Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
[...] dużo masy mięśni! W dużej mierze przy niedoborze węglowodanów waga ciała zmniejsza się też wskutek zubożenia zasobów glikogenu np. mięśniowego (400 g glikogenu - normalna zawartość w mięśniach - wiąże ok. 1 kg wody). Mięśnie odpowiadają za spalanie tłuszczów podczas bezczynności. Źródła energii w spoczynku: tłuszcze są utleniane i dają ok. [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]
Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]
Popularność witaminy K w suplementacji sportowej wzrosła pośrednio na skutek docenienia niezwykłych walorów witaminy D3. To właśnie dzięki rozpopularyzowaniu witaminy D3, witamina K2 coraz częściej gości w arsenale suplementacyjnym osób trenujących. Jej zadanie jest dość proste z punktu widzenia osoby trenującej. Ma ona na celu wesprzeć działanie [...]
[...] z treningiem siłowym efekt wizualny patrząc z perspektywy lat, jest rzeczą drugoplanową. Regularne obciążenie mięśni pozwala chronić kości (utrzymać odpowiednią gęstość i zawartość mineralną kości), utrzymać masę mięśniową, regulować glikemię, chroni np. przed cukrzycą, dyslipidemią i otyłością. Referencje: Westcott, Wayne L. PhD Resistance [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
[...] z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem związanym z ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. Dieta na niski cholesterol Dzień I Śniadanie Płatki [...]
[...] ilość w zębach pomaga zapobiegać próchnicy. W surowcach T. terrestris największą akumulację makro- i mikroelementów zaobserwowano w czerwcu. Do sierpnia zmniejsza się zawartość Na, Mg, K, Cl i Ca. Dzikie rośliny T. terrestris (naturalnie rosnące w Chinach) gromadzą znacznie więcej podstawowych pierwiastków. Warunki panujące w Rosji (ogród [...]
[...] W rzeczywistości nigdy nie zdarza się, by występowały tylko pozytywne zjawiska. I tak właśnie było w tym przypadku. Okazało się, że po jednym tygodniu stosowania diety VLCD zawartość tłuszczu w sercu zwiększyła się o 44%! Spowodowało to zaburzenie podstawowej funkcji serca, czyli utrzymania przepływu krwi w ustroju. Po 8 tygodniach zawartość [...]
[...] sytuacji, gdzie odpowiada nam, że na następnym treningu nam odpowie lub szuka w Internecie odpowiedzi, korzystając ze swojego smartfona, no, chyba że pytamy o szczegóły jak zawartość poszczególnych makroskładników w danym produkcie żywnościowym. Przyjaciel czy wróg? Zdecydowanie trener personalny jest to osoba, która chce nam pomóc. Nie można z [...]
[...] było różnic w wynikach próby czasowej, ani po względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. Czyli po co komu amyloza, skoro daje takie [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
[...] W 100 g tej czekolady znajdziemy 605 kcal, w tym 10,6 g białka, 18,5 g węglowodanów, 50,7 g tłuszczów, 15,5 g błonnika oraz 0,1 g soli. Plusy: bardzo dobry skład, spora zawartość kakao, posiada mocny, czarny kolor i jedwabistą, gładką strukturę, zdecydowanie po otwarciu czuć kakaowy aromat, jest twarda, czekoladę ciężko jest przełamać, [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.