Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] krótko, ale bardzo intensywnie, 1 - 2 serie wykonywane były do załamania (często poza załamanie, z pomocą partnera). Referencje, badania, literatura: Bart Pennings „Minced beef is more rapidly digested and absorbed than beef steak, resulting in greater postprandial protein retention in older [...]
[...] “Effect of calorie restriction on energy expenditure in overweight and obese adult women” http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8782.pdf Y. Handa “Estrogen concentrations in beef and human hormone-dependent cancers” https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)40459-6/fulltext S. John Weroha and Paul Haluska “IGF System in [...]
Urodzona w Wenezueli Maria Cecelia Villalba (30 l.) jest modelką fitness i trenerką personalną. Kiedy miała 20 lat zaczęła trenować na siłowni, ponieważ nie była zadowolona ze swojego wyglądu. Tym samym zaczęła swoją przygodę z fitnessem. Cały czas ciężko pracowała, aby wyrzeźbić swoją wymarzoną sylwetkę. Przestrzegała dobrze zbilansowanej diety, [...]
[...] “Effect of calorie restriction on energy expenditure in overweight and obese adult women” http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8782.pdf Y. Handa “Estrogen concentrations in beef and human hormone-dependent cancers” https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)40459-6/fulltext S. John Weroha and Paul Haluska “IGF System in [...]
[...] boldness, and exploratory behaviors https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0269749118327131 Zachary K. Smith Mechanisms of steroidal implants to improve beef cattle growth: a review https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09712119.2020.1751642 Sarina Schrager i in. Diethylstilbestrol [...]
[...] feeds by LC-MS-MS. Brambilla G., Cenci T., Franconi F., Galarini R., Macrì A., Rondoni F., et al Pharmacological profile in a clenbuterol epidemic poisoning of contaminated beef meat in Italy. Toxicology Letters 2000;114:47-53. Martineau L, Horan M, Rothwell N. et al Salbutamol, a β2‐adrenoceptor agonist, increases skeletal muscle strength in [...]
Trening siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane [...]
[...] Rose, M. S. ; Vahltkich, E. Mcc. ; Macleod, G. „Factors in food influencing hemoglobin regeneration. 3. Eggs in comparison with whole wheat, prepared bran, oatmeal, beef liver, and beef muscle.” https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/19341400706 Kazimierz Sułek „Struktura hemoglobiny. Charakterystyka krwi i elementów morfotycznych” [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
[...] całkowicie inaczej zareagują np. na porcję białka, tłuszczów i węglowodanów, w porównaniu do chorych na otyłość. Referencje: UHE. A. M. i in. A comparison of the effects of beef, chicken and fish protein on satiety and amino acid profiles in lean male subjects https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1542005/ S.J. Long, A.R. Jeffcoat and D.J.Millward [...]
[...] 2002 Smith Z.K. Feedlot performance and biological responses to coated and non-coated steroidal implants containing trenbolone acetate and estradiol benzoate in finishing beef steers https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6827416/ Piatkowski T. Coinciding steroid, body image, and party drug trends among young men in the ‘Bruss’ [...]
Celem badania Sharp MH. i wsp. było określenie efektów spożywania po treningu: izolatu białka wołowego, hydrolizowanego białka kurczaka, koncentratu białka serwatkowego (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), [...]
[...] porównania autora, z pełną stanowczością można stwierdzić, że nic nie przebije nadal białek serwatkowych, które swoją biodostępnością pozostawiają resztę źródeł białek w tyle. Źródło: http://www.heraldopenaccess.us/openaccess/a-pharmacokinetic-evaluation-of-isolated-chicken-protein-as-compared-to-beef-protein-in-healthy-active-adults