Ja jadłam z jagodami wymieszanymi z odżywką, do kawki też będą dobre ;)
Co potrzebujemy:
1. 125 g mąki ryżowej
2. 125 g mąki gryczanej
3. 40 g oleju kokosowego- rozpuszczonego
4. 1 jajko
5. 5 g drożdży suchych
6. Około 120 g jagód
7. Płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
8. Słodziło
9. Ok. 100 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Jagody wymieszać ze skrobią i ewentualnym słodzidłem
2. Mąki wymieszać z drożdżami, dodać jajko, słodziło (ja dałam 30 gram ksylitolu- jeżeli nie chcecie dawać słodziła to chociaż łyżkę cukru, żeby drożdże wyrosły), ciepłą wodę- nie za dużo- ma być konsystencja ciasta i wszystko wymieszać. Na koniec dodać roztopiony olej kokosowy i dokładnie wyrobić ciasto.
3. Ciasto uformować w kulkę i zostawić w miseczce przykrytej ściereczką na ok. godzinę- powinno podwoić swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 6 kulek.
5. Każdą kulkę rozpłaszczyć na stole podsypanym mąką i ułożyć jagody w środku- zawinąć jak pieróg- dobrze, żeby się nie otworzyły w trakcie pieczenia. Polecam za bardzo nie rozpłaszczać, bo ciasto jest delikatne i się rozwala.
6. Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia . Piec około 15 min- góra dół w 200 stopni
Makro jednej bułeczki:
243kcal/ 4B/ 40W/ 7,5T





http://www.sfd.pl/DT_cod123-t1098138.html
moje zmagania w Kuchni: http://www.sfd.pl/[BLOG]_COD_w_kuchni-t1121985.html