SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość witaminy e w

  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5156 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • [...] dużo masy mięśni! W dużej mierze przy niedoborze węglowodanów waga ciała zmniejsza się też wskutek zubożenia zasobów glikogenu np. mięśniowego (400 g glikogenu - normalna zawartość w mięśniach - wiąże ok. 1 kg wody). Mięśnie odpowiadają za spalanie tłuszczów podczas bezczynności. Źródła energii w spoczynku: tłuszcze są utleniane i dają ok. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13212 Data: 2018-08-21 15:00:23
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4253 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5135 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach.  Batony sportowe  Stanowią pewnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4469 Data: 2021-05-07 15:06:57
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10060 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12324 Data: 2021-03-04 13:00:53
  • Jarmuż - co w sobie kryje?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3775 Data: 2017-08-03 10:04:20
  • Popularność witaminy K w suplementacji sportowej wzrosła pośrednio na skutek docenienia niezwykłych walorów witaminy D3. To właśnie dzięki rozpopularyzowaniu witaminy D3, witamina K2 coraz częściej gości w arsenale suplementacyjnym osób trenujących. Jej zadanie jest dość proste z punktu widzenia osoby trenującej. Ma ona na celu wesprzeć działanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6415 Data: 2019-04-14 14:04:38
  • [...] z treningiem siłowym efekt wizualny patrząc z perspektywy lat, jest rzeczą drugoplanową. Regularne obciążenie mięśni pozwala chronić kości (utrzymać odpowiednią gęstość i zawartość mineralną kości), utrzymać masę mięśniową, regulować glikemię, chroni np. przed cukrzycą, dyslipidemią i otyłością. Referencje: Westcott, Wayne L. PhD Resistance [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 670 Data: 2023-08-22 12:02:08
  • Ryż czy komosa ryżowa, co zdrowsze i lepsze na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 736 Data: 2023-10-15 20:50:00
  • Picie wody z sokiem z cytryny - efekty i skutki uboczne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6625 Data: 2019-07-26 07:50:29
  • [...] z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem związanym z ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych.  Dieta na niski cholesterol Dzień I Śniadanie Płatki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 950 Data: 2023-02-01 18:19:54
  • [...] ilość w zębach pomaga zapobiegać próchnicy. W surowcach T. terrestris największą akumulację makro- i mikroelementów zaobserwowano w czerwcu. Do sierpnia zmniejsza się zawartość Na, Mg, K, Cl i Ca. Dzikie rośliny T. terrestris (naturalnie rosnące w Chinach) gromadzą znacznie więcej podstawowych pierwiastków. Warunki panujące w Rosji (ogród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2714 Data: 2021-10-07 17:37:45
  • [...] W rzeczywistości nigdy nie zdarza się, by występowały tylko pozytywne zjawiska. I tak właśnie było w tym przypadku. Okazało się, że po jednym tygodniu stosowania diety VLCD zawartość tłuszczu w sercu zwiększyła się o 44%! Spowodowało to zaburzenie podstawowej funkcji serca, czyli utrzymania przepływu krwi w ustroju. Po 8 tygodniach zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2980 Data: 2018-07-16 08:07:44
  • [...] sytuacji, gdzie odpowiada nam, że na następnym treningu nam odpowie lub szuka w Internecie odpowiedzi, korzystając ze swojego smartfona, no, chyba że pytamy o szczegóły jak zawartość poszczególnych makroskładników w danym produkcie żywnościowym. Przyjaciel czy wróg? Zdecydowanie trener personalny jest to osoba, która chce nam pomóc. Nie można z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7468 Data: 2017-05-02 07:32:41
  • [...] było różnic w wynikach próby czasowej, ani po względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. Czyli po co komu amyloza, skoro daje takie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2613 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Jedzenie przed snem: co można jeść przed snem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5550 Data: 2021-01-04 11:45:58
  • Jaką czekoladę wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W 100 g tej czekolady znajdziemy 605 kcal, w tym 10,6 g białka, 18,5 g węglowodanów, 50,7 g tłuszczów, 15,5 g błonnika oraz 0,1 g soli. Plusy: bardzo dobry skład, spora zawartość kakao, posiada mocny, czarny kolor i jedwabistą, gładką strukturę, zdecydowanie po otwarciu czuć kakaowy aromat, jest twarda, czekoladę ciężko jest przełamać, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14518 Data: 2017-08-22 09:35:58
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2625 Data: 2017-11-07 09:39:51