SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 208842

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Malcerz
Nadmiar białka zamienia się w cukier.


juz teraz polecam nasstepny (22) numer Perfect Body
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1899 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7576
Nie wiem dlaczego, ale byłem w 3 kioskach RUCH, w 2 kolporteach i nie było PB 21, nie wszystkie otrzymują czy jak to wygląda ?

flat beat

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Białko jest generalnie niesmaczne i trudno je idealnie dosmakować. Jeżeli odżywka wysokobiałkowa jest 'podejrzanie zbyt smaczna', może to być pierwszy znak, że nie trzyma deklarowanej ilości białka.

Najnowsze badania obalają dotychczasowe przekonanie, że białko przekształca się w glukozę. To znaczy: przekształca się, ale w bardzo małym stopniu, o czym już w lipcowym nr PB.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Podobno błyskawicznie znika z półek, ze względu na ten właśnie artykuł.

Biniu, wyprzedziłeś mnie z tym białkiem i cukrem. Ale to dobrze, bo przecież to ty pierwszy wyczaiłeś to badanie i to też twój news do PB.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
a wiecej w nastepnym numerze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 203 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1571
ambroziak
Najnowsze badania obalają dotychczasowe przekonanie, że białko przekształca się w glukozę. To znaczy: przekształca się, ale w bardzo małym stopniu, o czym już w lipcowym nr PB.


Wiec co się dzieje z białkiem gdy przekroczy ~15% zapotrzebowania energetycznego? 1g białka potrzebuje 4-5x wiecej kalorii z innych źródeł by być użyty na poczet bilansu azotowego. Gdy wraz z białkiem nie dostarczy się wymaganej liczby kalorii to nie ma bata i białko musi pójść na cele energetyczne. Wszystkie podręczniki do biochemii opisują proces glukogenezy z aminokwasów. Także badania opisane w dziale Badania Naukowe które mówią o maksymalnej ilości białka to pokazują.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1899 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7576
ambroziak
Białko jest generalnie niesmaczne i trudno je idealnie dosmakować. Jeżeli odżywka wysokobiałkowa jest 'podejrzanie zbyt smaczna', może to być pierwszy znak, że nie trzyma deklarowanej ilości białka.




a na jakiej podstawie można ocenić zbyt smaczna, każdy ma inne upodobania smakowe i można to w dwojaki sposób oceniać, i dlaczego ta smaczniejsza ma nie trzymać nie deklarowanej ilości białka ? nie mam dużej wiedzy w tym temacie ale na swój rozum myśle że jak coś jest mniej smaczne dodaje się jakieś tam substancje poprawiające smak i czy to może powodować mniejsze ilości białka niż w produkcie ? czy te chemiczne poprawiacze smaku wchodząć w reakcje chemiczne niszcze struktury białka ?

flat beat

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
moja wiedza w aspekcie dosmakowywania jest bardzo ograniczona
ale z tego co sie orientuje niektore wspomagacze smaku czesto spotykane w odzywka zza ocenau nie sa w PL dopuszczone - ale prosze mnie w tej materii nie cytowac a jeslim w bledzie prosze o wyprostowanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Aamare, najprostszy sposób to napranie odzywki smacznymi węglowodanami, a wtedy spada procentowy udział białka w produkcie. Poszukaj na forum starych wątków na temat badania składu niektórych odżywek...

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Malcerz, ja dotąd myślałem podobnie - tak zresztą, jak wszyscy. Chociaż zawsze argumentowałem, że glukoneogeneza jest wydajna jedynie w warunkach wysiłkowych. Albo poczekaj do lipca, albo przeglądaj sieć, bo pewnie niedługo badanie to (lub przynajmniej jego abstrakt) pojawi się gdzieś w formie elektronicznej.

S. Ambroziak

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

STEFAN HAVLIK – PRZYSZŁOŚĆ KULTURYSTYKI

Następny temat

Trening 5x5 Bill Starr ilość serii zasadniczych - do Binia

WHEY premium