[...] dużą rodzinę 10 000 znanych struktur. Są to aktywne fizjologicznie środki i stają się przedmiotem dużego zainteresowania naukowego, ze względu na ich korzyści zdrowotne. Zbadano różne rośliny (gatunki paproci i rośliny stosowane w tradycyjnych chińskich lekach, takie jak liść liczi) pod kątem zawartości flawonoidów i wpływu tych związków na [...]
[...] niż rozpuszczalny błonnik. Jest więc możliwe, że z powodu zmniejszonego głodu, grupa, która zjadła mieszankę chia, zjadła mniej jedzenia, niż grupa otrębów owsianych. W badaniu nie wzięto pod uwagę tego, jak dodatek do diety wpłynął na ilość przyjmowanego pokarmu. Inne zalety Oprócz zawartości błonnika nasiona te są źródłem kwasu [...]
[...] czynniki środowiskowe (dieta, stres), stan mikroflory jelitowej, w której zaburzona jest odpowiedź immunologiczna na czynniki dietetyczne i drobnoustroje jelitowe. W innym badaniu oceniano zmiany w mikrobiocie kałowej po trzech tygodniach spożywania 25 ml dziennie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia wzbogaconej fenolami (VOO). Wyniki wykazały [...]
Wykorzystanie l-cytruliny zazwyczaj każdemu z nas kojarzy się z działaniem tzw. pompy mięśniowej. Oznacza to, że wykorzystanie suplementu z jej udziałem wpływa na zwiększoną syntezę tlenku azotu, a co za tym idzie, zwiększa się objętość tkanki mięśniowej na skutek napływającej krwi do pracującego mięśnia. Tego typu działanie daje znakomite [...]
Resveratrol (trans-3,4′,5-trihydroxystilbene, RES) jest naturalnym polifenolem, źródłem stilbenoidów. Występuje naturalnie w wielu gatunkach roślin, w tym winogronach, borówkach, malinach i morwach. W jednym z badań myszy przydzielono losowo do suplementacji resveratrolem i grup treningowych. Oceniano zdolność do ćwiczeń, w tym siłę [...]
[...] Pewnie tak. Czy zapobiega rakowi? Tego nie wiemy. Czy nadaje się do stosowania u każdego? Raczej nie, wiele osób nie toleruje tego rodzaju modeli żywieniowych. Referencje, badania, literatura: Daniela D.Weber i in. Ketogenic diet in the treatment of cancer – Where do we stand? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877819304272 [...]
[...] mięso oraz mięso czerwone, nasilają stany zapalne w naszym ciele. Ich obecność w diecie podnosi poziom interleukiny-6, białka CRP oraz poziom homocysteiny. Przytoczone badanie w pierwszym punkcie, które obejmowało grupę 217 osób, również wskazało czerwone mięso, jako produkt nasilający objawy RZS. Z kolei diety eliminujące mięso czerwone [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
[...] białkowy zastępujący posiłek może tak dobrze działać. Jest to opcja o kontrolowanej kaloryczności, wypełniona białkiem, która pomaga kontrolować głód”. Powołując się na badanie, Schwarzenegger ujawnił, że spożywanie jednego koktajlu białkowego zamiast posiłku każdego dnia sprawiło, że badani stracili średnio 2,5 kg w porównaniu do swoich [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Diety wegańskie zyskują z każdym tygodniem coraz większą popularność. Czy jest to uzasadnione? To raczej temat na osobny artykuł. A w tym chciałbym skupić się na kolejnym problemie, który może napotkać sportowiec przechodzący na dietę wegańską. Wpływ kalorii na układ odpornościowy sportowca Warto również podkreślić niebagatelny wpływ, jaki [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym względem udowodnione naukowo działanie. Właściwości przeciwzapalne W badaniach wykazano, że ekstrakt z Bacopa skutecznie hamuje powstawanie czynników prozapalnych PGE2. Daje to pozytywne spojrzenie na walkę z różnego rodzaju dolegliwościami, [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Owies a utrata wagi Diety bogate w produkty pełnoziarniste wiążą się z niższą masą ciała, ponieważ zawierają białko roślinne i błonnik, [...]
Węglowodany są jednym z najważniejszych składników pokarmowych, szczególnie jeśli ktoś stosuje klasyczne diety, dostarczające od 50 do 60% energii w postaci węglowodanów (15-30% energii w postaci tłuszczów, 20-25% w postaci protein). Czy dodatkowa suplementacja w trakcie pracy wytrzymałościowej zawsze przynosi korzyści? To zależy. Ustrój człowieka [...]
[...] za organizm efektywniej buduje mięśnie, gdy zapewnia mu się więcej okienek anabolicznych, czyli częściej, w ciągu dnia, spożywa porcję białka. Choć może kiedyś pojawią się badania, które w sposób jednoznaczny odpowiedzą i na to pytanie. Będę pierwszy, który przyzna, że się myliłem. Bibliografia - link do badania: [...]
Nieodpowiednio zbilansowana dieta, zwłaszcza jeśli jest stosowana przez wiele lat, stanowi czynnik ryzyka dla stanu odżywienia oraz podatności na schorzenia i kontuzje. Diety eliminacyjne często zmniejszają szanse na osiągnięcie założonego celu zdrowotnego, czy wydolnościowego. Przy braku podstawowego rozeznania żywieniowego, czy konsultacji ze [...]
[...] silnie obniżone w grupie, w której najpierw trenowano wytrzymałościowo, a dopiero później siłowo. To miało znaczenie dla zmylenia osoby, która zapoznaje się z wynikami badania. Tak naprawdę szczytowe stężenie testosteronu na końcu wspomnianej sesji było i tak o 10% niższe, niż gdy najpierw trenowano siłowo, a dopiero później na bieżni. Nie [...]