Chleb z kaszy gryczanej
Istnieje dość powszechne przekonanie, zgodnie z którym, chcąc schudnąć powinniśmy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Pogląd ten wiąże się z przekonaniem, że pieczywo dostarcza sporej dawki węglowodanów w postaci skrobi, a także zawiera gluten. Czynniki te sprawiają, że pieczywo ma wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd sylwetki. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że chleb chlebowi nierówny.
Warto wiedzieć, że chleb może stanowić element pełnowartościowej diety. Należy zwracać szczególną uwagę na jego jakość. Zawsze sprawdzajmy skład chleba, który chcemy zakupić. Jednym z najlepszych wyborów dla osób nie posiadających problemów trawiennych jest chleb żytni razowy na zakwasie.
To jednak nie jedyna opcja.
Coraz bardziej popularne stają się bowiem wypieki z mąk bezglutenowych.
Jeśli decydujemy się na chleb bezglutenowy, niech będzie to wypiek z naturalnie bezglutenowej mąki (np. gryczanej) z bio piekarni lub przygotowany samodzielnie w domu.
Kasza gryczana - podstawowe informacje
Kasza gryczana wytwarzana jest z gryki. Na uwagę zasługuje fakt, iż gryka nie jest zbożem. Gryka a tym samym wytwarzana z niej kasza gryczana, zaliczana jest do rodziny rdestowatych.
100 gram suchej kaszy gryczanej dostarcza około 346kcal. Z czego prawie 12g to białko, 2,5g to tłuszcz, a około 75g to węglowodany.
Kasza gryczana, podobnie jak jaglana nie zawiera glutenu. Polecana jest zatem osobom z celiakią i przestrzegającym diety bezglutenowej.
Co wartościowego znajduje się w kaszy gryczanej?
Kasza gryczana jest bogatym źródłem
witamin z grupy B, zawiera ich więcej niż inne kasze.
Znajdziemy w niej zwłaszcza dużo tiaminy i pirydoksyny. Tiamina jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu wielu procesów komórkowych związanych z produkcją energii oraz metabolizmem węglowodanów. Pirydoksyna uczestniczy w metabolizmie aminokwasów, uwalnianiu neuroprzekaźników oraz niektórych hormonów.
Znajdziemy w niej również
magnez, miedź, cynk, żelazo, selen, potas, fosfor, wapń oraz krzem. 100g kaszy gryczanej palonej dostarcza około 220mg magnezu (około 55% dziennego zapotrzebowania), 319mg fosforu (32%), 4,47mg żelaza (14%) oraz 2,42 mg cynku (16%).
Kasza gryczana na tle innych produktów skrobiowych wyróżnia się stosunkowo
wysoką zawartością białka o całkiem przyzwoitym profilu aminokwasowym.
W kaszy gryczanej znajdują się
związki przeciwutleniające w postaci flawonoidów, które zaliczane są do polifenoli, czyli jednej z liczniejszych grup antyoksydantów. Przedstawicielem flawonoidów - występującym w gryce w największej ilości - jest rutyna. Szacuje się, że spożycie 100 g kaszy gryczanej dostarczy organizmowi zbliżoną ilość flawonoidów co jedna tabletka Rutinoscorbinu.
Brak glutenu w kaszy gryczanej jest również jej potencjalną zaletą, którą można wziąć pod uwagę. Istnieją przesłanki ku temu by uważać, że wykluczyć go z diety powinny nie tylko osoby na niego uczulone i chore na celiakię, ale także wszyscy borykający się z chorobami autoimmunologicznymi.
Kasza
gryczana jest nie tylko odżywcza, ale również sycąca. Przewyższa pod tym względem choćby tak popularny ryż. Produkt ten nadaje się znakomicie jako składnik diety odchudzającej.
Jak przygotować chleb gryczany?
Chleb gryczany można przygotować zarówno z mąki gryczanej, jak również kaszy gryczanej.
Prosty chleb z mąki gryczanej
składniki
• 400 g mąki gryczanej
• 3 łyżki siemienia lnianego
• 3 łyżki łuskanego słonecznika
• 2 łyżki pestek z dyni
• 1-3 łyżeczki soli (do herbaty)
•
1 łyżka cukru (żeby drożdże miały na czym urosnąć)
• 40 g świeżych drożdży
• 450 ml ciepłej wody
Wykonanie
Do miski wrzuć mąkę, ziarna, sól. Wodę podgrzej w garnuszku (ma być ciepła, nie gorąca!), wrzuć łyżeczkę cukru i rozpuść w niej drożdże, po czym przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj, starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Ciasto odstaw na 20 min w ciepłe miejsce (my korzystaliśmy z ciepłych promieni słonecznych i postawiliśmy miskę na oknie
. Po tym czasie po raz kolejny wymieszaj w ten sam sposób ciasto i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy – keksówki i odstaw na kolejne 20 min. Chleb piecz w temperaturze 220 stopni przez 50 minut (przed wsadzeniem do pieca polej chleb z góry 2 łyżkami wody).
Chleb z kaszy gryczanej
Składniki
• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 3 łyżeczki soli himalajskiej
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia
Wykonanie
Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień. Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę. Chleb umieść w piekarniku i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut.