[...] spożytych makroskładników. Co więcej, istnieją rośliny, które stanowią źródło pełnowartościowego białka o kompletnym aminogramie – są nimi m.in. komosa ryżowa i amarantus. Jak widać, pełne białko roślinne produkty spożywcze jak najbardziej mogą zawierać. Ponieważ komosa ryżowa i amarantus zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, tak samo, jak nabiał. Jednak wszystko powinno być spożywane z rozsądkiem i tylko raz na jakiś czas. Ciekawym odkryciem jest amarantus, przeprowadzono nad nim szereg badań, które wykazały, że amarantus zawiera wszystkie kwasy egzogenne. Jest to więc zbawienie dla wegan oraz wegetarian. Jednakże [...]
[...] go około 630 mg sardynki - około 330 mg wapnia na 100 g migdały - około 230 mg wapnia na 100 g suszone figi - około 200 mg na 100 g natka pietruszki - ponad 190 mg na 100 g amarantus - prawie 190 mg wapnia na 100 g orzechy laskowe - ponad 180 mg wapnia na 100 g czosnek - około 180 mg na 100 g jarmuż - ponad 150 mg na 100 g rukola - zawiera około [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
[...] te, które mają go więcej. Spożywaj wysokobiałkowe produkty węglowodanowe, takie jak wspomniana wcześniej komosa ryżowa, makaron z czerwonej soczewicy, makaron z ciecierzycy, amarantus czy kasza gryczana. Dzięki temu zwiększysz zawartość białka w posiłku. Kupuj łatwe w przygotowaniu źródła białka Jeśli masz trudności ze zjedzeniem odpowiedniej [...]
[...] miano Superfood ze względu na swój skład i właściwości. Najważniejszą kwestią jest urozmaicanie swojej diety o różne składniki, nie tylko te egzotyczne, takie jak chia czy amarantus, lecz również w ryby takie jak łosoś czy wszystkim dobrze znany miód. Nie tylko modne i drogie produkty mają znakomity wpływ na nasz organizm, również te tańsze i [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
[...] pokarmowym. Zawiera substancje fenolowe (rutyna, katechina i 3-flawonol) i jest silnym przeciwutleniaczem. Do kasz zaliczamy jeszcze pseudozboża takie jak komosa ryżowa czy amarantus, który wyróżnia się na tle innych nasion zbożowych niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
[...] związków uznanych za mających potencjał przeciwnowotworowy (na przykład skwalen i terpenoidy), a także odporny na peroksydację lipidowy kwas oleinowy. Skwalen zawiera także amarantus. Wydaje się prawdopodobne, że spożycie oliwy i oliwy z oliwek w południowej Europie stanowi ważny wkład w korzystny wpływ na zdrowie diety śródziemnomorskiej. Dane [...]
[...] forum nie znalazłem prawie zadnych wiadomosci odnoscie tego cudu natury więc postanowiłem wrzucić conieco na jego temat łącznie z pysznymi przepisami:) Żródło : Wykłądy "amarantus na polskim stole" z cyklu festiwalu nauki oraz encyklopedia internetowa "puszkkka.spinacz.pl". Amarantus (szarłat spożywczy) ma ok. 60 różnych gatunków, w [...]
[...] Wysoka zawartość skwalenu sprawia, że szarłat może opóźniać starzenie się organizmu, obniżać poziom cholesterolu, a nawet zapobiegać niektórym nowotworom (w oleju z nasion amarantusa jest aż 10 razy więcej skwalenu niż w oliwie). Pod względem zawartości witamin i minerałów, zwłaszcza łatwo przyswajalnego żelaza, amarantus także bije na głowę [...]