[...] roku Buendia w końcu ogłosił, że na pewno wróci na scenę Mr. Olympia. On i jego trener dokładają wszelkich starań, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Jego aktualna dieta wygląda obecnie tak: Posiłek 1 – 785,5 kcal, 88,2 g węglowodanów, 75,6 g białka, 18,25 g tłuszczu* 280 g białek jaj 2 całe jajka 50 g piersi z kurczaka 1 kromka [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] w godzinach popołudniowych wykazują zaburzenia glikemii w ciągu całego dnia, poziom glukozy we krwi jest wyższy nawet o 7,9%, w porównaniu do osób zdrowych (u zdrowych dieta nie miała wpływu na ten parametr, niezależnie czy węglowodany podawano rano, a tłuszcze popołudniu i wieczorem, czy też odwrotnie). W końcu, wrażliwość insulinową [...]
[...] spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska przynosi dwukrotnie większą redukcję wagi ciała, w porównaniu do klasycznej diety. To manipulacja i bezczelna propaganda. Która dieta jest skuteczniejsza [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] jednakże prawie w każdym przypadku jest to zjawisko fizjologiczne, zachodzące podczas wysiłku fizycznego (np. sprintu, ćwiczeń oporowych, skoków na skrzynię itd.). Jak dieta ketogeniczna wpływa na stężenie mleczanów i możliwości wysiłkowe? Naukowcy w 1996 r. sprawdzali, jak stosowanie diety będzie miało wpływ na stopniowany test wysiłkowy. [...]
[...] czy długofalowe stosowanie diety dostarczającej do 50 g węglowodanów dziennie jest bezpieczne - niektóre badania zasiały tu ziarnko niepewności (np. dotyczące wzrostu LDL na dietach keto). Nikt tego nie sprawdzał przez dłuższy okres czasu w dobrze kontrolowanych warunkach. Z pewnością nadmierna podaż węglowodanów wiąże się ze znacznym skróceniem [...]
[...] dla zdrowia, nawet w postaci hotdogów czy hamburgerów (kilka lat temu wykazano wyraźnie ich związek z nowotworzeniem). Zmiany w diecie ratują życie? Obecnie wiemy, iż dieta zmienia skład mikroflory jelitowej, wpływa na funkcjonowanie jelit, wątroby (np. stłuszczenie, regulacja glikemii), trzustki (glikemia), stan zapalny i stres [...]
[...] mają znaczenie drugorzędne (gdyż mężczyźni mają jądra), z kolei zupełnie inaczej jest u kobiet. Wszystkie androgeny powstają z cholesterolu, a to tłumaczy, dlaczego dieta uboga w tłuszcze nie musi być dobrym wyborem np. dla zawodnika sportów siłowych. Cholesterol przez lata był demonizowany, obecnie bardzo niewiele faktów wskazuje na to, [...]
[...] często z braku czasu na przygotowanie np.: drugiego śniadania w domu. Produkt ten jest uważany za zdrowy i zdecydowanie bardziej wartościowy niż zwykłe pieczywo, którego na dietach redukcyjnych najczęściej staramy się unikać. Producenci wyszli naprzeciw naszym oczekiwaniom i oferują przeróżne smaki i rodzaje pieczywa chrupkiego, tym samym chcąc [...]
[...] aktywności, masy ciała, profilu hormonalnego, wagi, wieku itd.. Nieprawdą jest, iż interwały nie powodują rozpadu mięśni. Każdy wysiłek przy ograniczaniu podaży energii (dieta redukcyjna) będzie powodował straty w masie mięśniowej. Przy treningu na czczo oczekiwałbym większych strat po treningu interwałowym, ze względu na wysoką intensywność [...]
[...] inaczej, z tendencją do wzrostu Bacteroidetes, w porównaniu z Firmicutes po diecie RS4 (4) i odwrotnym trendem po diecie RS2 (5). Tanja V. Maier i wsp. wykazali, iż dieta bogata w RS wpływa na zmianę proporcji bakterii u człowieka. Dieta HRS (bogata w opornę odmianę) zawierała skrobię kukurydzianą o wysokiej zawartości amylozy (Hi-Maize [...]
[...] osiągnięcia. Optymalny spadek masy ciała to 1-3 kg w skali miesiąca i zależy ten poziom od wyjściowej masy ciała oraz poziomu tkanki tłuszczowej. Warto również wspomnieć, że dieta nie powinna być monotonna i nudna. Każdy ma prawo do małych przyjemności, dlatego warto dla komfortu psychicznego pozwolić sobie w kontrolowanej ilości na jakieś [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Obecnie HIIT, crossfit, kompleksy sztangowe, treningi stacyjne i obwodowe oraz inne, nowoczesne formy treningu są uważane za najlepsze i najskuteczniejsze dla poprawy wydolności czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nie do końca jest to słuszne podejście i za chwilę pokażę dlaczego. Są dziesiątki protokołów treningowych, które charakteryzują się [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]
HIIT to trening interwałowy wysokiej intensywności. Wbrew artykułom w sieci i błędnym zaleceniom, nie każdy trening interwałowy musi przebiegać w strefie wysokiej intensywności, nie każdy trening interwałowy jest też HIIT. HIIT to bardzo wąska nisza, wycinek. Większość treningów interwałowych wcale nie musi się charakteryzować wysoką [...]
Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]