SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

SPAM - Gdy mikolaj przypakuje, razem z lejdis pospamuje &-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 121345

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 8880 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 71682
AMiU ja mam taki przepis na pierniczki na choinkę to roszaj kruchego ciasta z miodem no i można w nich zrobić witrażyki i twarde nie są
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 7560 Wiek 42 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84697
Dawaj przepis!! :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 12439 Wiek 50 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 85713
ja robie pierniki z przepisu na staropolskie z orzechami, ktore dojrzewa kilka tygodni, wiec byl problem z dorobieniem nowej scianki :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 8880 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 71682
już nie pamiętam z jakiego blogu pochodzi, jeden z nielicznych przepisów gdzie nic nie zmieniam. Robie go od lat, bo choinka u mniejest głównie na słodko i potem systematycznie ją objadamy

Pierniczki na choinkę
Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę, ale przede wszystkim są pyszne, zarówno po upieczeniu jak i później, dobrze się przechowują. Trenujcie! Powstały z przepisu podanego przez Bunię Bunię na GP.
Składniki:
1/4 szklanki miodu
• 5 łyżek miękkiego masła
• 1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
• 1 jajko
• 2 i 1/4 szklanki mąki
• 1 łyżeczka sody
• 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
• opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki można wyciąć otworek na wstążkę.
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.
do tych witrażyków to na prawdę dużo tego trzeba napchać
By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku (długo się przechowują).
Smacznego :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 268 Napisanych postów 8009 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 115459
Wrzuć do kulinarnego tematu żeby nie przepadło
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 2943 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79905
Cziki chyba nie za bardzo ladiesowy ten przepis.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 7560 Wiek 42 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84697
kessik- dzięki!! ile sztuk z tego przepisu mniej więcej wyjdzie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 8880 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 71682
dużo tak ok 3 blaszek (27cm/25cm), robie pierniczki o wielkości 7-10cm i zwykle jak dzieciaki i małż mają polot to kilka większych w stylu ślimak, warkocz...

im cieniej rozwałkowane tym lepiej, jeszcze tą cześć ciasta co nie jest wałkowana, wycinana to do lodóki najlepiej, chyba że nie jest ciepło w kuchni

Zmieniony przez - kessik w dniu 2014-12-02 20:09:35

Zmieniony przez - kessik w dniu 2014-12-02 20:10:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 7560 Wiek 42 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84697
super, w następny week się pobawimy w robienie i zdobienie:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 8880 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 71682
git zabawa i jak w domu pachnie, czasem trzeba uważać by nie znikały do zdobienia fajne są pisaki oetcera. Ja zawsze robie z kakaem i sypie zwykły biały cukier, te ciacha rosną troche podczas pieczenia
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

jaki rozklad btw przy redukcji? proszę o pomoc i porady

Następny temat

Hej ho hej ho na siłownie by się szło.. :)

forma lato