Moderator działu Odżywianie
Skoro dwie osoby piszą to samo, to pewnie spisek
Zmieniony przez - deja vu w dniu 2018-03-29 14:07:46
Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
BlueberryGirlDlaczego nabiał bez laktozy w tabeli wartości odżywczych zawiera węglowodany oraz cukry? Skoro jest bez laktozy, to nie powinno tam być 0g węglowodanów oraz 0g cukrów?
Laktoza jest enzymatycznie rozbijana za pomocą laktazy do glukozy i galaktozy, z których jest zbudowana. Glukoza i galaktoza są bezproblemowo i praktycznie natychmiast przyswajane w początkowym odcinku jelita cienkiego - a więc brak ewentualnych problemów z fermentacją bakteryjną w niższych odcinkach. Problem z laktozą jest właśnie taki, iż człowiek po ~5 roku życia nie produkuje już tak dużych ilości enzymu laktazy.
Taki produkt jest bezpieczniejszy dla osób z problemami trawiennymi, i ogólnie dla każdego.
♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018
BlueberryGirlA warto taki nabiał bez laktozy jeść czy nie?
Moim zdaniem - w przypadku mleka warto. W przypadku przetworów mlecznych - niekoniecznie jest to potrzebne osobie, która nie wykazuje istotnych problemów z laktozą. Przetwory mleczne poddane fermentacji bakteryjnej automatycznie posiadają o wiele niższe ilości laktozy. Sery żółte są już praktycznie bezlaktozowe - z punktu widzenia procentowego udziału laktozy. Tak naprawdę, w zasadzie żaden produkt mleczny nie jest 100% bezlaktozowy, ale poniżej ustalonego progu procentowego można go nazwać bezlaktozowym.
♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018
Moderator działu Odżywianie
Natomiast u mnie brak problemów z laktozą, ale kiedyś...ktoś mądry kazał mi odstawić nabiał (z racji laktozy) i po powrocie do jedzenia nabiału (bardzo rzadko) mam kuku...bo nawet małe porcje wywoływały ból brzucha, teraz już ok.
Więc, jeśli ktoś problemów nie ma - to nie widzę potrzeby korzystania z produktów bezlaktozowych. Natomiast warto pamiętać, że nabiał nie jest jedynym elementem diety, więc jada się go tak, czy siak w małych ilościach.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
blue_hopeZdecydowanie.
Natomiast u mnie brak problemów z laktozą, ale kiedyś...ktoś mądry kazał mi odstawić nabiał (z racji laktozy) i po powrocie do jedzenia nabiału (bardzo rzadko) mam kuku...bo nawet małe porcje wywoływały ból brzucha, teraz już ok.
Więc, jeśli ktoś problemów nie ma - to nie widzę potrzeby korzystania z produktów bezlaktozowych. Natomiast warto pamiętać, że nabiał nie jest jedynym elementem diety, więc jada się go tak, czy siak w małych ilościach.
O właśnie, mam identyczny problem - odstawiłam nabiał jakiś czas temu i teraz po zjedzeniu go mam bóle brzucha, wydęty brzuch jak balon, dlatego pytam się o nabiał bez laktozy. Co zrobiłaś, żeby znowu móc tolerować nabiał, jak udało Ci się to osiągnąć?
♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018
Chleb żytni - Lidl
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- ...
- 112