Składniki na brownie :
- 400g batata
- 2jaja
- 120g banana
- 30g kakao
- 30g wheya czekoladowego
- 20g mąki kasztanowej
- 100g mleczka kokosowego (warstwa wierzchnia/krem)
- słodzidło
Składniki na sernik
- 250g twarogu półtłustego
- 250g jogurtu greckiego 0%
- 2 jajka
- 20g budyniu smietankowego
- słodzidło
- aromat waniliowy
Dodatkowo:
- 100g jagód
Do dekoracji:
- 20g gorzkiej czekolady
- łyżka mleczka kokosowego
- suszone maliny
Wykonanie:
Batata upiec lub wrzucić do mikrofali i gotować do miękkosci (ok 6minut) Przewrócić w połowie mikrofalowania.
Batata, jajka, banana i mleczko kokosowe zblendować na gładką masę. Kolejno dodawać whey, mąkę, kakao i słodzik (wg. uznania) cały czas miksując/blendując.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 15min***
W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg i jogurt blendować do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać jajka, aromat, słodzidło i dalej miksować. Na koniec dodać budyń.
Wyjąć brownie z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Wyłożyć na wierzch jagody i zalać masą serową. Piec przez 40-50min***
*** sprawdzać w trakcie pieczenia.
Po ostudzeniu można zabierać się za dekorowanie (opcjonalnie). Dwie kostki gorzkiej czekolady i łyżkę mleczka kokosowego (wierzchniej warstwy) podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia, wymieszać i zrobić zygzaki na ciescie. Posypać suszonymi malinami i gotowe
Makrosy :
Dla całosci:
Kcal: 1 863,6 kcal
B: 139,9 g
W: 189,7 g
T: 60,6 g
Dla porcji jak na zdjęciu - dwa kawałki:
Kcal: 228,0
B:17,0 g
W: 23,0 g
T: 7,5 g
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html