W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
[...] bo płatki owsiane mają śladowe ilości żelaza a co więcej zawierają fityniany które blokuja wchlanianie żelaza. I tak samo IP6 i unikanie żelaza to nie jest żadne rozwiązanie. Ip6 może prowadzić do anemii a produkty odzwierzece bogate w żelazo hemowe jak najbardziej powinny być w diecie. To są produkty takie jak np. steki wołowe, jaja, wątróbka.
Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
[...] zmitologizowana jest także witamina B12. Typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mięso (np. wołowina i jagnięcina, kurczak), mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Czy jej przedawkowywanie np. poprzez zastrzyki ma sens? Czy zastrzyki dużą dawką witaminy B12 mają sens? Nie wiem, czy jest to jakaś wielka [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
[...] jednak kilka naturalnych sposobów. Oto one. Żywność na dobry nastrój Niektóre produkty mają większą zawartość tryptofanu niż inne. Są to przede wszystkim chude mięsa, ryby, jaja oraz nabiał. Pamiętaj też, żeby łączyć je z węglowodanami. Do produktów tych należą m.in.: jaja, szczególnie żółtka - są pełne aminokwasów i przeciwutleniaczy, takich [...]
[...] w późniejszym życiu. Zalecane dzienne spożycie B12 dla kobiet w ciąży wynosi ok. 2,6 mcg. Źródła witaminy B12 obejmują produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja, nabiał i ryby. Ryzyko niedoboru jest wysokie u wegetarian i wegan. Witamina B12 znajduje się również w żywności wzbogacanej, ale weganie mogą potrzebować dodatkowej [...]
[...] w utrzymaniu dobrej kondycji kości. Warto też suplementować witaminę D. Najlepszym jej źródłem jest ekspozycja na światło słoneczne, ale można ją uzupełnić także, jedząc jaja, tłuste ryby lub stosować dobrej jakości suplement. Podsumowanie Kiedy tracisz dużo kilogramów, może jednocześnie spadać gęstość Twoich kości. Upewnij się, że masz [...]
[...] ludzie czerpią witaminę D z syntezy przezskórnej, a także z produktów spożywczych takich jak tłuste ryby i niektóre organizmy morskie, a także niektóre grzyby, czy żółtko jaja kurzego. Ponadto rozwój technologii żywności pozwala na pozyskiwanie pewnych ilości witaminy D z produktów wzbogacanych, a także nieco większych ilości z suplementów [...]
[...] którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Dlaczego witamina B12 ma znaczenie? Twoje ciało potrzebuje witaminy B12 dla zdrowia DNA, [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] wołowiny), niektórych rybach (2,6 – 9,3 mcg na podobną porcję), czy małżach (17 mcg). Nieco mniejszy procent zapotrzebowania pokrywają m.in. mleko (1,3 mcg na kubek), jaja (0,5 mcg na sztukę), czy wzbogacane płatki śniadaniowe (około 0,6 mcg na porcję). W przypadkach obecnych już deficytów kobalaminy najlepszym rozwiązaniem może się okazać [...]
[...] choliny = protektora wątroby i układu nerwowego – Cholesterol jest produkowany w wątrobie w odpowiedzi na spożywanie węglowodanów i cukru – Głównie alergenem jest białko jaja a nie żółtko. – Poleca 2-4 jajka dla dziecka lub 4-8 dla dorosłego (dziennie) – Jeśli nie ma biegunki można spożywać orzechy (jeśli nie ma się na nie alergii) i mąki z [...]
[...] Przerost bakterii rozkładających siarczany może powodować braki w gospodarce siarkowej i zmieniając siarkę na siarkowodór może powodować, że pot będzie pachniał jak zgniłe jaja. Czasami kał czy gazy mają taki zapach u autystów – 1 na 10 osób z zaburzeniami psychiatrycznymi to efekt toksyn z jelit pacjenta (wg.prof Kazudzo Nishi) – Candida i [...]
[...] by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, jak i klasyczną, dostarczającą praktycznie samych protein (np. białka serwatkowe: WPC, WPH, WPI, kazeinowe, białka jaja). Podsumowanie Odżywki typu gainer należą do jednych z najczęściej stosowanych i nie dzieje się tak przypadkiem. Jednak najpierw należy przemyśleć i zbudować ramę diety [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]