[...] grochu mniejszej ilości jednego z niezbędnych aminokwasów - metioniny, warto połączyć to białko, chociaż z niewielką ilością innego pokarmu zawierającego białko. Kompletna mieszanka białek roślinnych oparta na białku grochu Kazeiniany i kazeina micelarna Wspomniałem już o tym, że w mleku znajdziemy dwie frakcje białka: serwatkę kazeiniany Ze [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
Ciągle otrzymuję różnymi kanałami pytania o budowanie masy. Nie jestem wyrocznią w tej kwestii. Mało tego, sądzę, iż każdy człowiek ma innego rodzaju problemy zarówno w życiu, jak i w klubie. Gdyby uniwersalna recepta istniała, po ulicy chodziliby sami kulturyści w formie startowej, nikt nie cierpiałby z powodu biedy, utraty pracy, nałogów czy [...]
Aktualizacja 13.05.2021 Sport i suplementacja są ściśle ze sobą powiązane. Jest to spowodowane tym, że organizm osoby trenującej wykazuje inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których czasem brakuje w przeciętnej diecie. Sportowiec poddawany jest przeciążeniom treningowym, co generuje większe zapotrzebowanie m.in. na białko. Na rynku [...]
W pierwszej części tekstu skomentowałem nowe badania dotyczące wpływu pory spożywania i składu posiłków dla osób o normalnej glikemii oraz u tych, mających problemy z poziomem glukozy na czczo czy insulinoopornością. Po treningu siłowym - ma to uzasadnienie, jeśli celem nadrzędnym jest redukcja tkanki tłuszczowej. Jeśli priorytet to masa, siła [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] organizmowi komplet aminokwasów. Oczywiście nie musisz ich jeść w jednym posiłku. Po prostu zadbaj o to, by Twoja dieta była różnorodna. VEGAN PEA PROTEIN - Pełnowartościowa mieszanka białek roślinnych Ciekawym produktem jest soja, ponieważ jest jednym ze źródeł roślinnych, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Stanowi zatem [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
[...] F**KING DELICIOUS VEGAN BAR 55 G BROWNIE to baton proteinowy o smaku brownie oblany kuwerturą z ciemnej czekolady z chrupkami sojowymi Kompletna i pełnowartościowa mieszanka białek Oba batony są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego, jednak w celu zwiększenia jego biodostępności (zmniejszenie wpływu aminokwasów [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Aktualizacja 04 grudnia 2022 Zainteresowanie suplementacją wspomagającą stawy przychodzi zazwyczaj, gdy dojdzie do uszkodzenia, nadwyrężenia czy przeciążenia aparatu ruchu. Rzadko myślimy o suplementacji tego typu w kontekście typowo profilaktycznym, gdzie suplement za zadanie ma odżywiać stawy i podtrzymywać ich pełną aktywność. Czy właściwym [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
[...] 3.9 g / h białko grochu: 3.5 g / h (globuliny), białka mleka: 3.5 g / h białko grochu: 3.4 g / h (globuliny + albuminy) białko jaja (ugotowane) 2.9 g / h ; była to mieszanka 25 g protein pochodzące z 200 g białek i 1 żółtka, białko grochu (21.45 g w porcji): 2.4 g / h białko z jaj, surowe: 1.4 g / h ; była to mieszanka 25 g protein [...]
[...] spowoduje, iż po kilku tygodniach odnotowuje się np. przyrost beztłuszczowej masy ciała o 3,2 kg. Kiedy możliwe są duże wahania wagi ciała? możesz wbić w mięśnie dużo oleju (mieszanka np. synthol) – gwarantuję, iż obwody wzrosną o wiele centymetrów, zwiększy się masa ciała – ale to nie są mięśnie! To uszkodzona tkanka, a synthol doprowadza do [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] w dawkach dopingowych mają wpływ na ciśnienie krwi. Dawkowanie w medycynie np. t. enanthate 200-250 mg co 2-3 tygodnie, t. cypionate 200 mg co 2 tygodnie, mieszanka w dawce 200 mg co 3 tygodnie, t. undecanoate w postaci iniekcji 1 ampułka (4 ml zawierają 1 g testosteronu) co 10-14 tygodni. W dopingu stosuje się kilkaset mg [...]
[...] aminokwasów egzogennych. Dzięki szybkiemu trawieniu, a co za tym idzie szybkiej koncentracji aminokwasów we krwi, wykorzystywane są głównie rano i w porze potreningowej. mieszanka białka serwatkowego WPC z kazeiną micelarną. Połączenie białka o szybkiej kinetyce trawienia z białkiem wolnowchłanialnym na bazie kazeiny ma na celu spowolnić [...]
[...] o 1.5 MJ dziennie (358.3 kcal) w ciągu 70 dni zwiększyłoby masę ciała o 3.1 kg. Ustalono, iż potrzeba 34 MJ (8120.8 kcal) energii, aby powstał 1 kg nowej masy (byłaby to mieszanka tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała => mięśnie), gdyby inne parametry były stałe (tj. dzienny wydatek energetyczny wynikający z aktywności fizycznej [...]
[...] co potrzeba organizmowi, aby maksymalnie wykorzystać okres okna anabolicznego, jak i wspomóc procesy związane z regeneracją i odbudową. Zazwyczaj ich składy bazują na mieszankach aminokwasów z węglowodanami, które wsparte są o dodatki funkcjonalne, mające na celu stymulować np. procesy anaboliczne. Zakres wsparcia Co więcej, wykorzystanie [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]