Tarta ciecierzycowa z mięsem mielonym
SKŁADNIKI
na ciasto
150g suchej ciecierzycy
1 jajko
sól
Sos pomidorowy z mięsem mielonym
ok. 400g mielonej łopatki wieprzowej
8g oleju do smażenia
400g pomidorów z puszki
250g przecieru/soku pomidorowego lekko zagęszczonego
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku (jak kto lubi)
40g oliwki
sól, pieprz, bazylia (jak kto lubi)
+ 70g sera żółtego do posypania
WYKONANIE
Ciasto:
Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie gotujemy (ja gotuję w tej samej wodzie) do miękkości (ok. 40 minut), pod koniec solimy ciecierzycę. Odsączamy. Można poczekać, żeby ostygła. Dodajemy następnie jajko, sól i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Takie ciasto rozkładamy na formę do tarty.
Sos:
Smażymy mięso, solimy i pieprzymy do smaku. W między czasie podsmażamy cebulę. Jak zmięknie dodajemy do niej pomidory z puszki, sok pomidorowy oraz usmażone mięso. Wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy aż uzyskamy gęstą konsystencję sosu. W między czasie solimy, pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno pokrojone oliwki. Na koniec dodajemy bazylię, nawet już po zdjęciu sosu z gazu, bo bazylia gorzknieje pod wpływem ciepła.
PIECZENIE
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do takiej temperatury wstawiamy nasze ciasto ciecierzycowe na 10 minut. Po 10 minutach wyciągamy, nakładamy sos i posypujemy serem żółtym. Znowu wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Gotowe!
Tarta przypomina baaaardzo pizzę w smaku. Nie polecam dodawania wielu przypraw do samej ciecierzycy, bo lepiej dorzucić coś więcej do sosu.
No i propozycja śniadaniowa...
Omlet kakaowy z bananem
SKŁADNIKI
2x jajko
30g
płatki owsiane górskie
1x banan
5g (łyżeczka) kakao
5g masło
cynamon
sól
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 minut, żeby zmiękły. W tym czasie kroimy banana w kosteczkę i rozgniatamy widelcem. W miseczce roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy troszkę soli i łyżeczkę kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy miękkie płatki owsiane, rozgniecionego banana i znowu mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i nakładamy naszą jajeczną masę. Posypujemy syto cynamonem i przykrywamy pokrywką. Po jakimś czasie przewracamy omlet na drugą stronę oraz zdejmujemy z ognia i dajemy mu z minutę, może dwie żeby doszedł. Gotowe :)
Masło migdałowe
SKŁADNIKI
400g migdałów
2 łyżki oleju rzepakowego (byle nie oliwy czy oleju sezamowego, bo mają za wyrazisty smak)
sól
Migdały blanszujemy 10 minut we wrzątku (jeżeli mamy całe migdały), usuwamy skórki. Wysypujemy na blachę i prażymy je w 180 stopniach przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Uprażenie ich jest BARDZO ważne, bo inaczej masło będzie bez smaku. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Teraz przechodzimy do męczącej części, ale masło jest tego warte.
Mielimy migdały. Ja w 1 fazie używam młynku do mielenia orzechów lub kawy.
Ale można również blenderem. Mielimy je, aż uzyskamy wręcz taki orzechowy proszek. Teraz sięgam po blender i dalej je mielę. Migdały w tym momencie wydzielają własny tłuszcz i powstaje masa. Po chwili dodaję 1 łyżkę oleju. Blenduję dalej. Dodaję kolejną łyżkę. Blenduję. Dodaję troszkę soli, no i próbuję aż będzie smakować. Koniec.
Z ok. 400g wychodzą 2 słoiki po dżemie.
Jeżeli chodzi o blender, to na pewno się rozgrzeje. Warto zrobić przerwy od czasu do czasu, żeby go nie zajechać na śmierć ;)
Zmieniony przez - liqierek w dniu 2013-03-05 21:22:56