Siemka to mój drugi artykuł dla SFD więc może będzie lepszy od poprzedniego. Mianowicie poszperałem trochę w wyszukiwarce i wybrałem leprze artykuły na temat Białek i Odżywek Białkowych . Ma to na celu zmniejszenie ilości postów z pytaniami młodych o Odżywki Białkowe itp. Bo mam nadzieje ze zamieszczę tu wszystkie potrzebne informacje … A lepiej czytać artykuły niż wciąż powtarzające się pytania bo to staje się być nurtujące . Więc zaczynam do pracy …
Na początek to odżywki białkowe nie są suplementami czego nie powinniśmy mylić

Czym w ogóle jest białko i poco nam ?
BIAŁKA inaczej zwane proteinami są głównym materiałem budulcowym organizmu , stanowią aż 50 % suchej masy ciała człowieka. To właśnie z białka organizm buduje jak również odbudowuje własne tkanki i komórki .Białko jest więc bardzo ważnym składnikiem diety i musi być dostarczone z pożywieniem. Dzienne zapotrzebowanie na białko u dorosłego człowieka wynosi przeciętnie 0,8 g na każdy kilogram masy ciała. U kulturystów zapotrzebowanie jest zwiększone i wynosi około 2,5 do 3 g białka na kilogram masy ciała.
Dawkowanie ?
Po wyliczeniu z diety ile gram nam jest potrzebne nadzień białka i następnie z posiłków zjadanych danego dział liczymy różnice która jest brakiem białek do nadrobienia np. odżywką białkową . Te różnicę uzupełnimy sobie białkami z odżywki jak a mianowicie zależy od jej rozmiarów jeśli jest to koło 30 gram to możemy to potraktować jako jeden napój z odzywki w poże dnia kiedy nie spożywamy posiłku bądź uważamy że wtedy będzie najlepsze wypicie odżywki . Jeśli braki są większe od 30 gram i zbliżają się ku 50 - w z wyż lepiej sobie podzielić na 2 porcje bądź przy jeszcze większej ilości nawet 3 chodź to już są zbyt duże moim zdaniem braki i lepiej dopracować sobie dietę bo pewnie jest licha

Rodzaje Białek ?
Wiadomo białko białku nie jest równe. Które białko jest najlepsze : serwatka, kazeina czy soja ? oczywiście soja zyskuje sobie rosnącą popularność, ale prawdziwy wybór dotyczy tylko dwóch białek : serwatki i kazeiny ( oba występują w mleku i produktach mlecznych ). Najnowsze badania świadczą o tym, że powinno się spożywać oba te białka. Białka serwatki powodują nagły, ale krótkotrwały wzrost stężenia aminokwasów w osoczu, natomiast kazeina wywołuje umiarkowany wzrost utrzymujący się przez dłuższy czas. Poza tym spożyta kazeina w większym ( o 34% ) niż serwatka jest wykorzystana do syntezy białka i nie ulega utlenianiu jako źródło energii. Dlatego lepiej jest jeść oba rodzaje białek
Jeszcze jest białko z mięsa tu zaliczają się wszystkie rodzaje mięs i ryb, białko to jest optymalnym źródłem aminokwasów potrzebnych do zwiększenia siły i masy. Mięso zawiera ponadto mnóstwo cennych składników odżywczych . Źródła w pożywieniu: powinieneś kupować mięso chude (dowolny rodzaj), najlepsze źródła tego białka to mięso drobiowe i chuda wołowina (wołowina zawiera naturalną kreatynę !!!) Bardzo ważnym źródłem tego białka są ryby - możesz spożywać wszelkie rodzaje . Odżywki bogate w tego typu białka nie istnieją …
Wybór białka ?
Więc wybór to również nie taka prosta sprawa musimy uwzględnić czy chcemy np. wszczegulności białko na noc które będzie długo wchłaniane i będzie karmiło nas przez noc . Czy np. białko rano po przebudzeniu czy też po treningu które ma na celu uzupełnić braki czy też zahamować katabolizm i taki białka są szybko wchłaniane .
To jaką odżywkę wybierzemy za leży wyłącznie od nas i naszych potrzeb więc bez sensowne są pytania „ Jakie białko jest najlepsze waszym zdaniem „ skoro i tak nie będziesz miał pieniędzy nawet na kupno 700 gramów danego specyfiku skoro koledzy polecą ci jakąś wypaśną nowość ze stanów i poco to . Lepiej pomyśl jaki posiłek spożywasz rano czy też po treningu czy też przed snem i jakie białko by ci się najlepiej przydało albo czy chcesz mieszaninę białek … potem ile masz pieniążków i jakie braki w diecie i powedug takich kryteria wybierz sobie odżywkę
OK

1 ) Zacznijmy od Ostrawi najpopularniejsza ostatniego czasu więc wszystko co powineś wiedzieć na jej temat jest w następującym artykule :
https://www.sfd.pl/temat209435/
Napisane przez : czorcia 7
Ostrawia vs Firmowe białka
https://www.sfd.pl/temat223368/
Napisane przez : Leszek
2 ) POPULARNE oraz NAJCIEKAWSZE białka -> część II
+ tabele (od strony 8) : zdjęcia opakowań białaczek jak również ich charakterystyka :
https://www.sfd.pl/temat216491
Napisane przez : banan14_88
3 ) Ostrzeżenie przed kupowaniem towaru na allegro a mianowicie czym będziesz się truł jak tam towar kupisz
https://www.sfd.pl/temat138655/
Napisane przez : WILLHELM
To by było na tyle jeśli pojawi się jakiś nowy ciekawy artykuł czy też produkt to postaram się na bieżąco tu taj zamieszczać informacje ( w miarę możliwości czasowych )
Dziękuje za przeczytanie