SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas alfa

  • Kwas alfa-liponowy - jak działa?

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie kwasu ALA w suplementacji sportowej jest mało popularne. Wszystko za sprawą wątpliwości, czy jego wykorzystanie jest uzasadnione i czy osoba trenująca wyciągnie korzyści z zastosowania ALA w diecie. Poniżej znajdziecie 5 właściwości, wpływające na korzyści zdrowotne, które z powodzeniem wykorzystać również można u sportowca. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4678 Data: 2017-10-20 10:03:57
  • [...] zdaje sobie sprawę, że walcząc z nadmiarem wolnych rodników, powinniśmy sięgać m.in. po antyoksydanty. Takim sztandarowym antyoksydantem, nazywanym często uniwersalnym, jest kwas alfa-liponowy - w skrócie ALA. Ten wytwarzany w naszym ciele, ale także przez wszystkie zwierzęta i rośliny, kwas, wykorzystywany jest w wielu miejscach przez nasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1197 Data: 2021-10-29 10:31:11
  • Kwas alfa-liponowy a utrata masy ciała

    Artykuł
    Badania naukowe

    Lekka dieta odchudzająca przyniesie lepsze efekty, jeśli dodamy do suplementacji odpowiednią dawkę kwasu alfa-liponowego - twierdzą naukowcy z University of Ulsan w Korei Południowej. Badanie zostało opublikowane w American Journal of Medicine. Kwas alfa-liponowy jest potrzebny, aby przekształcić składniki odżywcze w energię. Zbadano, że gdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2004 Data: 2018-11-26 07:33:24
  • [...] trzeba zachować zdrowy umiar.  Nowsze meta-analizy badań randomizowanych oraz kohortowych wykazały, albo brak związku albo znikome ryzyko związane ze spożywaniem nasyconych kwasów tłuszczowych i ogólną śmiertelnością oraz występowaniem zdarzeń sercowo-naczyniowych. Obserwacje trwały od 5 do 23 lat i dotyczyły 347,747 osób. Wśród tej grupy u 11 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3019 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] to bardzo ważne zjawisko z punktu widzenia odchudzania, gdyż organizm jest w stanie wykorzystać tłuszcz na potrzeby energetyczne, dopiero gdy jest on rozłożony do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Dlatego też, oprócz samego efektu termogenicznego ważne jest, aby suplement posiadał substancje działające lipolitycznie. Chrom, jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11155 Data: 2018-11-29 21:22:05
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7841 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Najlepsze źródła tłuszczu Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-6. W 100 g oliwy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19643 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odniesienie do ludzi dostarczających np. orzechy, migdały, pestki, awokado, olej lniany, oliwę z oliwek, tłuszcze z jajek, ryb, nabiału, tłuszcze zawarte w mięsie, kwasy omega-3 w postaci suplementów? OK, szybkie porównanie: smalec: 46 g tłuszczów nasyconych, 42 g jednonienasyconych oraz 6,5 g wielonienasyconych, oliwa z oliwek: 15 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1860 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1920 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • [...] tytoniu itd. Dlatego do metaanaliz i przeglądów badań należy podchodzić z odpowiednim dystansem. Rodzaje tłuszczów i ich skład (przykłady) Masło zawiera w 100 g: ~55 g kwasów nasyconych, ~20 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy),  0,88 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA, kwas linolowy), pomijalne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3284 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • Dieta śródziemnomorska - charakterystyka, wpływ na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6745 Data: 2020-03-27 21:14:52
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 13 - Omega 3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 324 Data: 2023-06-10 18:42:05
  • Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu.  Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1993 Data: 2021-05-05 11:41:44
  • Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1796 Data: 2019-10-11 09:09:55
  • [...] i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje odżywcze. Wyróżnia ją przede wszystkim wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA to substancja, która działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ immunologiczny. Badania wykazały, że spirulina zmniejsza stan zapalny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2472 Data: 2020-05-26 11:05:54
  • Masło czy oliwa z oliwek?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie przypomnienie, co tam „siedzi”. Oliwa kontra masło W 100 g oliwy z oliwek można znaleźć: 13-15 g kwasów tłuszczowych nasyconych (kwas palmitynowy) 59-73 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają, iż 68,97 g 8-10 g wielonienasyconych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1148 Data: 2022-10-10 08:20:37
  • Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2557 Data: 2018-12-28 14:24:59
  • [...] działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało.  OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1917 Data: 2023-04-03 19:01:02
  • Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2316 Data: 2021-04-17 12:58:49
  • Problemy z gospodarką cukrowa naszego organizmu są znaczącym czynnikiem, który działa na niekorzyść naszego zdrowia i naszej wagi. Na szczęście istnieje wiele suplementów, które skutecznie pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu.  Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2777 Data: 2020-04-29 09:48:23