[...] powodując zmniejszanie ich światła. Węglowodany są wchłaniane z jelita do krwi. Najwazniejszymi cukrami występującymi w organiźmie są glukoza i glikogen. Obniżą zawartość glukozy we krwi nazywamy hipoglikemią, a podwyższoną hiperglikemią. Stała zawartość glukozy we krwi jest ważna dla funkcji ośrodkowego układu nerwowego, osłabienie, [...]
[...] skóry, korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę serca. Tłuszcz jest tzw. „wolnym" źródłem energii, dlatego jego znaczenie w odżywkach dla sportowców jest mniejsze, a zawartość nie przekracza 5%. Ostatnio zyskały na znaczeniu triacyloglicerole średniołańcuchowe (MCT), otrzymywane w wyniku enzymatycznej interestryfikacji. Są one szybko [...]
[...] nadwagę. Według powszechnie stosowanego wskaźnika BMI, którego wartość wynosiła ponad 30, kwalifikował się do osób otyłych. Przy wzroście 184cm ważył 103,7kg a procentowa zawartość tłuszczu wynosiła 30,5%, przy zalecanej normie ok. 15%. Bardziej szczegółowa ocena składu ciała wykazała, że nadmiar zgromadzonego tłuszczu wynosi aż 19,4kg. Co [...]
[...] E - 800 razy mocniejszy niż koenzym Q10 - 40 razy mocniejszy niż sam betakaroten Głównym naturalnym źródłem astaksantyny są mikroalgi Haematococcus pluvialis, w których zawartość tego związku jest najwyższa wśród znanych organizmów. *Badania wykazują, że związek ten wspomaga pracę mięśni i wytrzymałość organizmu. Zmniejsza ryzyko zawału [...]
[...] białek siarkowych oraz innych istotnych molekuł zawierających siarkę. Białka keratynowe to jedne z kluczowych komponentów strukturalnych włosów, które cec***e bardzo wysoka zawartość aminokwasów siarkowych. Aż 17% całkowitej puli stanowi tutaj cysteina, którą, w postaci dipeptydu cystyny, można bezpiecznie i efektywnie suplementować. Skóra to [...]
[...] Unikaj potraw i produktów przetworzonych Są one najczęściej pozbawione witamin i minerałów oraz substancji balastowych takich jak błonnik. Bardzo często posiadają też sporą zawartość złych tłuszczy. Stan taki obniża ich wartość, utrudnia trawienie, sprzyja otyłości. Pamiętaj o rybach. Staraj się zwiększyć ich ilość w swojej diecie. Ryby w [...]
[...] do eliminacji smalcu z diety. Jak również obniżania zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych poniżej zalecanej normy 10% zapotrzebowania energetycznego . Wyższa procentowa zawartość tłuszczy nie jest skorelowana z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych . Tezę tę potwierdza metaanaliza przeprowadzona przez Siri-Tarino i wsp. z 2010 roku. W [...]
[...] czy fruktozowy), które łagodzą ich kwaśny smak. Jeśli dodatek cukru nie przekracza 15 g/l, producent nie jest zobowiązany zadeklarować tego na opakowaniu. Ale gdy jego zawartość jest większa niż 15 g/l, to na opakowaniu należy podać informację, że sok jest słodzony („z dodatkiem cukru"), przy czym cukru nie może być więcej niż 150 g/l. [...]
[...] oraz ekstraktem guarany i kofeiną. Badania naukowe wykazały, że: - Wysokoskoncentrowany ekstrakt z liści dwuklapowego miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba L.), mianowany na zawartość substancji aktywnych biologicznie (ginkoflawonoglikozydów oraz laktonów terpenowych), korzystnie oddziałuje na utrzymanie prawidłowych funkcji umysłowych. - [...]
[...] cynku, dwóch składników kluczowych z punktu rozbudowy masy mięśniowej" - twierdzi Incledon. Na dodatek jest numerem jeden wśród wszystkich rodzajów żywności, jeśli chodzi o zawartość kreatyny (2 g w ok. 450g mięsa!), która pomoże Ci wykrzesać z siebie maksimum energii potrzebnej do dźwigania żelastwa na siłowni. Jak wpływa na zdrowie: wołowina [...]
[...] - fasola i groch. Jest w nich co prawda niewiele witamin, lecz mają fosfor, potas, wapń i żelazo, dzięki czemu poprawiają jędrność skóry. O ich walorach odżywczych decyduje zawartość skrobi i łatwo przyswajalnego białka. Fasola zapobiega kamicy nerkowej i żółciowej, zapaleniom pęcherza, dnie moczanowej, pomaga przy migrenie i bezsenności. [...]
Zwycięska praca w konkursie noworocznym autorstwa Martainna. Bardzo szybki rozwój technologiczny XX i początku XXI wieku nie ominął również kwestii żywienia. Rozwój ten przyniósł ze sobą wiele korzyści, ale też i bardzo wiele zagrożeń wynikających ze stosowania różnego rodzaju polepszaczy, zamienników, czy też substancji mających zapewniać wyższą [...]
[...] witaminy a także dostarcza wysokie ilości ważnych składników mineralnych w postaci chelatów, w szczególności cynku, magnezu i jodu. Unikalna cechą suplementu jest dodatkowa zawartość luteiny wspomagającej pracę narządu wzroku oraz związków aktywnych z miłorzębu japońskiego (Ginkgo Biloba) hamujących działanie wolnych rodników, usprawniających [...]
[...] dekstrynę o rozgałęzionej budowie cyklicznej, Palatynozę® zapewniająca długotrwałą energię oraz skrobię z kukurydzy woskowej. Isototną cechą produktu jest jego minimalna zawartość cukrów prostych. We wcześniejszych wersjach JUMBO jedynym źródłem białka było białko serwatki natomiast JUMBO HARDCORE zapewnia “5–PROTEIN” matriks o przedłużonym [...]
[...] Ekstrakt z pestek winogron - Dla zachowania najlepszej jakości suplementu diety został użyty ekstrakt z pestek winogron – oczyszczony i standaryzowany na minimum 95%-ową zawartość proantocyjanidyn. - Surowiec dostarcza te same substancje, które zawiera czerwone wino i jego główną substancję resweratrol. - Ekstrakt zawiera tzw. OPC – [...]
[...] Ale polskie czarne porzeczki mają ich prawie dwukrotnie więcej! Kulinarny kunszt dla zdrowia Często słyszy się opinię, że dieta śródziemnomorska ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu) jest tucząca. To nieprawda. Makaron z warzywami, chudą rybą czy drobiem, z pewnością nie tuczy. Niebezpieczny staje się dopiero w [...]
[...] pokarmowych, złej przemianie materii i dokuczliwych zaparciach. Ze względu na błonnik pokarmowy, dzieciom powinno się podawać brzoskwinię bez skórki. • Ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B: niacyny, ryboflawiny i niacyny, nektarynki, brzoskwinie i morele to owoce o działaniu antystre sowym, łagodzącym niepokój, oraz stany lękowe. W [...]
[...] witaminy a także dostarcza wysokie ilości ważnych składników mineralnych w postaci chelatów, w szczególności cynku, magnezu i jodu. Unikalna cechą suplementu jest dodatkowa zawartość luteiny wspomagającej pracę narządu wzroku oraz związków aktywnych z miłorzębu japońskiego (Ginkgo Biloba) hamujących działanie wolnych rodników, usprawniających [...]
[...] ciężkich pierwsze miejsce w gospodarce mineralnej zajmuje żelazo. Ilość żelaza w ustroju człowieka wynosi 3,5-5g, z czego około 70\% znajduje się w hemoglobinie. Prawie cała zawartość żelaza ustrojowego jest powiązana z białkami. Każda komórka zawiera drobne ilości żelaza, które są jej niezbędne w procesach oddychania. Zapotrzebowanie na żelazo [...]