Niniejszy poradnik ma charakter rozbudowanego, kompleksowego kompendium wiedzy na temat białka. Proteiny zostały w nim omówione w bardzo szerokim kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm [...]
Gdy budujesz mięśnie, potrzebujesz białka! Gdy się odchudzasz, potrzebujesz białka! Gdy Twoim celem jest poprawa wyników sportowych, będziesz potrzebował białka. Będziesz go potrzebował więcej niż osoby nieaktywne sportowo. Czy to już wszystko, co można napisać o tym wyjątkowym produkcie? Nie! Teraz czas na najlepsze. Otrzymujesz produkt [...]
Odżywki białkowe są najpopularniejszym dodatkiem i składnikiem diet osób aktywnych i dbających o wygląd swojej sylwetki. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który pomaga budować i regenerować mięśnie, naprawiać tkanki oraz wytwarzać enzymy i hormony. Stosowanie odżywek białkowych ma także duże znaczenie w przypadku odchudzania. [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
Przepis na przepyszne chrupiące wafelki z dodatkiem kremu z orzechów laskowych. https://www.youtube.com/watch?v=BKdrPZnUGyM Składniki: 40 g wafli 30 g białka Whey Delicious czekolada 50 g orzechów laskowych 50 g Nutlove Crispy Hazelnut 250 g chudy twaróg Wartości odżywcze: KCAL 1040 kcal BIAŁKO 69 g WĘGLOWODANY 53 g TŁUSZCZE 82 g
Przepis na pyszną jaglankę z batonem proteinowym. https://www.youtube.com/watch?v=f9jQYSFPqZA Składniki: 1/2 batona Fitking Delicious 70 g płatków jaglanych 250 g mleka 1/2 miarki Whey Delicious o smaku czekoladowym Wartości odżywcze: KCAL 535 BIAŁKO 36 g WĘGLOWODANY 70 g TŁUSZCZE 12,5 g
[...] Lindsay S. Macnaughton, Sophie L. Wardle „The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.14814/phy2.12893 Jordan M Joy, Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] Sanghee Park, David D. Church1, Gohar Azhar, Scott E. Schutzler1, Arny A., Ferrando1 & Robert R. Wolfe „Anabolic response to essential amino acid plus whey protein composition is greater than whey protein alone in young healthy adults” Journal of the International Society of Sports Nutrition [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] S. Macnaughton, Sophie L. Wardle „The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.14814/phy2.12893 Jordan M Joy, Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] Mazo, and Flair José Carrilho “Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401057/#!po=9.01639 “Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes” http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100009
Święta zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach już widać szał świątecznych zakupów. Trudno jest Ci znaleźć prezent dla bliskiej osoby, która ćwiczy na siłowni? Nie martw się! Stworzyliśmy listę najlepszych gadżetów i upominków, które na pewno będą strzałem w dziesiątkę! W dodatku kupując niektóre z nich w naszym sklepie internetowym, [...]
Na rynku znajdziemy wiele rodzajów białek, niektóre lepiej, inne gorzej nadają się dla sportowców. Istnieją w końcu specjalne rodzaje odżywek białkowych, których celem wcale nie jest zwiększanie syntezy białek mięśniowych. Białka Białko serwatkowe (WPH, WPH, WPI) Kazeina Białko sojowe Hydrolizowany Kolagen Białko jaja Kompletny profil Tak. Tak. [...]
[...] controlled trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5341154/ Linda E Mignone, Tongzhi Wu, Michael Horowitz, and Christopher K Rayner “Whey protein: The “whey” forward for treatment of type 2 diabetes?” Tufano JJ1, Conlon JA, Nimphius S, Oliver JM, Kreutzer A, Haff GG. “Different Cluster Sets Result In Similar Metabolic, [...]