SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb gryczany bezglutenowy BEZ MĄKI by Malinowa

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 12320

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Nie wyszedł mi aż taki ładny niestety cały przykleił mi się do papieru do pieczenia i musiałam odkroić skórkę i ponownie przypiec, przez to ostatecznie spędził ciut za dużo czasu w piekarniku

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3779 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68505
Mi też się papier przyklejał do tego typu chlebów - za długo mają z nim styczność i zamaka. Polecam żaroodporne naczynie wysmarowane masłem (olej koko pewnie też się sprawdzi) i wysypane np. otrębami albo czymś innym dość gruboziarnistym. Ewentualnie mąką gryczaną.
W szkle fajnie się piecze, bo widać, kiedy chleb jest wystarczająco zrumieniony, a kwasy z fermentującego chleba nie uszkadzają metalowej czy nieprzywierającej foremki.
Owsiane otręby są świetne, bo po pierwsze grube, po drugie smaczne, kiedy zrumienią się na chlebie.
Pozdrawiam.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
dzięki za radę M-ka, następnym razem na pewno tak zrobię

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3779 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68505
Nie ma za co :).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Spróbujcie gryczano jaglanego, również z kasz w proporcjach 1:1. Z tą różnicą, że u mnie kasza moczy się przez 48 h. Piekę zazwyczaj w foremkach aluminiowych i nigdy nie ma problemu z przywieraniem (z tym, że chlebek musi być już zimny) - jest petarda . Nie mam porównania do 100% grycznego, więc może na dniach wykonam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Od siebie polecę foremki silikonowe Nic nie przywiera , tylko nie wiadomo jak ze szkodliwością ?

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3779 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68505
Niby silikon sam w sobie jest bezpieczny, ale tak do końca nie jestem pewna; szczególnie kiedy ma kontakt z kwasem. Z tego względu wolałam szkło, chociaż wymaga smarowania tłuszczem i najlepiej posypki. Szkło się poza tym nie wygina i można spokojnie przekładać wyrastający chleb (np. do lodówki na czas wyrastania, a później do piekarnika). Ja sobie kupiłam taką foremkę, jak do pieczenia kurczaka - owalną, z pokrywką w komplecie, wysoką na 9,5 cm plus pokrywka jakieś 3cm - świetnie mi się to sprawdza. Pokrywka przydaje się, żeby chleb z wierzchu nie wysychał, rosnąc i nie trzeba owijać folią itp.
Natomiast aluminium czy foremki powlekane nieprzywierającymi powłokami zdecydowanie odradzam do chlebów na zakwasie, bo kwas reaguje z aluminium czy nawet wyżera słabszą stal i metal będzie się stopniowo rozpuszczał, zatruwając chleb. To samo z powlekanymi - przekonałam się, że to się nie nadaje do wyrastania chleba, kwas je pomału rozpuszcza...
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
O tak , folii aluminiowej do pieczenia nie powinno używać się wcale , nie rozumiem tylko dlaczego wróciła skoro już nasi dziadkowie wymieniali w miarę możliwości garnki aluminiowe i wiedzieli o jego szkodliwości .

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3779 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68505
Najgorszy jest kontakt aluminium z kwasami, bo ono wtedy reaguje i jego związki przechodzą w dużej ilości do jedzenia, np. nie powinno się w folii alu piec ciast z owocami. Natomiast w kontakcie z czymś obojętnym chemicznie chyba nie jest tak źle, np. z jakimś mięsem...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 31
Może to będzie dla Was głupie pytanie, ale dla mnie to problem :) Kaszę zalać przegotowaną wodą w sensie wrzątkiem od razu po zagotowaniu, czy po prostu przegotowaną i wystudzoną?
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Polędwiczka wieprzowa w sosie z pomidorami suszonymi by Malinowa

Następny temat

Czekoladowe, wegańskie kulki mocy z awokado

WHEY premium