[...] ułatwiają wypróżnianie. Zaleca się stosowanie jej w przypadku zaparć . Babkę płesznik można polecić osobom, które mają problemy żołądkowo - jelitowe, ze względu na sporą zawartość błonnika. Działa ona też osłonowo i przeciwzapalnie. Badania wskazały, że substancje zawarte w nasionach tej rośliny mają zdolność do regulowania poziomu glukozy [...]
[...] a 4 g na kg masy ciała i zależy od podobnych czynników jak w przypadku węglowodanów Zapewnienie odpowiedniej ilości białka w diecie jest jednak już sprawą trudniejszą gdyż zawartość białka w produktach żywnościowych z reguły nie przekracza 20%. Białko jest najbardziej potrzebne w porze okołotreningowej dla zapewnienia dostatecznej podaży [...]
[...] czasie wchłaniania: kazeinę, koncentrat białka serwatkowego, białko jaja oraz koncentrat białka mleka. Big Zone Big Pro zawiera całe spektrum aminokwasów w tym zwiększoną zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) a także frakcje serwatkowe mające wpływ na produkcję w organizmie hormonu IGF-1 powodującego wzrost masy mięśniowej. Dodane [...]
[...] ich ilości w wątrobie, co świadczyło o nasileniu procesu oczyszczania krwi z powstających wolnych rodników. Dokładna analiza systemu antyoksydacyjnego mięśni wykazywała, że zawartość enzymów antyoksydacyjnych jak też ich aktywność jest zależna od rodzaju wysiłku jak i rodzaju pracujących mięśni! Poddano wysiłkom na ergonometrze 11 [...]
[...] w naszym mięsnym, chlebowym, mlecznym i śmieciowym (fastfoodowym) społeczeństwie. Świeże witaminy, aktywne enzymy, organiczne minerały, rozpuszczalny błonnik, wysoka zawartość wody i łatwo strawny tłuszcz i białka w awokado i innych owocach i roślinach jadalnych może pomóc przemienić każdego ospałego i otyłego mięsożercę w szczuplejszą i [...]
Ostatnio kolega pytał mnie o zawartość tłuszczu i omega 3 w różnych gatunkach ryb. Pomyślałem, że taka informacja mogłaby się przydać na forum. Na chybcika sprawdziłem w wyszukiwarce, czy nie ma już czegoś takiego. Kompleksowej informacji o rybkach nie znalazłem, więc pozwalam sobie tu wkleić kilka rzeczy znalezionych w necie i skompilowanych. [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] przedłużyć ich wchłonięcie w układzie trawiennym. Na przyswajanie witamin z naturalnego pożywienia ma też wpływ wiele czynników: od składu posiłków,(jaka jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej(smażenie, pieczenie, gotowanie - [...]
[...] z trawieniem tego białka. W tym wypadku również białko sojowe stanowi rewelacyje źródło białka do zwiększenia masy mięśniowej. Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu. [...]
[...] przykładu obnóże pszczele zebrane wiosną dość znacznie różni się zawartością aminokwasów w porównaniu do obnóża zebranego przez pszczoły latem. Zróżnicowana jest wyraźnie zawartość karotenoidów i witaminy C w obnóżach pochodzących z różnych roślin zbieranych przez pszczoły w tej samej porze roku, nawet od 30 do 400-krotnie. Poza tym odmienny [...]
[...] daje regularne jedzenie? Otóż, częste jedzenie w regularnych odstępach czasowych powoduje, że mamy optymalną regeneracje powysiłkową. W swojej codziennej diecie ograniczam zawartość cukrów w jedzeniu dlatego nie jem słodyczy, nie pijam słodkich napojów gazowanych itd. Pije za to dużo wody niegazowanej. Staram się unikać jedzenia [...]
[...] (Szyguła 1997 za Coyl i Montain 1992, Gisolfi i Duchman 1992, Maughan i Noakes 1991). Proponowano dawniej także przyjmowanie soków owocowych, jednak okazało się że zawartość węglowodanów i osmolalność ich jest zbyt duża i dlatego może powodować zwolnienie tempa opróżniania żołądka i absorbcji w jelitach (Kovacs i Brouns 1997). [...]
[...] Względną ilość alkoholu we krwi można przedstawić w formie odsetkowej, na przykład u osoby ważącej ok. 70kg, która wypiła cztery lub pięć drinków w ciągu godziny, odsetkowa zawartość alkoholu będzie wynosiła ponad jedną dziesiątą procenta (lub jedną tysięczną całkowitej objętości krwi w organizmie). Oczywiste jest, że im większy jest człowiek [...]
[...] czy wszystkie produkty "light" to postawa zdrowego żywienia. Czy produkty "light" są faktycznie niskokaloryczne? W większości przypadków tak, producenci obniżyli w nich zawartość tłuszczu nawet o kilkadziesiąt procent. Dzięki temu można włączyć do diety produkty, które do niedawna były w niej niewskazane, np. majonez czy niektóre wyroby [...]
Pewnie było juz na forum (jak z reszta prawie o wszytskim) ale chcialem naswietlic problem odpornosci organizmu na złe warunki atmosferyczne. Jak wiadomo jesien/zima sprzyja powstawaniu różnbych doległości, osłabieniu odpornosći organizmu itd. Warto czasami zapobiegać, żeby potem nie borykać sie z problemem leczenia. Przyblize preparaty ktore z [...]
[...] przedłużyć ich wchłonięcie w układzie trawiennym. Na przyswajanie witamin z naturalnego pożywienia ma też wpływ wiele czynników: od składu posiłków,(jaka jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej(smażenie, pieczenie, gotowanie - [...]
[...] jak dżemy, konfitury, syropy. Ziemniaki, warzywa okopowe, owoce i napoje zawierają zazwyczaj do 25% węglowodanów. Znikome ilości występują również w produktach mlecznych tam zawartość laktozy kształtuje się na poziomie 4-4,5%. W zakresie spożycia węglowodanów obserwuje się malejący udział energii pochodzącej z węglowodanów złożonych (przetworów [...]
[...] www producenta), witaminy (C, B2, B3, B5, B6, B12). skład nie jest całkiem jasny (na stronie producenta jest podany nieco inny, a na samym produkcie inny); nie jest podana zawartość Tauryny. Produkt jest jednak skuteczny i tani. Apptrim - cena za opakowanie ~40zł.Koszt maksymalnej dawki ~2,60zł/d.Najistotniejsze składniki jeśli chodzi o pracę [...]
Witam. Jako że ostatnio na forum byłem uczestnikiem kilku dyskusji na temat jaj kurzych, a przede wszystkim wpływu żółtek na poziom cholesterolu we krwi pozwoliłem sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, [...]
[...] bialka oraz żółtka. Skorupa stanowi 10% masy jajka, zawiera ok. 3,5% skladników organicznych oraz ok.95% składników mineralnych (głównie węglan wapnia). Skorupa zabezpiecza zawartość jajka przed zanieczyszczeniami oraz umożliwia wymianę gazów. Bialko stanowi ok. 60% masy jajka, natomiast właściwa komórka jajowa (żółtko) ok 30% jego masy. [...]