Jak nigdy wcześniej mamy do czynienia z nawałą ekspertów od treningu, diety, suplementacji i dopingu. Zalecam dużą ostrożność, bo niejednokrotnie miałem do czynienia z owocami pracy rozmaitych fachowców, zdarzało się, że proponowane rozwiązania są bardzo dobre, ale zupełnie niedopasowane do specyfiki danej osoby. Podsumowując zagadnienie, [...]
[...] dawkach. Interesujące badanie Podobnie jak nadmierne odwadnianie ustroju, również jego nawadnianie i dostarczanie składników odżywczych ma swoją cenę. Przede wszystkim białko i węglowodany stymulują wyrzut insuliny, co może mieć pozytywne skutki dla sportowca, jak i być źródłem problemów dla osób otłuszczonych i niewytrenowanych. O co tu [...]
[...] w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i węglowodany, dlatego konieczne jest jego regularne dostarczanie wraz z pokarmem. Białka mięśniowe nie są efektywnym [...]
[...] całe życie, potrzebujesz połączenia dobrego odżywiania, regularnych ćwiczeń i ogólnego stylu życia przyjaznego kościom. Składniki odżywcze, takie jak wapń, witamina D i białko, współpracują ze sobą, budując solidną masę i gęstość kości. Musisz dodatkowo pamiętać o regularnej aktywności, która stymuluje wzrost nowych kości. Ćwiczenia o dużej [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
[...] przygotowanie, jego dieta wyglądała dość ekstremalnie. W styczniu i lutym głównymi składnikami diety była wołowina i gotowane mięso cielęce. Z kolei w marcu spożywał głównie białko, którego źródłem było 70 gotowanych białek z jaj... codziennie! Z jego wypowiedzi wynika, że zjadał 10 białek co 1,5- 2 godziny. Zhang Nu powiedział, że absorpcja i [...]
[...] są posiłki wysokotłuszczowe, dostarczające mniej węglowodanów. Jeśli chodzi o wpływ protein na stężenie insuliny, to zwykle jest krótkotrwały, chyba że dołączamy białko do dużej porcji węglowodanów (100 - 150 g w porcji). Notabene porcja zdrowych tłuszczów może hamować odpowiedź ustroju na posiłek wysokowęglowodanowy. W [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
Czy w trakcie przysiadów mogą nie pracować pewne grupy mięśni? Ano właśnie, okazuje się, że jest to możliwe. I co najciekawsze, wcale nie oznacza to, że jest to przysiad wykonywany błędnie technicznie. Opisane zagadnienia są mało znane, ciągle napotykam osoby, którym wydaje się, że w ten lub inny sposób mogą zmusić do pracy pośladki, lub mięsień [...]
W XXI wieku typowy jest przesyt wywołany oglądaniem filmów, coraz mniej osób potrafi skoncentrować się, chociaż na kilka minut, by przeczytać artykuł. Coraz częściej treści przekazywane w sieci nie są oparte na wieloletnim doświadczeniu, a przede wszystkim praktyce. Aktywność w dni wolne od treningu siłowego Tak, wiem, masz wewnętrzne przekonanie [...]
Z pełną odpowiedzialnością można stwierdzić, że jest to ostatni dzwonek na to, aby zacząć wprowadzać zmiany w swojej codziennej diecie, treningach i rutynie dnia codziennego, aby skutecznie poprawić sylwetkę do zbliżającego się lata. Okres 8-10 tygodni jest ilością czasu optymalną, pod warunkiem że nie zaczynasz z poziomu początkującego, a Twoje [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
[...] jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko występujące wyłącznie w pszenicy. Z kolei przy celiakii ma miejsce reakcja na gluten, który można znaleźć również w innych zbożach takich, jak: żyto, jęczmień, owies, [...]
Jak w każdej innej dziedzinie życia, również i w redukcji tkanki tłuszczowej, jeśli chcesz osiągnąć sukces, musisz planować z wyprzedzeniem swoje działania, a potem przestrzegać określonego planu. W dzisiejszy artykule poznasz 10 przykazań udanego spalania tkanki tłuszczowej. Jeśli sumiennie się do nich zastosujesz, z pewnością zobaczysz [...]
Jednym z najbardziej niedocenianych aspektów treningowych jest odpoczynek. Niektórzy uważają, iż jest on częścią treningu - i można przyznać im rację. Sądzę, że można mieć nie do końca dopracowaną dietę i „rosnąć”, ale najlepszą dietę da się zniweczyć niewystarczającą długością i/lub jakością snu. Sen a wydolność Celem pracy było określenie [...]
[...] ulokowane np. na udach, brzuchu czy w dolnej części grzbietu. Podsumowanie Dla 85 kg zawodnika faktycznie duży zysk mogłyby przynieść 2 - 3 porcje po 30 - 40 g odżywki białkowo-węglowodanowej, a nie izolowane podanie raz dziennie 28 g węglowodanów lub tylko protein. To nie znaczy, że węglowodany, BCAA czy białko serwatkowe nie działają, [...]
[...] stanu rzeczy? Jak sobie z tym radzić?" Zbyt niska ilość białka Białko pochodzące głównie z nisko przetworzonych źródeł, choć zalicza się również tutaj część odżywek wysokobiałkowych np. pochodzących z micelarnej kazeiny, białka jajecznego, białka grochu, charakteryzuje się bardzo wysoką zdolnością do tłumienia głodu. Jeśli zatem Twoja dieta [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] Jogurt Naturalny Bakoma Lekki Smak Skład: mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych Na 100 g tego jogurtu przypada 63 kcal, w tym 1,5 g tłuszczu, węglowodany 7,3 g, i białko 5 g Plusy: łatwa dostępność, dobra cena, czysty skład, bardzo smaczny, lekka konsystencja Minusy: brak opisanych szczepów bakterii Jogurt Naturalny Klimeko Skład: [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]