Ja dorzucę od siebie mięsko mielone w sosie indyjskim, mnie bardzo smakuje, taki dość ciekawy ale dobry smaczek ( uwielbiam):
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- mały pęczek dymki
- kawałek imbiru (ok. 1cm)
- ząbek czosnku (daję dwa)
- pół pęczka posiekanej kolendry (u mnie jej zabrakło)
- mięsko mielone
- łyżka mąki
- 1-2 łyżki curry
- szklanka bulionu
- 5 dag orzechów nerkowca
- 5 łyżek śmietany ( ja robiłam z jogurtem naturalnym i dało radę)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, słodka papryka
- makaron
Paprykę dymki, cebulę, imbir i czosnek pokroić. Na oliwie zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i imbir, chwilkę razem podsmażyć. Dodać mięso mielone i paprykę. Mieszając, smażyć razem kilka minut. Oprószyć mąką i curry. Wymieszać. Podlać bulionem. Sos gotować kilka minut. Na oddzielnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i uprażyć na niej orzechy. Dodać posiekaną dymkę (cebulę i szczypiorek), podsmażyć razem. Do sosu dodać jogurt. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać uprażone orzechy z dymką i posiekaną kolendrę. Wymieszać.
Niestety fotki nie mam

ale zajadałam się tym jakiś czas temu.....