Tak. Naukowcy to sprawdzili. Nie na ludziach, ale i tak jest to niezwykle ciekawe zagadnienie. Diety charakteryzujące się bardzo niską zawartością protein nasilają łaknienie, zwiększają masę ciała i w konsekwencji często sprzyjają przyrostowi tkanki tłuszczowej. W badaniu porównano wpływ diety zawierającej różną ilość protein na bilans [...]
[...] schorzeń związanych z bezsennością. Chroni wątrobę oraz układ nerwowy. Czy ashwagandha może chronić przed cukrzycą? Najprawdopodobniej, ponieważ ma wpływ na stres, lęk oraz łaknienie. Pośrednio poprzez te mechanizmy chroni przed cukrzycą i otyłością oraz ułatwia odchudzanie się. W jednym z badań przy podawaniu 3 x 300 mg ekstraktu ashwagandhy [...]
[...] Jego ekspresja w jądrze półleżącym w odpowiedzi na czynniki pobudzające ciągle układ nagrody powoduje tworzenie nowych ścieżek neuronalnych w tym układzie”) behawioralne (łaknienie kolejnej niezdrowej porcji żywności, jedzenie więcej, niż się zamierzało) psychologiczne (np. zaabsorbowanie, upośledzenie kontroli) podobieństwa między [...]
[...] kardiomioblastach, a także w komórkach śródbłonka tętnic wieńcowych i komórkach mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Substancje pobudzające receptory stymulują łaknienie, więc zaczęto eksperymentować z ich antagonistami (rimonabant). Czym się różnią THC i CBD? THC (Tetrahydrokanabinol) jest częściowym agonistą zarówno receptorów [...]
Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]
[...] stabilny poziom cukru we krwi i zapobiegać pojawianiu się łaknienia na cukier. Jak wspomniałam już wcześniej, stres również odgrywa pewną rolę. Żeby poradzić sobie z łaknieniem cukru, trzeba znaleźć sposób na złagodzenie stresu. Może to być spacer, czytanie książki, gorąca kąpiel lub lekcja jogi. Każdy sposób dobry, jeśli tylko poprawia [...]
[...] wpływ na hormon wzrostu, IGF-1, testosteron, insulinę, kinazę kreatynową, stan zapalny – cytokiny/CRP czy kortyzol). Zbyt mała ilość snu wpływa na oporność insulinową oraz łaknienie. Problem nr 6: za duża objętość treningowa Bardzo często obserwuję osoby stosujące objętość jednostki treningowej godną profesjonalnego kulturysty na światowym [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
[...] (działa obwodowo na ośrodek sytości w jądrze przykomorowym). GLP-1 jest szybko rozkładany w ustroju przez DPP-4 (okres półtrwania GLP-1 wynosi ~ 2 minuty). GLP-1 reguluje łaknienie drogą obwodową i bezpośrednio w mózgu, w rejonie podwzgórza (funkcjonuje, jako neuroprzekaźnik). Wspomniane hormony inkretynowe (GIP, GLP-1) odpowiadają za 60 do [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
[...] termogenezę po posiłku niż śmietana. Oliwa z oliwek stanowić może cenny składnik diety nie tylko ze względu na swój prozdrowotny potencjał, ale także pozytywny wpływ na łaknienie. W szczególności nie powinny obawiać się jej osoby odchudzające się, gdyż dzięki swoim właściwościom może pomóc utrzymać założenia stosowanej diety. Skrapiaj oliwą [...]
Od wielu lat jestem zasypywany mailami oraz powiadomieniami z forum dotyczącymi treningu. Bardzo często porady szukają osoby, które powinny kilka lat potrenować bez wdrażania specjalistycznych planów, gdyż to jeszcze nie ten etap rozwoju zawodnika. W poniższym tekście odniosę się głównie do problemów związanych z rozwijaniem siły, co nie zmienia [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
[...] – peptyd pochodzący od agouti) endokannabinoidy => poprzez receptory CB1 podwzgórza; stąd legendarny wpływ np. konopi indyjskiej i innych agonistów receptorów CB na łaknienie, QRFP-43 (Peptyd amidowy) Hamowanie apetytu: leptyna, insulina, CCK (cholecystokinina), PYY (peptyd YY, zmniejsza działanie greliny), GLP-1 (peptyd [...]