[...] i redukowaniu tkanki tłuszczowej odgrywa insulina. Jest to hormon w naszym organizmie określany najbardziej anabolicznym i to nie bez powodu. Dawkowanie ALLNUTRITION R-ALA/ALA Zalecane ilości kwasu R-ALA wynoszą od 100 do 300 mg. Najczęściej z posiłkiem po treningu lub w tym, w którym mamy obecną dużą ilość węglowodanów. W przypadku kwasu [...]
Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]
Alicji Pyszce - Bazan znanej również jako Fit Ala, od dawna chodził po głowie start w kategorii Fit Model. W Polsce ta kategoria nie jest jeszcze tak popularna, jak np. w Rosji. Wiele osób namawiało Alę do startu w nowej kategorii. Przekonując, że jej sylwetka jest wręcz idealna do tego. No i nie mylili się. Podczas dzisiejszego Pucharu Polski Ala [...]
Suplementacja kwasem ALA w świecie sportu zazwyczaj wykorzystywana jest jako element wsparcia cyklu kreatynowego, m.in. aby podnieść efektywność działania kreatyny. Dodatkowo jej właściwości wpływające na wrażliwość tkanek na działanie insuliny sprawiają, że suplement znalazł swoje zastosowanie podczas cykli odchudzających, jako element wsparcia [...]
[...] z nadmiarem wolnych rodników, powinniśmy sięgać m.in. po antyoksydanty. Takim sztandarowym antyoksydantem, nazywanym często uniwersalnym, jest kwas alfa-liponowy - w skrócie ALA. Ten wytwarzany w naszym ciele, ale także przez wszystkie zwierzęta i rośliny, kwas, wykorzystywany jest w wielu miejscach przez nasz organizm. Jednak zarówno jego własna [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] C 20: 3 (8 8, 11, 14) jest syntetyzowany z GLA. Kwas arachidonowy, C 20: 4 występuje w mięsie, jajach i produktach mlecznych. Sr. No. Źródło tłuszczu LA 18:2(n-6) ALA 18:3(n-3) Całkowita ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych 1 Soja 50.8 6.8 80.7 2 Nasiona bawełny 50,3 0,4 69,6 3 Kukurydza 57,3 0,8 82,8 4 Krokosz barwierski 73.0 0,5 [...]
[...] tłuszczu z miejsc zależnych od działania tego hormonu. Szczególnie polecane jest wykorzystanie berberyny przez osoby, które mają problem z utratą tzw. “boczków”. ALA kwas alfa liponowy, posiada znaczący wpływ na metabolizm energetyczny w naszym ciele. Głównie odpowiada za to, jak nasze ciało wykorzysta spożywane węglowodany, co [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Ala Soroczyńska zwana również “Alusią” to fit-maniaczka, która z wielkim zapałem i zaangażowaniem “trenuje” na oświęcimskich siłowniach. Jest również w trakcie robienia kursu na trenera personalnego. Prowadziła również fanpejdż na Facebooku, lecz z powodu dużej ilości osób komentujących jej technikę wołającą o pomstę do [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
Wykorzystanie kwasu ALA w suplementacji sportowej jest mało popularne. Wszystko za sprawą wątpliwości, czy jego wykorzystanie jest uzasadnione i czy osoba trenująca wyciągnie korzyści z zastosowania ALA w diecie. Poniżej znajdziecie 5 właściwości, wpływające na korzyści zdrowotne, które z powodzeniem wykorzystać również można u sportowca. [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] ważne zagadnienie z punktu widzenia odchudzania, które pozwala na pozbycie się tłuszczu opornego z dołu brzucha, jak i boczków. W produktach tego typu znajdziemy: kwas ALA berberynę chrom kwasy tłuszczowe omega 3 ekstrakt z gymnema sylvestre morwę białą ekstrakt z cynamonowca forskolinę. Antykataboliki - są to produkty mające na celu [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] środkami są mimikery insuliny. W budowaniu masy mięśniowej ważne jest to, aby jak najdłużej utrzymać wrażliwość insulinową tkanek. Wykorzystać w tym celu możemy dodatek ALA, chromu i berberyny, które umiejętnie wplecione w dietę, pozwolą nam dłużej utrzymać wrażliwość na spożywane cukry. Trzecim elementem wg mnie są suplementy wspomagające [...]