SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość witaminy e w

  • Które orzechy są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3850 Data: 2019-01-28 09:29:08
  • Wpływ treningu na poziom krwinek czerwonych u sportowców to temat, który wzbudza zainteresowanie zarówno wśród naukowców, jak i praktyków sportu. Badanie opublikowane w marcu 2024 roku przez naukowców z Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu dostarczyło cennych informacji na temat zmian parametrów krwinek czerwonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 353 Data: 2024-04-05 08:40:58
  • [...] warunki do wzrostu i są bogate w witaminy oraz minerały. Sam proces konserwowania i zamrażania nie wpływa znacząco na utratę wartości odżywczych. Ciekawostką jest fakt, że zawartość witamin w warzywach mrożonych może być większa niż w tym samym, ale świeżym produkcie przechowywanym w domu przez kilka dni. Kontrowersyjne są za to puszki (choć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15204 Data: 2018-01-11 10:27:19
  • Kiszonki przed i po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ogórki są świetną przekąską, czy to same, czy jako dodatek do kanapek lub smakowitego burgera. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad korzyściami płynącymi z samego soku, w którym pływają? Sok z marynaty może mieć wiele korzyści pozytywnie wpływających na organizm. Ponadto stwierdzono również, że picie soku z ogórków kiszonych może pomóc nam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13738 Data: 2018-03-02 11:29:36
  • [...] czy obciążanych dużą ekspozycją na stres i zmęczenie zarówno fizyczne, jak i umysłowe. Dzięki formie musującej sprawdzi się jako napój do posiłku (ze względu na zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) o dowolnej porze dnia. ALLNUTRITION COLLBEAUTY Suplement diety w tabletkach musujących COLLBEAUTY zawiera kompleks związków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2589 Data: 2021-07-21 12:10:26
  • Jakie masło orzechowe jest zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21482 Data: 2017-08-21 09:32:13
  • Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 437 Data: 2023-06-21 14:51:54
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4449 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • [...] może zniszczyć niektóre enzymy, ale kwasy żołądkowe mogą uczynić to samo. Zatem nie stawia to procesu gotowania w złym świetle.  Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3122 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • Przyprawy jak witaminy. Co mówią nam smaki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 458 Data: 2023-08-14 11:25:31
  • Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie.  Zapewnij organizmowi wszelkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10402 Data: 2017-08-05 15:21:50
  • Jaki napój bez cukru wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Kalifornia produkty zawierające karmel amoniakalno-siarczynowy muszą mieć na etykiecie informację o potencjalnej rakotwórczości. Co ciekawe, Coca Cola specjalnie zmniejszyła zawartość 4-MI w Kalifornii, aby móc sprzedawać swój produkt. W Europie uznany jest on za bezpieczny. Zestawienie porównawcze popularnych napojów zero Coca Cola Zero Bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20843 Data: 2017-08-09 10:08:47
  • [...] zdrowotnych, takich jak poprawa przepływu krwi do mózgu i zmniejszenie ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, cukru we krwi i ciśnienia krwi. Im wyższa zawartość kakao w czekoladzie, tym większe korzyści. Wybieraj czekolady z co najmniej 70% kakao lub więcej, z krótką, prostą listą składników. Zjedz 2-3 kostki w ramach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6507 Data: 2018-10-06 13:51:23
  • Jackfruit - owoc jako substytut mięsa

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] jakieś wady? Zależy dla kogo. Uważać powinny osoby z cukrzycą. Nie muszą całkowicie unikać tego owocu, ale z pewnością powinny go ograniczać ze względu na stosunkowo wysoką zawartość węglowodanów. Plus jednak jest taki, że zawartość białka i błonnika pomaga nieco ten poziom cukru we krwi zmniejszyć. Mimo wszystko osoby z cukrzycą powinny unikać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1300 Data: 2021-10-15 09:54:11
  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7193 Data: 2018-05-11 11:26:45
  • Ciągła koncentracja wymagana jest nie tylko podczas nauki. Odgrywa ważną rolę również w zarobkowej pracy umysłowej, czy pracy fizycznej i treningach sportowych, ale także podczas prowadzenia pojazdów, zwiedzania nowych miejsc, a nawet gotowania. Suplementy mogą przynieść wiele korzyści, jednak warto pamiętać o konsultacji ze specjalistą, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 617 Data: 2023-07-20 21:38:25
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10716 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną zawartość minerałów i witamin. Korzyści dla naczyń krwionośnych Owoce jagodowe są dobre dla naczyń krwionośnych. Ściany wewnętrzne naczyń krwionośnych to największy organ w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4481 Data: 2018-08-16 11:00:20
  • [...] łatwo osiągalna a jej właściwości wykorzystuje się wielokierunkowo wspomagając nasze zdrowie.  Spirulina - Co jest w niej cennego? Oczywiście trudno dokładnie zdefiniować zawartość każdego opakowania spiruliny, gdyż będą one się mogły, nawet dość znacznie, różnić ze względu na miejsce pochodzenia spiruliny, sposób jej przetwarzania, a nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2073 Data: 2021-06-20 06:56:38
  • Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 319 Data: 2024-04-05 08:21:01