SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237339

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
Gofry fasolowe wytrawne

różnych przepisów na strączki było już tysiące, ale wrzucam z powodu wynikłej dyskusji na temat tych gofrów )

Potrzeba:

- 100g suchych ziaren fasoli (Po ugotowaniu fasola podwoiła objętość i było około 200g ugotowanej fasoli.)
- 2 jaja
- sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie: Fasolę, jaja, przyprawy zblendować. Wykładać na rozgrzaną gofrownicę. Do mojej nic nie przywiera więc nie smarowałam niczym, ale możecie na wszelki wypadek przetrzeć powierzchnię oliwą.
Z podanych proporcji wychodzą 3 grube gofry:



Ps. Możecie oczywiście zrobić cieńsze gofry.
Za to jak gofry są grubsze możecie piec je dłużej, niż normalne gofry, wtedy będą bardziej przyrumienione, niż te na zdjęciu.
Do gofrów można użyć innych strączków. Ja polecam fasolę i ciecierzycę.
Gofry można dowolnie przełożyć lub podawać do czegoś. Można też zrobić je w słodkiej wersji, dodając kakao itp.


SMACZNEGO




Zmieniony przez - Oveja w dniu 2012-04-15 13:30:11

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 5052 Wiek 53 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 81876
Rolada z piersi indyka;

Pierś indyka (ja miałam dużą 1,9 kg więc przeciełam na dwie) przecinamy na środku na głębokość 1/2, potem cińkim długim nożem kroimy od środka do brzegu (kończymy ok 2 cm przed końcem)jedna i druga połówkę piersi, w ten sposób nasza pierś podwoi swoją długość. Następnie rozbijamy tłuczkiem,żeby mięso się lepiej zwijało. Solimy, pieprzymy, posypujemy czym chcemy.
Robimy farsz:
Mój był z pieczarek, naciowego selera, cebuli i czerwonej papryki, wszystkiego po 120 gram , oczywiście przyprawy wg uznania i smaku,(ale następnym razem dam po 200 gram bo mało tego farszu wyszło), podsmażyłam na maśle klarowanym, do wyparowania nadmiaru wody.
Następnie wyłożyłam farsz na placek z piersi i zwinęłam w rolade i obwiązałam sznurkiem.
Potem do piekarnika 180 stopni na 50 minut, jeśli ktoś woli mniej suchego to krócej, (ja piekłam w rękawie, ale myślę że w jakimś pojemniku żaroodpornym też będzie dobrze.
Z mojego 1,90 kg + warzywa wyszło 1,1 kg gotowej rolady:
Kaloryczność 100 g gotowej rolady 153 cal 43/1/1 (B/W/T)







Zmieniony przez - reziolki w dniu 2012-04-15 19:22:50




Zmieniony przez - reziolki w dniu 2012-04-15 19:23:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
Świeży tuńczyk z pesto z kolendry

Co potrzeba?
Kawałek świeżego tuńczyka
sezam
sól i pieprz
rukola lub inna sałata

Na sos:
pół pęczka kolendry
kilka orzechów nerkowca (lub innych)
sok z 1/2 limonki
ew. łyżeczka miodu
kawałek startego korzenia imbiru (do smaku)
sól, pieprz
mały ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego

Co robimy?
Sezam prażymy na suchej patelni. Obtaczamy w nim tuńczyka. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju sezamowego i smażymy bardzo krótko z dwóch stron (zależy jak bardzo chcemy usmażyc tuńczyka-ja lubię jak jest w środku całkiem surowy).
Wszystkie składniki potrzebne na sos wrzucamy do blendera i miksujemy (ja jeszcze wcześniej uprażyłam orzechy na suchej patelni). Polewamy nim tuńczyka. Dla ozdoby i dla smaku można polac calośc gęstym balsamico (u mnie wiśniowy).
SMACZNEGO :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
Zielona zupa

Co potrzeba?
dojrzałe awokado
opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
świeży ogórek
0,5 litra bulionu (ja miałam tym razem mamusiowy rosołek ;) )
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
sól i pieprz od smaku
dużo świeżej mięty
dużo świeżej bazylii
ew. ostra suszona papryczka
ew. łyżka śmietany do zabielenia (ja nie dałam)
ew. parmezan do dekoracji

Co robimy?
Do bulionu wrzucamy szpinak, wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę, sól, pieprz, rozkruszoną papryczkę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż cebula zmięknie. Czekamy aż lekko przestygnie i miksujemy. Dopiero teraz dodajemy awokado, ogórka,mięte oraz bazylie i miksujemy ponownie na gładki krem. Nie dodajemy awokado wcześniej, ponieważ podczas gotowania robi się ono gorzkie, a zioła tracą smak! Możemy podawać na dwa sposoby-albo na zimno jako chłodnik (mięta daje super orzeźwiający samk), albo na ciepło, pamiętając o tym, żeby podgrzewając nie doprowadzic do wrzenia). Możemy na koniec udekorować ubitą śmietaną lub parmezanem.
SMACZNEGO :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
SAŁATKA Z MAKRELĄ I GREJPFRUTEM

Co potrzeba?
kapusta pekińska ( ile chcemy, oby dużo ;) )
100g wędzonej makreli
50g avocado
200g grejpfruta( na zdjęciu jest 100g, bo reszta "się zjadła" zanim zdążyła trafić na talerz ;))
pół czerwonej cebuli
pieprz
balsamico ( u mnie gęsty sos balsamico o smaku figowym-idealnie pasuje! )
ew. cytryna do skropienia

Co robimy?
Kapustę pekińską szatkujemy, na to kładziemy obraną makrelę, avocado, grejpfruta i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy balsamico i ew. skrapiamy sokiem z cytryny. Ponieważ makrela i avocado dostarczają nam już sporo tłuszczu, nie robiłam żadnego sosu na bazie oliwy.

Całość 373 kcal/ 23g B/ 23g T/ 18 WW


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1969 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21746
Zapiekany kalafior

1 kalafior
15 dag domowej szynki
30 dag sera żółtego
3 pomidory
1 cebula
sól, pieprz i ostra papryka

Kalafiora gotujemy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ostudzonego kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu, na nim układamy szynkę, przyprawy, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w plasterki i posypujemy wszystko serem. Na wierzchu układamy krążki cebuli. Zapiekamy ok. 40 minut.
Smacznego

Proste, szybkie danie. Urozmaicenie dla kalafiora. Zamiast żółtego dałam również biały ser. Dobre w obu wariantach .

http://www.sfd.pl/Monia.W.B/dziennik/Podsumowanie_str._38-t843554-s52.html

Walk like you have three men walking behind you.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
Wątróbkowe racuchy

Co potrzeba:

300 g wątróbki (u mnie z kurczaka)
150 g jabłka
mała czerwona cebula
1 jajko
3 łyżki zmielonych orzechów ( u mnie tym razem kupna mąka orzechowa z orzeszków ziemnych)
sól, pieprz, majeranek (miał byc lubczyk, ale "wyszedł", ale z majerankiem wyszło super)
olej kokosowy do smażenia

Co robimy?

Wątróbkę, jajo (jeśli mamy czas i ochotę to osobno ubijamy pianę z białka-mi tym razem się nie chciało ;) ), cebulę, zmiksowane orzechy (można wcześniej uprażyc na suchej patelni) oraz przyprawy-wrzucamy wszytko do blendera i miksujemy na gładką masę. Do tego dodajemy starte jabłuszko i porządnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju i łyżką nakładamy nieduże placuszki. Smażymy na niedużym ogniu po około 2 min z każdej strony.

Podajemy na ciepło lub na zimno. Można dodatkowo zetrzec więcej jabłka i poddusic z posiekaną w piórka czerwoną cebulą i odrobiną octu balsamicznego i podawac razem z racuchami, lub tak jak na zdjęciu- z truskawkami i wiśnowym balsamico.

100g - 197 kcal B-14, T-13, WW-5


SMACZNEGO :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 6334 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 99958
Mój placek.

Tak prosto i krótko.

Placek: 3 jajka, 25 gram ryżu, 20 gram siemię lniane. Wszystko razem przez blender aby zmielić co trzeba.
Usmażyłam to na patelni na smalcu akurat. Myślę, że zamiast ryżu i siemię lniane można dać cokolwiek, od mąki, przez orzechy i wiórki. Co akurat nam brakuje do bilansu

Krem bananowo-czekoladowy: Banan, troszkę wody, łyżeczka kakao. Ja dałam jeszcze cynamon. To zmiksowane blenderem na jednolitą konsystencje.
Tylko z ilością wody trzeba uważać, aby krem nie był z byt płynny.









Zmieniony przez - Dotkazoz w dniu 2012-05-28 23:01:32

Gdy poprawisz fundamenty, łatwiej Ci będzie doprowadzić do porządku resztę domu...

Było minęło: http://www.sfd.pl/Dotkazoz_DT_2013_podsum.str.19_-t914686-s19.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
Sos "śmietanowo"- chrzanowy bez śmietany (orzechowo- chrzanowy)

Podstawa:
- szklanka namoczonych orzechów nerkowych (moczyć min. 12h)
- nieco ponad ½ szklanki wody przegotowanej
Przygotowanie: Orzechy namoczyć w wodzie, po namoczeniu wylać wodę. Następnie zmiksować orzechy z ponad połową szklanki przegotowanej wody (oczywiście nie z tą po moczeniu orzechów ) na gładką masę.
Sos: Do zmiksowanej masy dodać chrzanu i soli w ilościach wg. własnych upodobań smakowych
Gotowe
Ps. Sam krem orzechowy może być wykorzystywany do innych mieszanek, również słodkich.






Zmieniony przez - Oveja w dniu 2012-06-02 16:25:06

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 15357 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 31011
No to seria dla leniwych pt. wszystko z mikrofali
Wariacji jest mnóstwo, możemy użyć: marchwi, buraków, cukinii (drobno utartych), fasoli, ciecierzycy, soczewicy (namoczone i ugotowane of coz), namoczonych płatków owsianych czy co komu do głowy przyjedzie - + jajca
W przypadku warzyw: 150 gr drobno startych (najmniejsze oczka) na dwa jajca - można na wytrawnie z cebulką, czosnkiem, przyprawami, można na słodko - z miarką wheya. Wszystko wymieszać, wlać na talerz i ca. 4 minuty w mikro, bez przykrycia żeby woda mogła odparować.
W wersji ze strączkami: 150 gr ugotowanych nasion wrzucić do blendera z dwoma jajcami (przyprawy i wersje smakowe jak wyżej), wlać na talerz (lepiej taki do zupy) i cyk do mikro na 4 minuty - wychodzi z tego dobra, wilgotna gąbka którą można opylić np. zamiast chleba do kanapek albo z bitą śmietaną i owocami
A dla Buni, omlety biszkoptowe (które były już wcześniej)
Dwa jajca, dwie łyżki mąki (ryżowa lub quinoa lub drobniutka starta marchewka (marchewki ze 100gr, lekko odsączonej). Białka ubić na pianę, wrzucić po jednym żółtku, następnie wmieszać (już łyżką) dwie łyżki mąki - przełożyć na patelnię i usmażyć z obu strona - można też wrzucić na formę do tarty i upiec. Przyprawy i dodatki dowolone. Smacznego
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium