Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]
Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
[...] raczej powinny celować w górną granicę tych „widełek”. Aminokwasy z białek są bowiem najważniejszym budulcem mięśni, a szczególną uwagę w tym kontekście zwraca się na aminokwasy zawarte w serwatce pochodzącej z mleka. Białka mleka są jednym z najlepszych źródeł aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA), czyli leucyny, [...]
[...] pracy, jest natomiast coraz częściej sól himalajska. Aminokwasy w trakcie treningu Aminokwasami, które szczególne znaczenie mogą mieć dla osób aktywnych fizycznie, są aminokwasy niezbędne (EAA; essential amino acids). Stymulują one budowanie białek i peptydów w organizmie i przyczyniają się do inicjacji regeneracji już w trakcie [...]
[...] Rola białka i zapotrzebowanie Mówiąc o grupie substancji odżywczych identyfikowanej jako białko, ma się na myśli zarówno substancje najprostsze, jak aminokwasy (np. leucyna), nieco bardziej złożone, jak peptydy (np. karnozyna), a także większe cząsteczki białek (np. serwatkowych). Wykazano, że związki te potrzebne są do [...]
[...] Co znajdziesz i o czym przeczytasz w tym artykule? Chcąc z kolei poprawić osiągi treningowe, modelować sylwetkę, można wykorzystać stacki kreatynowe, boostery, czy aminokwasy, które poprawią funkcjonowanie mięśni i przyspieszą regenerację. Zaczynamy treningi - o czym należy pamiętać? Skup się na małych celach, pozwoli Ci to podtrzymać [...]
[...] kolejną porcję białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Nieco więcej luzu zostawia nam kazeina, białka jajek, gdyż są to proteiny o wolniejszej kinetyce - oddziałują, uwalniając aminokwasy przez wiele godzin. Najważniejszym argumentem za unikaniem częstych posiłków jest ich negatywny wpływ na stężenie insuliny. Im częściej faszerujesz się [...]
[...] Białko w diecie składa się z połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi aminokwasów. Wiązania te są rozkładane przez wyspecjalizowane enzymy w przewodzie pokarmowym, po czym aminokwasy i peptydy mogą być przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Produkty spożywcze zawierają do 20 różnych aminokwasów, których proporcje różnią się w zależności [...]
[...] jazdy na rowerze, przy stałej intensywności, przez 20 minut. Jeśli chcesz trenować na czczo Jeśli ktoś nie chce trenować na czczo, to można przed takim treningiem spożyć np. aminokwasy (BCAA). Jednak moim zdaniem większe efekty przyniesie zwykły trening w ciągu dnia, jednak prowadzony w wystarczającej odległości od posiłków (uwzględniając [...]
[...] z opornością na insulinę. Insulinooporność to problem polegający na tym, że komórki, w tym także mięśniowe, stają się mniej wrażliwe na insulinę. Insulina przenosi glukozę i aminokwasy do komórek mięśniowych, aby mogły je wykorzystać do budowy tkanki mięśniowej. Kiedy nie działa w pełnym wymiarze z powodu insulinooporności, trudniej jest [...]
[...] Naukowcy pod wodzą Melindy Sheffield‐Moore sprawdzali, czy sildenafil ma wpływ na syntezę białek mięśniowych. Tlenek azotu zwiększa odpowiedź anaboliczną na insulinę oraz aminokwasy u osób starszych, wydaje się być też niezbędny dla hipertrofii u myszy, ma wpływ na regenerację mięśni. Spadek aktywności ścieżek sygnałowych, w których [...]
[...] na treningach. Do najbardziej wartościowych pod tym względem zalicza się białka pochodzenia zwierzęcego: m.in. jaja kurze, wołowinę, czy nabiał. Jaja i nabiał bogate są w aminokwasy pobudzające syntezę białek mięśniowych, natomiast mięsa zawierają m.in. kreatynę, która regeneruje zasoby fosfokreatyny w mięśniach, karnitynę, która wpływa na [...]
[...] wody w porównaniu do soi. Białko grochu a budowanie beztłuszczowej masy ciała Białko grochu to alternatywa dla białka serwatkowego, szczególnie dla wegan. Jest bogate w aminokwasy rozgałęzione, czyli leucynę, izoleucynę i walinę, które odpowiadają za syntezę białek i blokują rozpad tkanki mięśniowej podczas intensywnych ćwiczeń. Pomagają [...]
[...] oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, aminokwasy egzogenne oraz mnóstwo innych prozdrowotnych składników. W dodatku świetnie smakują i są dostępne w różnych formach, surowe oraz suszone, idealnie nadające się do [...]
Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]
[...] organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę mogą odgrywać związki o funkcjach budulcowych i regulacyjnych, takie jak białka, peptydy czy aminokwasy. Znaczące ułatwienie w zaspokajaniu zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, że chce się [...]
[...] Wybór odżywki białkowej - tutaj nie ma konieczności bazowania tylko na klasycznym białku WPC. Wybrać możemy również białko kazeinowe, które będzie nieco wolniej trawione, a aminokwasy uwalniane dłużej do krwiobiegu. Wykorzystanie cytruliny może powodować uczucie pompy mięśniowej, stąd możliwe, że konieczne będzie wykorzystanie mniejszych dawek, [...]
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]