Masa ciała wpływa na zapotrzebowanie na kreatynę, ale nie jest to jedyny czynnik. Poza wagą istotne są też:
Procentowa zawartość mięśni – im więcej masy mięśniowej, tym większa zdolność do magazynowania kreatyny.
Poziom kreatyny w diecie – osoby jedzące dużo czerwonego mięsa i ryb mogą mieć już częściowo wysycone mięśnie.
Indywidualna zdolność do magazynowania kreatyny – nie każdy magazynuje ją w takim samym stopniu.
Jagim et al. (2018) – wykazali, że u niektórych sportowców siłowych wyższe dawki (10 g dziennie) mogą prowadzić do dalszego wzrostu zawartości kreatyny w mięśniach.
Syrotuik & Bell (2004) – zauważyli, że nie każdy reaguje na kreatynę w ten sam sposób („non-responders” mogą wymagać większych dawek).
Hultman et al. (1996) – pokazali, że większe osoby (z większą
masą mięśniową) mogą potrzebować więcej kreatyny do pełnego wysycenia mięśni.
Jednak większość badań wciąż potwierdza, że po wysyceniu mięśni dawka 3-5 g dziennie jest optymalna i dodatkowe ilości nie zwiększają efektów, tylko są wydalane.
Zmieniony przez - Psycho Dad w dniu 2025-02-21 17:15:34