[...] białka dla sportowców siłowych wynosi od 1,5-2,4 g/kg wagi ciała. Nie ma przekonujących dowodów na to, by wyższe spożycie dawało jakiekolwiek korzyści. A teraz, które białko jest najlepsze: serwatka, kazeina czy soja? Oczywiście soja zyskuje sobie rosnącą popularność, ale prawdziwy wybór dotyczy tylko dwóch białek: serwatki i kazeiny (obie [...]
[...] Najłatwiej wtedy białka wytrącić z roztworu. W wypadku białek zawierających stosunkowo dużo aminokwasów zasadowych punkt izoelektryczny występuje powyżej pH 7. Dlatego to białko można wytrącić przez dodawanie do mleka kwasu octowego do momentu osiągnięcia punktu izoelektrycznego, to jest pH ok. 4,5. Kazeinę można wytrącić z mleka niedużą [...]
Fałszowane odżywki białkowe? cześć 3 Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Pisząc o jakości odżywek należy pamiętać o prawidłowej interpretacji otrzymanych wyników i unikaniu błędów przy ich podawaniu. Częstym błędem jest mylne określanie zawartości białka, poszczególnych rodzajów stosowanych białek lub profilu aminokwasowego. Podając te wielkości [...]
[...] magia. Za samo zło wcielone uznaj się dwa makroelementy: laktozę( Największego wroga "ciężkiej skóry") oraz kazeinę( przez wielu uważaną za bez wartościowe a nawet szkodliwe białko) Za laktozą krążą stary kulturystyczny mit mówiący, że po dodaniu mleka oraz nabiału do diety zatłuścimy się, a po odjęciu uzyskamy lepszą definicję. Mit ten powstał [...]
[...] żaden sposób, nie posiadają jakiegokolwiek, negatywnego wpływu na produkcję męskich bądź żeńskich hormonów. Pewnej próbie poddano męskie osobniki małp, podając jednej grupie białko sojowe o dużej zawartości izoflawonów, drugiej grupie natomiast soję, z której izoflawony zostały usunięte w całości. U obu grup nie stwierdzono zmian poziomu [...]
[...] białka sojowego uzyskał tą samą wartość 1 na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na [...]
Fałszowane odżywki białkowe? Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Z dużym zainteresowaniem śledzę dyskusję jaka na forum czasopisma dla kulturystów i osób aktywnych fizycznie oraz stron internetowych rozpoczęła się w sprawie jakości odżywek białkowych „produkowanych” na rynku polskim. Dlaczego „produkowanych”? Po pierwsze w Polsce o ile mi wiadomo [...]
[...] przetworzone jej aminokwasy, gotowe do przyjęcia przez komórki ciała (w tym i mięśniowe). Już po godzinie uwalnianie osiąga poziom maksymalny. To sprawia ze jest to idealne białko np. zaraz po wstaniu z łóżka, lub przed treningiem, gdy również zależy nam na jak najkrótszym czasie, który musi upłynąć od przełknięcia jedzenia (w tym przypadku [...]
[...] toksyczny amoniak w rozpuszczalny w wodzie i łatwy do usunięcia mocznik. Ten cykl przemian, a tym samym obecność cytruliny, jest kluczowy dla osób stosujących diety wysokobiałkowe aby nie dopuścić do zatrucia organizmu. Kolejną zaletą obecności cytruliny jest jej wpływ na wzrost metabolizmu komórkowego, podwyższenie energii i zwiększenie [...]
[...] potrzebne informacje … A lepiej czytać artykuły niż wciąż powtarzające się pytania bo to staje się być nurtujące . Więc zaczynam do pracy … Na początek to odżywki białkowe nie są suplementami czego nie powinniśmy mylić . Odżywka Białkowa niema na calu danie nam bezpośrednio niewiadomo jakich przyrostów mięśniowych ani efektów . Jej [...]
[...] dowodzą, że białka serwatkowe to najbardziej anaboliczne białka dostępne dla organizmu, które zapewniają szybką dostawę aminokwasów do tkanki mięśniowej, co zwiększa syntezę białkową, retencję azotu i stymuluje wzrost mięśni, podnosząc w ten sposób anaboliczny efekt treningu siłowego. Rekomendowane użycie: wymieszaj 1 miarkę AM-Day Protein™ z [...]
[...] białka potrzebujesz? Wiemy, że ilość zjadanego białka ma bezpośreni wpływ na przyrost masy mięśniowej. Badania wciąż wykazują, że trening siłowy zwiększa zapotrzebowanie na białko, aby wystąpił przyrost mięśni (tkzw. hipertrofia). Dodatni bilans azotowy jest kluczem do wzrostu mięśni. Co więcej naukowcy już wiedzą, że wystarczy spożywać tylko [...]
[...] literaturze czy przypadkiem białka serwatkowe nie stały się passé a ich działanie u sportowców niepotwierdzone lub nie różniące sie od tła jakim może być inne dowolne białko np. kazeinowe, jajeczne, sojowe lub placebo o smaku, zapachu i wyglądzie białka serwatkowego. Po zarzuceniu search'u w Pubmed i przeczytaniu kilku abstraktów z 2014 i [...]
[...] w energie zużywaną przez pracujące mięśnie i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie. Instanizowane i Hydrolizowane Białko Serwatkowe - białko poddane procesowi wstępnego trawienia enzymatycznego. Dzięki temu wchłania się prawie natychmiastowo, dostarczając organizmowi niezbędnych związków budulcowych [...]
[...] białka potrzebujesz? Wiemy, że ilość zjadanego białka ma bezpośreni wpływ na przyrost masy mięśniowej. Badania wciąż wykazują, że trening siłowy zwiększa zapotrzebowanie na białko, aby wystąpił przyrost mięśni (tkzw. hipertrofia). Dodatni bilans azotowy jest kluczem do wzrostu mięśni. Co więcej naukowcy już wiedzą, że wystarczy spożywać tylko [...]
GAINERY W PRAKTYCE ( Z SERII „BEZ SCIEMY") „Stale rozwijający się rynek suplementów oferuje niezwykle bogatą ofertę produktów. Poruszanie się w tak rozległym asortymencie i dokonanie właściwego wyboru, stanowi nie lada problem nawet dla doświadczonego sportowca, nie wspominając o amatorsko ćwiczących pasjonatach sportu i zdrowego stylu życia." [...]
[...] pozbawionego tłuszczu i laktozy, który zawiera wysokoskoncentrowane pełnowartościowe białka kazeinowe w ich najskuteczniejszej, pierwotnej formie. CASEIN 100 to odżywka białkowa o niespotykanej dotąd antykatabolicznej sile, która zapewnia trwałe i systematyczne zaopatrzenie mięśni we wszystkie kluczowe aminokwasy. Kazeina micelarna to [...]
[...] przetworzone jej aminokwasy, gotowe do przyjęcia przez komórki ciała (w tym i mięśniowe). Już po godzinie uwalnianie osiąga poziom maksymalny. To sprawia ze jest to idealne białko np. zaraz po wstaniu z łóżka, lub przed treningiem, gdy również zależy nam na jak najkrótszym czasie, który musi upłynąć od przełknięcia jedzenia (w tym przypadku [...]
[...] czy zalezby od gramatury posilkow. TEF białek wynosi około 20 - 30%, oznacza to, że nawet do 30% energii pozyskiwanej z białka (jeśli zajdzie taka potrzeba, by przerabiać białko na energię) będzie zużyte na „przerobienie" białek do formy energii użytecznej dla organizmu - glukozy. Węglowodany pełnostrawne: TEF „pełno strawnych" węglowodanów [...]
[...] odżywek jest bardzo prosta - kupujemy je aby uzupełnić braki w tzw. DIECIE Niektórzy myślą, że kupią 3kg białka xxx i pójdzie im kilka kg masy a nawet nie wiedzą jaką rolę białko odgrywa w ich odżywianiu. Istota jest natępująca: Krok 1. Układamy sobie DIETE (mnówsto tematów o tym jest na forum, dział odżywianie, wyszukiwarka, m.in. bardzo [...]