[...] ludzi regularnie, kilka razy w tygodniu je mięso i pije alkohol, dostarczając setek gramów rakotwórczych związków dziennie. Wniosek wyciągnij samodzielnie. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Sergei I. Grivennikov i in. Immunity, Inflammation, and Cancer, Wydział Farmakologii i Patologii, Uniwersytet w [...]
[...] wzrostem CRP. CRP jest białkiem ostrej fazy, a jego stężenia dobrze korelują z nasileniem stanu zapalnego i mogą pozwalać przewidywać powikłania pooperacyjne. Komentarz do badania Ogólne wyniki cytowanego eksperymentu pokazują, że pooperacyjna obwodowa insulinooporność została zmniejszona dzięki podawaniu napoju zawierającego węglowodany i [...]
[...] stanu zapalnego w ustroju. Umiarkowany stan zapalny jest konieczny dla wywołania reakcji ustroju i określonych adaptacji indukowanych wysiłkiem fizycznym. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: GEOFFREY M. HUDSON i in. Effects of caffeine and aspirin on light resistance training performance, perceived exertion, and pain perception [...]
[...] natężenie przepływu moczu wystąpiło później po spożyciu 4% napoju całkowita objętość moczu wyprodukowanego w ciągu 6 godzin po nawodnieniu, chociaż nie różniła się między badaniami, wykazywała tendencję do zwiększania się wraz ze wzrostem ilości spożytego alkoholu wzrost objętości krwi i osocza związany z nawodnieniem był wolniejszy, gdy [...]
[...] g glukozy i 10 g fruktozy) lub specjalnie przystosowanych dla sportowców żeli, maltodekstryn w roztworze (carbo, vitargo, vextrago itd.) na każdą godzinę pracy. W niektórych badaniach naukowych sugerowano, że aminokwasy mają wpływ na układ nerwowy i mogą modulować odczuwanie zmęczenia przez sportowców. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby łączyć [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
[...] psychiczne Termin psychobiotyki pojawił się w 2013 roku. Odnosi się on do „dobrych bakterii”, które odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu osi jelito-mózg i jak potwierdzają badania, wpływają na zdrowie także psychiczne oraz na aktywność mózgu. Wzajemne oddziaływanie na siebie jelit i mózgu i „relacje” z tym związane są przedmiotem badań [...]
Woda jest niezbędna do życia — co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Usuwa z organizmu toksyny, nawilża naszą skórę, gasi pragnienie i jest niezbędna do procesów przemiany materii. Wiele osób zastanawia się, jaką wodę wybrać: czy taką w butelce ze sklepu, a może zwykłą wodę z kranu? Niektórzy mogą się zastanawiać, która opcja jest [...]
[...] reakcji. Poza tym czysta/syntetyczna kofeina (w tabletkach, żelkach, kapsułkach, w żelu) działa inaczej, niż kawa, która zawiera wiele dodatkowych związków. Z cytowanego badania wynika, iż kofeina/kawa działa lepiej na czas reakcji, gdy jesteś wyspany. Przeczytaj także: Kofeina jako spalacz tłuszczu. Kawa, energetyk czy czysta kofeina? Czy [...]
[...] rhabdomyolysis—when should we start worrying? Case reports and literature review.” Pediatr Emerg Care. 2010 Nov;26(11):864-6. George M, Delgaudio A, Salhanick SD. Ellis Hospital, Schenectady, NY, USA. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21057287 Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie
Nie podlega podważeniu fakt, że stan odżywienia organizmu ma wpływ na nasze samopoczucie, stan zdrowia oraz urodę. Z tego względu coraz popularniejsze stają się suplementy, które mają być wsparciem lub uzupełnieniem niedoborowej diety. Zadaniem takich preparatów jest między innymi wpływanie na poprawę kondycji i stanu skóry, włosów i paznokci. [...]
[...] pozytywny wpływ na jej przyswajanie i wykorzystanie przez organizm niż zjedzenie jej na czczo. Jaka pora dawkowania jest ważniejsza? Przed czy po treningu? Jak wykazują badania, ważniejsza jest pora potreningowa, co związane jest z uszczupleniem rezerw energetycznych i koniecznością szybkiego ich uzupełnienia. Jednak nic nie stoi na [...]
Neurobiolodzy z University of Cincinnati przeprowadzili badania na temat wpływu diety na pamięć u osób starszych. W wynikach opublikowali, że czerpanie energii głównie z tłuszczów i białek zdecydowanie tą funkcję poprawia. Demencja a dieta W wyniku starzenia się organizm ludzki narażony jest na różne schorzenia. Jedne z bardziej powszechnych to [...]
Spożywanie wyciskanych świeżo soków jest bardzo popularne. Modne są także różne soki oczyszczające, które pije się cały tydzień w celu detoksu organizmu. Owoce, warzywa, witaminy... wszystko się zgadza i daje nam poczucie, że skoro to takie zdrowe, pożywne, to na pewno jest też świetne na odchudzanie. W końcu zwykle diety opierają się na sloganach [...]
[...] treningu siłowym? Aby odpowiedzieć na to pytanie naukowcy opracowali badanie, w którym wzięło udział 14 doświadczonych sportowców w wieku od 18 do 34 lat. Badanie Uczestnicy badania mieli rozpisany plan treningu siłowego angażującego całe ciało podczas jednej sesji (FBW - full body workout). Wykonali ten sam trening dwukrotnie - raz wzięli przed [...]
Kulturyści o sporym stażu treningowym, nieustannie poszukują rozwiązań treningowych, które mają za zadanie dostarczyć nowych bodźców treningowych. Podniesienie intensywności wysiłku ma na celu zwiększenie odpowiedzi anabolicznej organizmu i nasilenie efektu hipertrofii mięśniowej. Powszechnie stosuje się techniki intensyfikacji, takie jak: [...]
[...] organizmu, które dotyczą zazwyczaj układu rozrodczego. Główną z obaw, jaka związana jest ze stosowaniem SAA, to wzrost gruczołu krokowego, czyli prostaty. Jak pokazują badania, nie tylko osoby stosujące SAA narażone są na powiększenie gruczołu krokowego. Wraz z wiekiem spada poziom testosteronu, jednak wzrasta poziom dihydrotestosteronu [...]
Wykonując treningi siłowe skupiamy się głównie na budowaniu mięśni i zwiększaniu siły mięśni, ale mięśnie nie są jedynymi tkankami, na które wpływa trening siłowy. Trening siłowy wpływa również na kości i tkankę łączną. Dziś przyjrzymy się temu, w jaki sposób trening z obciążeniem wpływa na kości i tkankę łączną. Jak ciężkie muszą być treningi, [...]
Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]
Wiele stron internetowych przestrzega przed rzekomo toksyczną sukralozą. Czy jest się czego bać? Cóż, badania naukowe wcale nie donoszą, aby sukraloza była aż takim zagrożeniem. Została odkryta przez brytyjskich naukowców w 1976 r. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) dopuściło sukralozę do używania w 15 typach żywności i napojów w 1998 [...]