Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]
[...] pomidorów zużyto na 100 g produktu), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości (kwas octowy i kwas cytrynowy), substancja słodząca (sukraloza), naturalne aromaty, przyprawy W 100 g ketchupu znajduje się 45 kcal. Węglowodany 8,2 g (w tym 8,2 g cukrów), tłuszcze poniżej 0,5 g (nasycone poniżej 0,1 g), białko 1,4g, sól 2 g Plusy: [...]
Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]
Sporo osób bez niego nie wyobraża sobie wielu dań. Dzięki domowemu sosowi chrzanowemu nasze dania nabierają wyrazistości, ale też pięknego aromatu. Czy w dobie super produktów można znaleźć kupny chrzan z dobrym składem? Bo przecież nie każdy z nas cierpi na nadmiar czasu i ma możliwość robienia go w domu. Zatem poniżej zestawienie najczęściej [...]
[...] w różnych pojemnościach i smakach. Skład: Skład: woda, dwutlenek węgla, barwnik E150d, kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminian sodu, acesulfam K, aspartam, aromaty, w tym kofeina, regulator kwasowości (cytrynian trisodowy) W 100 ml Coca Coli Zero znajduje się 0,2 kcal. Węglowodany 0 g, tłuszcze 0 g, białka 0,01 g, sól 0,01 g [...]
[...] Przede wszystkim jest ona naturalną, bezglutenową i smaczną alternatywą dla większości rodzajów mąk. Przygotować dzięki niej możemy właściwie wszystko, ma niepowtarzalny aromat oraz zaskakujące właściwości. Warto włączyć mąkę kokosową do swojej codziennej diety, gdyż u przeciętnego Polaka jest stosunkowo mało błonnika i używanie jej może [...]
[...] Danie z jego dodatkiem jest niesamowicie urozmaicone. Wystarczy niewielka ilość, a tradycyjne danie smakuje zupełnie inaczej. Sos Dziki Czosnek potrafi wydobyć ciekawy aromat z mięsa zapiekanego z grilla, ale także gotowanego. Warto używać takiej jakości sosów, bo stanowić mogą nieodłączny element naszej diety, dzięki któremu nasze dania [...]
[...] węglany sodu); krem o smaku czekoladowym (40%): cukier, miazga słonecznikowa, olej rzepakowy, mąka , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny , aromat”. Węglowodany: 63 g, w tym cukry: 22 g, błonnik; 3,8 g, białko: 11 g. Ogólnie wydawałoby się, że nie są one jeszcze najgorsze, ale przytłacza tu podaż węglowodanów, a [...]
[...] skład batonika, który jest niby bardzo dobry i zdrowy bo zawiera: daktyle (74%), kakao (7%), olej roślinny rzepakowy, nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, tłuszcz: 8,2 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g, węglowodany: 59 g, w [...]
[...] z kawą i whisky” nie zawierał kawy, „biszkopty z galaretką w prawdziwej czekoladzie, poziomkowe” nie zawierały w składzie poziomek, tylko sok jabłkowy i aromat. Podobnie Bartosz Kruszewski i Mieczysław Obiedziński w badaniu „Analiza frakcji triacylogliceroli, jako narzędzie do oceny jakości wybranych czekolad gorzkich i [...]
[...] wołowinę, a nawet kurczaka. W wolnowarze możemy przygotować również powidła owocowe, przetwory z warzyw, a nawet ciasta. 5 zalet wolnowaru 1. Uzyskujemy intensywny smak i aromat potraw 2. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niskiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak oraz aromat. 3. Pozwala zachować więcej wartości odżywczych 4. [...]
[...] z orzechami. Swoich ulubieńców mają też lody, które kupuje się w większych pudełkach, zazwyczaj bez polewy w środku, ale za to wyróżniające się ciekawym smakiem oraz aromatem. Podsumowanie W ostatnim czasie, osoby będące na diecie naprawdę mają z czego wybierać. Grunt, by nie zamykać się na nowości, ale oczywiście, jeśli dążymy do [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
Na klimat świąt składa się również ich aromat. O dzieciństwa święta kojarzyły mi się zawsze z zapachem wędzonego suszu owocowego i cynamonu. Pierwszy był nieodłączną bazą kompotu wigilijnego, drugi składnikiem świątecznej szarlotki, piernika, kruchego placka ze śliwkami. Uwaga! Jeżeli decydujemy się na wprowadzenie cynamonu do diety jako produktu [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] Natomiast ich smakiem możemy się cieszyć cały rok, gdyż można je mrozić. Zanim zamrozimy kurki, najlepiej najpierw je ugotować, wtedy zatrzymają maksimum swojego smaku i aromatu. Wartości odżywcze 100 g kurek dostarczy 38 kcal, w tym: 1,49 g białka 0,53 g tłuszczu 6,68 g węglowodanów Witaminy 212 IU witaminy D 0,015 mg witaminy B1 0,215 mg [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] do złudzenia przypominają żółty ser. Napis "o smaku goudy" zachęca do spróbowania. Patrząc na skład, widzimy, że jest to woda, olej kokosowy, skrobia modyfikowana, sól, aromat i barwnik. Plusem jest zawartość witaminy B12, której często brakuje w diecie wegan i brak substancji konserwujących. Czy wartości odżywcze są takie same jak w [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.