[...] fosfokreatynę, ATP, tłuszcze), których nie zużyje leniwy trening. Podsumowanie Jeśli chcesz coś kupić, wybierz białko serwatkowe np. WPC, WPI, WPH. Jeśli nie masz za dużo gotówki, zdecyduj się na renomowany produkt od polskiego producenta. Zagraniczne proteiny są znacznie droższe, przy czym nie zawsze charakteryzują się lepszą [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
[...] i ser 1,94 g wieśmac 1,9 g mc chicken 1,9 g cheeseburger 1,6 g kurczakburger 1,6 g sałatka kurczak premium 1,4 g hamburger 1,2 g frytki duże 1 g Ile sodu w diecie to za dużo? Organizm w normalnych warunkach nie potrzebuje więcej niż 0,5 g sodu dziennie. Maksymalna zalecana podaż sodu wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynosi 2 g dziennie [...]
[...] organizm dąży do homeostazy, obniża metabolizm spoczynkowy, zmniejsza wykorzystanie tkanki tłuszczowej, czyli optymalizuje zużycie energii. Dlatego też efektywność diet jest dużo niższa, niż pokazują teoretyczne obliczenia! Jednakże w innych badaniach na diecie dostarczającej ~ 1885.1 kcal panie straciły 7.5 kg tłuszczu w 4 miesiące. Średnio [...]
[...] fakt, iż wiele gatunków ryb jest skażonych np. arsenem. Przykładowo, złowione w Chinach ryby miały znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. Zielone warzywa liściaste Są wyjątkowo pożywne i mało kaloryczne. [...]
[...] lody i fast foody. Nie do końca zgadzam się też z twierdzeniem, iż należy dostarczać cukrów prostych, gdyż one są ważne dla regulacji glikemii. Organizm funkcjonuje dużo lepiej przy ograniczonym dowozie glukozy i fruktozy, a dowóz energii może zapewnić np. skrobia (makarony, kasze, ryż, płatki owsiane itd.). Z pewnością nielichą pułapką [...]
[...] się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się zbyt dużo trenować, aby osiągnąć cele sylwetkowe. Dieta odpowiada za większość efektów, szczególnie jeśli jest poparta właściwym treningiem i suplementacją. Pierwszą i [...]
Sen jest jednym z najważniejszych procesów decydujących o sprawności intelektualnej, refleksie, efektywności treningu nastawionego na przyrost masy czy siły mięśni. W badaniach wykazano, iż zaburzenia snu są skorelowane z otyłością i zaburzeniami glikemii. Te ostatnie mogą dotknąć nawet zdrowe osoby, które „zarywają” noce. Ograniczenie snu a [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] galaktozę, sedoheptulozę, dihydroksyaceton. Po co nam węglowodany? Fruktoza – charakterystyka Co w nadmiarze może spowodować fruktoza? Ile fruktozy to „za dużo”? Glukoza Czy jedzenie owoców powoduje cukrzycę? Co powoduje picie napojów słodzonych? Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze [...]
Jeżeli przypatrzymy się wielu mitom na temat kreatyny i zbierzemy je w jedną całość, szybko okaże się, że powstałaby dość pokaźnej grubości książka, którą można by było czytać w długie jesienne wieczory. A i tak z czasem wydaje się, że niektóre mity są nieśmiertelne. Niewiele jest jeszcze badań, które potwierdziły jednoznacznie, czy [...]
[...] medycynie w latach 20. XX wieku i aż do lat 80. XX wieku insulinę otrzymywano z trzustek wołowych i wieprzowych. Początkowo produkowane preparaty insulinowe zawierały bardzo dużo „zanieczyszczeń”. Dopiero w 1978 r. dzięki pracy Davida Goeddela i wsp. (Genentech) powstała pierwsza insulina przy użyciu rekombinacji genetycznej (zgodna profilem [...]
[...] w poniedziałki, środy i piątki, 3 x w tygodniu wykonywane były aeroby (50 minut), dodatkowo w poniedziałki i środy trening przypominający FBW (jak na mój gust miał za dużo maszyn). Grupa crossfit: ćwiczyła 3x w tygodniu po 60 minut (w tym właściwa sesja trwała 5-30 minut), sesje są opisane tutaj: [...]
Wiem, iż wrzucę teraz nawet nie kij, ale bombę w mrowisko – jednakże konieczność dostarczania dużej ilości węglowodanów do stymulowania wzrostu masy mięśniowej wcale nie jest dobrze udokumentowana naukowo. Powiem więcej, naukowcy coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram [...]
[...] przekarmiania organizmu żywnością powszechnie uznaną za „zdrową”, „dietetyczną”, „fit”. Jeśli jakiś pokarm ma dużą gęstość energetyczną, czyli z małej ilości uzyskujesz dużo energii, to należy odpowiednio go dawkować, czyli ograniczać jego podaż. Świetnie może utuczyć olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, którymi obficie będziesz [...]
[...] czasu do czasu wykonuje aeroby na bieżni, orbitreku, na ergometrze (rowerku), rowerze spinningowym lub innych maszynach „cardio”. Niektórzy poświęcają naprawdę dużo czasu na tego typu aktywność. A ilu z nich jest naprawdę odtłuszczonych? Prawie żaden. Dlaczego? Bo tajemnica redukcji tłuszczu nie tkwi wcale w treningu aerobowym. A [...]
[...] niekoniecznie. Omówię przypadek (rzadki) choroby Gravesa (jest to rozlana hiperplazja toksyczna). Można ją ocenić poprzez niskie stężenie TSH oraz wysokie stężenie fT4 (dużo wolnej tyroksyny). Jest to bardzo ciekawy przypadek, gdyż wiele osób sądzi, iż duża ilość hormonów tarczycy („szybki metabolizm” ) gwarantuje schudnięcie. [...]
[...] korzystne dla zdrowia! Nie wszystkie tłuszcze pochodzenia roślinnego są zalecane. Stan zapalny jest powiązany z kancerogenezą, chorobami sercowo-naczyniowymi itd. Pozostałe, dużo rzadziej spotykane wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy [...]
[...] 26%. I teraz najważniejszy fakt - bez dostarczania żadnego pokarmu, w ciągu 2 h glikogen u badanych mężczyzn wzrósł o 16.7%. W skrócie: włókna siłowe, beztlenowe IIb – mają dużo zmagazynowanej glukozy w postaci glikogenu i sporo fosfokreatyny, dlatego suplement diety, kreatyna, jest tak przydatny! Zwiększa on zasoby energetyczne mięśni! Te [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]