Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]
[...] kaloryce. Nie jesteśmy jedynie pewni czy będziesz w stanie poprzestać na porcji 100g... Z czym zjeść nasze owoce w żelu? Przede wszystkim ze smakiem, bo inaczej się nie da! Owoce w żelu będą też doskonałym dodatkiem do gofrów, omletów, naleśników czy nawet owsianki. Tak naprawdę wszędzie tam, gdzie dodajesz owoce, możesz wykorzystać frużelinę. [...]
[...] które kojarzą się ze słonecznym latem lub pierwszymi dniami złotej jesieni. Znajdujemy je zazwyczaj w domowych przetworach, które później goszczą na naszych stołach. Owoce stanowią do 80% składu frużelin, znajdziemy tam zarówno duże kawałki, jak i całe owoce, które są zanurzone w słodkim i delikatnym żelu. Jednak najważniejszą cechą i [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Dżemy to lubiany dodatek do naleśników, placków, kanapek i różnych deserów. Tradycyjne zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że [...]
Czego potrzebujemy: 50 g mąki orkiszowej jasnej 30 g ulubionego białka 1 jajko około 100 ml wody gazowanej Dziki olej kokosowy w spray ulubione owoce w żelu Jak wykonać: Mąkę, białko, całe jajko, około 50 ml wody miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy wody - konsystencja ciasta powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Zimną [...]
Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]
[...] Dzięki temu są one dużo lepszym wyborem niż większość podwieczorków / deserów, gdyż dzięki błonnikowi i białku zapewniają sytość i szerokie spektrum działań prozdrowotnych. Owoce pod postacią musu, czy frużeliny, a także ukryte w smakowym miodzie nadają nie tylko słodki, ale i kwaskowy smak, dzięki czemu nie potrzeba wiele więcej, aby zaspokoić [...]
[...] temperaturach powietrza) i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w słodkim żelu bez dodatku cukru Black Diamond Yellow Belly Niektóre odmiany arbuzów, to prawdziwe giganty. Średnio ważą 11-13 kg, ale niektóre okazy potrafią osiągnąć [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej powinno być celem większości ludzi, gdyż składowanie zbędnego „balastu” sprzyja pojawianiu się, chociażby nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, uszkodzenia wątroby (stłuszczenie) czy nerek. Dodatkowo u otyłych stale obciążony jest układ ruchu, co często prowadzi do rozmaitych zmian degeneracyjnych stawu [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Z pewnością wielu z Was pamięta, jak w dzieciństwie zajadał się owocowymi przetworami roboty mamy lub babci. To były smaki! Kompoty, dżemy, kisiele... Wiśniowe, truskawkowe, malinowe... Kiedy to było? Z pewnością w czasach, kiedy nie myślałeś jeszcze o kaloriach, cukrze i tym, że dzisiaj jest dzień klatki. W każdym razie smaki pozostały i każdy, [...]
Dla jednych suszona śliwka to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wyjadało się dekoracje z półmiska wędlin lub warzywnej sałatki, a dla innych to dziwny, suchy i pomarszczony owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to [...]
[...] to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i rak. Owoce jagodowe Owoce jagodowe takie jak jeżyny, maliny, jagody czy borówki są bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu działają przeciwzapalnie. Zawierają [...]