Witam,
cwicze i trzymam diete od ponad 4 miesiecy. obecnie 3100 kcal na mase (173cm, 17 lat, 63kg)
Prosze o ocene planu treningowego FBW, czy warto rozbudowac drugi zestaw??
3 dni: wt, czw, sob
aktualnie ćwiczyłem takim planem:
martwy ciąg 4x8 lub przysiad 4x8
wiosłowanie 4x8
wyciskanie sztagi na płaskiej lub wyciskanie hantli na dodatniej 4x8
ohp 4x8
zginanie przedramion ze sztangą łamaną stojąc 3x12
prostowanie przedramion z talerzem zza glowy siedząc 3x12
jedyne zmiany od początku mojej przygody to:
- na początku były 4 podstawowe cwiczenia wielostawowe, po jakims czasie (miesiąc/dwa?) dodalem ten triceps/biceps
- martwy i przysiad robiłem na jednym treningu, zmieniłem to kiedys bo nogi nie wytrzymywały i wolałem zrobić jedno ćwiczenie porządnie i jakos wtedy dodalem tez ohp
- od ok. 1.5-2mies dodałem hantle na dodatniej jako wymiana za płaską
zmodyfikowałem troche ten plan i tak to wygladfa wstepnie
A:
martwy 4x8
ściąganie drązka 4x8
wyciskanie na płaskiej sztangą 4x8
hantle na barki siedząc 4x8
prostowanie przedramion z warkoczem na wyciągu 3x12
B
przysiad 4x8
wiosłowanie 4x8
wyciskanie na dodatniej hantlami 4x8
ohp 4x8
hantle na biceps chwytem młotkowym 3x12
wyciskanie francuskie lezac 3x12
brzuch robie 1x w tyg na wf (gdzie robie swoj trening), byc moze zaczne go robic dodatkowo 1x w domu, ostatnio kupilem sobie ab wheel, mate itp
najczesciej wyglada to tak:
1. AB wheel, 4x12-15
2. skrety tulowia w siadzie rownowaznym z talerzem 10kg - 4x15(na strone)
3. ew. deska 3-4 x max
mam następujące pytania
1) czy powinienem / czy warto / czy mogę dodać trening C w celu dodatkowych bodzcow oraz fajnego urozmaicenia (poniewaz jak dzis zrobilem plan z nowymi cwiczeniami to dawno nie mialem takiego zapalu )
2) czy jesli robie np. OHP od prawie początku to czy warto wrzucic w trening A i B cos innego na barki, czy dodanie innego cwiczenia na B wystarczy a ohp zostawic w spokoju
3) czy plecy maja prawidlowy bodziec? czy sciaganie drazka to jest ok cwiczenie dla poczatkujacego? zamiast sciagania drazka mozna by bylo dac podciaganie na drazku, bo jest to bardziej wielostawowe cwiczenie ale nie umiem sie za bardzo podciagac tzn. 2-3 razy sie podciagne, byc moze tez przeszkoda jest jego wysokosc (jest w futrynie, i nogi musze zdecydowanie zgiac) + szerze mowiac lubie zeliwo i nie mam takiego przekonania ani zapalu do cwiczen z swoim ciezarem ciaala - z racji tego ze w treningu A jest martwy gdzie plecy tez pracuja, to tam dalem sciaganie drazka, bo wydjae mi sie ze wioslowanie to wiekszy bodziec wiec tylko to jest w treningu B
4) proszę o rady nt tego planu i cwiczen ;)
do wszystkiego rozgrzewka najczesciej 8 x gryf, 8 x 50%, 8 x 75%.
dodam że trenuje u siebie w domu
oprócz ciężarów, sztang itp mam:
- ławka
- wyciąg
- maszyna do prostowania nóg
- drążek (słaob mi idzie podciaganie)
- drążek do m.in. dipów
- w atlasie: maszyna do "butterfly" (ale: tu rece sa zgiete a nie wyprostowane + główne rączki są poziome)
Bardzo dziekuje za jakakolwiek pomoc i inne przydatne rady!!!!!!
Zmieniony przez - sopel1526 w dniu 2023-12-02 22:23:54
cwicze i trzymam diete od ponad 4 miesiecy. obecnie 3100 kcal na mase (173cm, 17 lat, 63kg)
Prosze o ocene planu treningowego FBW, czy warto rozbudowac drugi zestaw??
3 dni: wt, czw, sob
aktualnie ćwiczyłem takim planem:
martwy ciąg 4x8 lub przysiad 4x8
wiosłowanie 4x8
wyciskanie sztagi na płaskiej lub wyciskanie hantli na dodatniej 4x8
ohp 4x8
prostowanie przedramion z talerzem zza glowy siedząc 3x12
jedyne zmiany od początku mojej przygody to:
- na początku były 4 podstawowe cwiczenia wielostawowe, po jakims czasie (miesiąc/dwa?) dodalem ten triceps/biceps
- martwy i przysiad robiłem na jednym treningu, zmieniłem to kiedys bo nogi nie wytrzymywały i wolałem zrobić jedno ćwiczenie porządnie i jakos wtedy dodalem tez ohp
- od ok. 1.5-2mies dodałem hantle na dodatniej jako wymiana za płaską
zmodyfikowałem troche ten plan i tak to wygladfa wstepnie
A:
martwy 4x8
ściąganie drązka 4x8
wyciskanie na płaskiej sztangą 4x8
hantle na barki siedząc 4x8
prostowanie przedramion z warkoczem na wyciągu 3x12
B
przysiad 4x8
wiosłowanie 4x8
wyciskanie na dodatniej hantlami 4x8
ohp 4x8
hantle na biceps chwytem młotkowym 3x12
wyciskanie francuskie lezac 3x12
brzuch robie 1x w tyg na wf (gdzie robie swoj trening), byc moze zaczne go robic dodatkowo 1x w domu, ostatnio kupilem sobie ab wheel, mate itp
najczesciej wyglada to tak:
1. AB wheel, 4x12-15
2. skrety tulowia w siadzie rownowaznym z talerzem 10kg - 4x15(na strone)
3. ew. deska 3-4 x max
mam następujące pytania
1) czy powinienem / czy warto / czy mogę dodać trening C w celu dodatkowych bodzcow oraz fajnego urozmaicenia (poniewaz jak dzis zrobilem plan z nowymi cwiczeniami to dawno nie mialem takiego zapalu )
2) czy jesli robie np. OHP od prawie początku to czy warto wrzucic w trening A i B cos innego na barki, czy dodanie innego cwiczenia na B wystarczy a ohp zostawic w spokoju
3) czy plecy maja prawidlowy bodziec? czy sciaganie drazka to jest ok cwiczenie dla poczatkujacego? zamiast sciagania drazka mozna by bylo dac podciaganie na drazku, bo jest to bardziej wielostawowe cwiczenie ale nie umiem sie za bardzo podciagac tzn. 2-3 razy sie podciagne, byc moze tez przeszkoda jest jego wysokosc (jest w futrynie, i nogi musze zdecydowanie zgiac) + szerze mowiac lubie zeliwo i nie mam takiego przekonania ani zapalu do cwiczen z swoim ciezarem ciaala - z racji tego ze w treningu A jest martwy gdzie plecy tez pracuja, to tam dalem sciaganie drazka, bo wydjae mi sie ze wioslowanie to wiekszy bodziec wiec tylko to jest w treningu B
4) proszę o rady nt tego planu i cwiczen ;)
do wszystkiego rozgrzewka najczesciej 8 x gryf, 8 x 50%, 8 x 75%.
dodam że trenuje u siebie w domu
oprócz ciężarów, sztang itp mam:
- ławka
- wyciąg
- maszyna do prostowania nóg
- drążek (słaob mi idzie podciaganie)
- drążek do m.in. dipów
- w atlasie: maszyna do "butterfly" (ale: tu rece sa zgiete a nie wyprostowane + główne rączki są poziome)
Bardzo dziekuje za jakakolwiek pomoc i inne przydatne rady!!!!!!
Zmieniony przez - sopel1526 w dniu 2023-12-02 22:23:54