedynie 8,4%, natomiast glutamina, kwas glutaminowy, alanina i glicyna stanowią około 79%. Sugeruję podaż protein na poziomie 1.5 – 2 g / kg m.c. dziennie („dieta na masę”), natomiast w czasie redukcji nawet 3-4 g / kg m.c. dziennie. Referencje: Anna M. Badowska Kozakiewicz “Patofizjologia człowieka” E. [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
[...] orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Niemniej potrzebujesz ogromnej ilości węglowodanów, aby wspierać budowę masy mięśniowej. Wg badań, dieta ketogeniczna nie do końca nadaje się do budowy masy mięśniowej. Czy sterydy powodują redukcję tkanki tłuszczowej? I tak i nie. Redukcja tkanki tłuszczowej zależy od [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] jego stosowanie znacznie ograniczono z powodu niekorzystnego działania na czynność serca. A może winny jest gluten? W ramach zakończenia dodam, iż wiele badań sugeruje, iż dieta pozbawiona glutenu przynosi rezultaty w przypadku osób cierpiących z powodu IBD. Gluten jest kompleksem białek, głównie gliadyn i glutenin magazynowanych w zarodku [...]
[...] poziomy tkanki tłuszczowej u kobiet wpływają na hamowanie układu HPTA, owulację i miesiączkowanie. U osób wytrenowanych i mających większą masę mięśniową każda restrykcyjna dieta niesie ze sobą spadek ilości tkanki mięśniowej, czyli podstawowego „pieca” napędzającego BMR. A to oznacza, iż u takiej osoby jest utlenianych mniej [...]
Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
Dwukrotny mistrz Classic Physique - Chris Bumstead ostatnio podzielił się informacją na temat swojej aktualnej wagi, a także zdradził jak wygląda jego dieta na ostatni dzień budowania masy pod zawody Mr. Olympia 2021. Jego idealna i proporcjonalna sylwetka nie ma sobie równych. To jednak nie jest dla niego żaden powód, aby zwolnić tempo i przestać [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
Coraz więcej osób młodych pojawia się na siłowniach i w klubach fitness. Rosnąca świadomość dotycząca aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie skutecznie motywuje młodzież do podejmowania aktywności. Co więcej, wiek 13-16 lat jest tym wiekiem, gdy intensywniej zaczynamy interesować się płcią przeciwną, co powiązane jest z aspektem dbania o [...]
Vince Gironda jest jednym z najbardziej znanych kulturystów Złotej Ery. Szczyt formy Schwarzeneggera przypadł na przełom lat 60. i 70. XX wieku. Wtedy nikt nie myślał o specjalnych wariantach treningu, ćwiczono z kolosalną objętością dobrą dla konia, a nie dla człowieka. W czasach Arnolda niezachwiane było przekonanie, iż należy ćwiczyć 4-6x w [...]